Μεταλιγνιτική εποχή – Η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (Γράφει ο Ν. Λαζαριώτης)

16 Δεκέμβριος 2020
12:38

 

 

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Munoz

«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ στο Twitter.

Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση Ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ( ορυκτό καύσιμο είναι και το φυσικό αέριο) θα περιορισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Με αφορμή τις συσκέψεις που έγιναν για την σύνδεση και τροφοδοσία με φυσικό αέριο Δήμων της Περιφέρειας μεταξύ αυτών και του Δήμου Σερβίων και την ανακοίνωση της κ. Σπυρίδου επί κεφαλής της παράταξης «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» εκφράζω τον προβληματισμό τόσο για τις διαδικασίες όσο και για την ουσία των συσκέψεων. :

Έγινε σύσκεψη, λέει η κ. Σπυρίδου, με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης (ΕΒΕ) και των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Ερωτήματα : Το ΕΒΕ με τι αρμοδιότητα συμμετείχε στη σύσκεψη ; Το ΕΒΕ θεσμικά εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα τους, αυτός είναι ο ρόλος του. Πως εμπλέκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ; Εγώ γνωρίζω ότι τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζονται μέσα από το θεσμοθετημένο όργανο που είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ). Οι Δήμοι εκφράζουν τα κοινωνικά συμφέροντα όχι τα επιχειρηματικά.

Ερωτήματα : Ποια είναι η επιχείρηση, όπως επισημαίνει η κ. Σπυρίδου, που για αύξηση εσόδων αποζητά να συνδεθούν με το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά ; Δηλαδή οι Δήμοι θα ψάξουν να βρουν πελάτες για μια εταιρεία ; Εκδήλωσε κάποια επιχείρηση το ενδιαφέρον να εγκαταστήσει δίκτυο φυσικού αερίου στους Δήμους της Περιφέρειας ; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ; Αν υπάρχει με ποιες προϋποθέσεις ; Ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο ; ποιος θα λειτουργήσει το έργο ;

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς εναλλακτική, είναι δυσβάστακτη οικονομικά και κοινωνικά για τη Δυτική Μακεδονία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Η Περιφέρεια μας σήκωσε για δεκαετίες το βάρος της παραγωγής ενέργειας με όλα τα αρνητικά σε επίπεδο ρύπανσης και καταστροφής εδαφών. Δικαιούται και επιβάλλεται να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Η Περιφέρεια μας δοκιμάζεται σκληρά από παρατεταμένους χειμώνες με χαμηλές θερμοκρασίες και το κόστος θέρμανσης είναι δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά. Ειδικά μετά το 2010 με την οικονομική κρίση η ενεργειακή φτώχεια έχει επιδεινώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι πόλεις που έχουν τηλεθέρμανση το αισθάνθηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό οι υπόλοιποι όμως οικισμοί το πληρώνουν ακριβά. Τα νοικοκυριά ή θερμαίνονται ελλειμματικά ή για να ζεστάνουν κάπως το σπίτι καταναλώνουν κάθε κατηγορίας καύσιμο με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση η θέρμανση απορροφά μεγάλο μέρος του ήδη μειωμένου οικογενειακού και ατομικού εισοδήματος.

Εδώ είναι το πεδίο δόξης λαμπρό ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με επί κεφαλής την Περιφερειακή Ένωση Δήμων να διαμορφώσουν το κοινωνικό διεκδικητικό πλαίσιο για το μέλλον του τόπου μας. Να κάνει ένα βήμα μπροστά, να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό γενικότερο κλίμα και τους πόρους που προβλέπεται να έρθουν στην Περιφέρεια μας. Να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται, σαν ανταπόδοση για την προηγούμενη προσφορά στη χώρα, για την σημερινή βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και για την πρωτιά στην ανεργία.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Η οικονομικότερη μορφή θέρμανσης, επιστημονικά αποδεδειγμένα, είναι η αντλία θερμότητας, πολύ διαδεδομένη μορφή θέρμανσης στην βόρεια Ευρώπη. Οικονομικότερη ακόμη και από το φυσικό αέριο. Το αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης όμως είναι αποτρεπτικός παράγοντας ( 7.000 – 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ να διεκδικήσει ένα ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κάλυψης των άμεσων αναγκών θέρμανσης κάθε νοικοκυριού. Να διεκδικήσει την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας είτε εντελώς δωρεάν (για τα χαμηλά εισοδήματα) για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας είτε με μεγάλη επιχορήγηση και ευνοϊκή χρηματοδότηση για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Έτσι θα επωφεληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι όλων των οικισμών ανεξάρτητα μεγέθους. Έτσι μπορεί να καθυστερήσει η να αποτραπεί η πλήρης εγκατάλειψη των μικρών αραιοκατοικημένων οικισμών. Έτσι αποκτά κάποιο κοινωνικό πρόσημο η Δίκαιη Μετάβαση.

Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε κάθε νοικοκυριό μπορεί να γίνει άμεσα. Δεν χρειάζεται να καταστραφούν υπάρχουσες υποδομές μέσα στους οικισμούς, δρόμοι πεζοδρόμια κ.λπ. Δεν απαιτούνται μεγάλα έργα, με μακροχρόνια κατασκευαστική περίοδο, με πολυδάπανο λειτουργικό και διοικητικό κόστος. Τέλος εάν γίνει μαζική προμήθεια με διαγωνισμό θα μειωθεί σημαντικά και το κόστος.

Σε διαφορετική κατηγορία ανήκουν οι πόλεις που υπάρχει ήδη δίκτυο τηλεθέρμανσης. Εκεί εννοείται ότι συμφέρουσα και με προτεραιότητα είναι η σύνδεση με το φυσικό αέριο για να συνεχίσει η λειτουργία των δικτύων και μετά το κλείσιμο των ΑΗΣ.

Χρήματα μπορούν να βρεθούν. Όπως βρέθηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο (σήραγγα Κλεισούρας) , τουλάχιστον, αμφίβολης σκοπιμότητας.

Η αιρετή αυτοδιοίκηση με επί κεφαλής την Περιφερειακή Ένωση Δήμων μαζί με την Περιφέρεια έχουν καθήκον να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς που κατοικούν σ’ αυτό τον τόπο χωρίς εξαίρεση. Όπως τα προηγούμενα χρόνια η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού ήταν πρωτοπόρα με τις τηλεθερμάνσεις, με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά το σεισμό, έτσι μπορεί και πάλι να γίνει πρωτοπόρα με την πράσινη ανάπτυξη που θα φτάσει σε κάθε χωριό.

16/12/2020

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΕΡΒΙΑ

3 σχόλια

  • Κε Λαζαριώτη γράφετε τόσα και δεν γράφετε το βασικότερο:

    Με ποια εξουσιοδότηση ακριβώς ο κ. Ελευθερίου δήμαρχος Σερβίων πρότεινε στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
    ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΣΜΒΟΥΛΙΟΥ
    την δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ
    στο πλαίσιο της μετάβασης στην “απολιγνιτοποίηση”;

    όσον αφορά το ερώτημά σας “Δηλαδή οι Δήμοι θα ψάξουν να βρουν πελάτες για μια εταιρεία”
    Μα αυτό ακριβώς δήλωσε και ο δήμαρχος Σερβίων ο οποίος είπε θα κάνει έκθεση για να προσκαλέσει εταιρείες να μελετήσουν τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου του δήμου του και τις δυνατότητες επιπλέον εγκατάστασης αιολικών πάρκων και φωτοβολταικών!

  • όλα καλά αυτό “το αμφίβολης σκοπιμότητας της σήραγγας” … έλεος ρε εξυπηρετεί – συνδέει – ενώνει τίς δύο από τις πέντε πόλεις της περιφέρειας 70εκ είναι προ έκπτωσης.

    Γιατί δεν μας λες για τον ευρωπαικό Ε65 που μας έχει ζαλίσει το club του μέγα κοζανάρχη έχεις ιδέα πόσο θα κοστίσει?
    700 με 800 εκ. χοντρά χοντρά για να κάνει την δουλειά του “κανονικού” Ε65 (ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι