Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα δήμαρχος Κοζάνης, με θητεία 19 ολόκληρων ετών πριν κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής και στη συνέχεια υφυπουργός Εσωτερικών. Σήμερα, είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία.
Του ζητήσαμε να ερμηνεύσει το “παράδοξο της Κοζάνης“, η οποία μπήκε πρώτη σε lockdown σε ολόκληρη τη χώρα και 65 μέρες μετά όχι μόνο δεν βλέπει βελτίωση, αλλά δραματική επιδείνωση. Τι πήγε στραβά και οδήγησε χθες στην επιβολή μέτρων “τύπου Δυτικής Αττικής“, που γονατίζουν την τοπική οικονομία και τι έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα;
Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα στους χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών και εργαζομένων. Στην Κοζάνη, ενεργειακή “καρδιά” της χώρας, αυτοί είναι κυρίως τα εργοστάσια της ΔΕΗ, το τεράστιο εργοτάξιο για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα ΙV με 1.200 εργαζόμενους, καθώς και οι λαϊκές αγορές Κοζάνης και Πτολεμαϊδας. “Έπρεπε να ελεγχθεί η κατάσταση στα εργοστάσια και στο εργοτάξιο της Πτολεμαϊδας. Εκεί έπρεπε να έχουν γίνει μαζικά τεστ. Δεν είναι τυχαίο ότι η διασπορά εντοπίζεται κυρίως στην Πτολεμαϊδα”, λέει και προσθέτει:
“Το ίδιο έπρεπε να έχει γίνει και στις λαϊκές αγορές των δύο μεγάλων πόλεων. Η λαϊκή της Κοζάνης έχει γύρω στους 110 πάγκους, δηλαδή πάνω από 220 πωλητές και της Πτολεμαϊδας πάνω από 140 άτομα σε 70 πάγκους. Πολλοί έρχονται από τους γύρω νομούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ένας – δύο να είναι θετικοί αρκεί για να γίνει η διασπορά. Έρχονται τώρα μετά από δύο και πλέον μήνες να απαγορεύσουν τις λαϊκές και να επιβάλλουν αρνητικό τεστ στους πωλητές για να ξαναδουλέψουν. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα για να μη φτάσουμε ως εδώ. Να μη χρειαστεί να μπει λουκέτο σε όλη την αγορά”.
Ο κ. Κουκουλόπουλος (φωτογραφία κάτω) θεωρεί πως η διασπορά ξεκίνησε από την πόλη της Κοζάνης και από τα Πανεπιστήμια, που έχουν πολλά εργαστήρια και συγκέντρωσαν από την αρχή μεγάλο αριθμό φοιτητών. Στη συνέχεια, το πρόβλημα μεταφέρθηκε στις περιοχές που συνορεύουν με γειτονικούς νομούς, όπως το Βόιο και η Πτολεμαϊδα. Η κινητικότητα πολιτών μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων που ήταν τότε “κόκκινες” μετέφερε τη διασπορά στην Κοζάνη. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων σε εργασιακούς χώρους με μεγάλη συνάθροιση, έφτασε τον νομό στο απροχώρητο.
Ο απόηχος και οι αντιδράσεις
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Παρασκευής, το κλίμα ήταν βαρύ και φορτισμένο. Μέλη του οργάνου έκαναν λόγο για απόφαση “ταφόπλακα” για την περιοχή. Κάποιοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι, λέγοντας πως από τη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που είχε γίνει 24 ώρες νωρίτερα στην Κοζάνη, είχε διαφανεί πως η περιοχή θα γλίτωνε – προς το παρόν – τα πιο αυστηρά μέτρα. Είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψη αυτή ως τελευταία προειδοποίηση. Άλλοι, αντίθετα, μίλησαν για αναμενόμενη απόφαση που απλά καθυστέρησε μια μέρα. Παράγοντες του νομού χαρακτηρίζουν ως άδικη την οριζόντια επιβολή σκληρών μέτρων και στους πέντε δήμους, καθώς η μεγάλη διασπορά εντοπίζεται κυρίως σε δύο απ΄ αυτούς, όπως ανέφερε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων.
Την ίδια ώρα, καταγραφόταν αύξηση της κίνησης στην αγορά της πόλης της Κοζάνης, καθώς οι πολίτες έσπευδαν να προμηθευτούν με τη μέθοδο του click away προϊόντα από τα καταστήματα, που έκλεισαν από σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ αυξημένη ήταν η προσέλευση και στα σούπερ μάρκετ, παρόλο που αυτά θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων αιρετών και εκπροσώπων φορέων του νομού είναι πως οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να συνοδευτούν από αντίμετρα, που θα αντισταθμίζουν έστω ένα μέρος από τις απώλειες στην αγορά. Έντονα αντέδρασε ο Εμπορικός Σύλλογος και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, που μίλησαν για οικονομική καταστροφή, ενώ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων με ανακοίνωσή τους ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων.
Οι αμείλικτοι αριθμοί που οδήγησαν στο σκληρό lockdown
Ο νομός Κοζάνης μετρά τον Δεκέμβριο σχεδόν διπλάσιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με το Νοέμβριο, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου.
Στις 18 μέρες του Δεκεμβρίου τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 743 (μέσος όρος 41,2 ανά ημέρα), σημαντικά περισσότερα από τον συνολικό αριθμό των 670 κρουσμάτων ολόκληρου του Νοεμβρίου (22,3 ανά ημέρα κατά μέσο όρο). Τον Οκτώβριο, ο νομός είχε 570 κρούσματα (16,4 ανά ημέρα).
Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση, έπειτα από την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, είναι αμείλικτα:
Ο δείκτης κρουσμάτων 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, από 25,2% που ήταν την περασμένη εβδομάδα σκαρφάλωσε αυτή την εβδομάδα στο 31,3%, σε απόλυτη αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 Περιφερειακές Ενότητες της χώρα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπάρχουν σήμερα 397 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 81 νοσηλεύονται, με μέσο όρο ηλικίας 53,24 έτη. Από την ιχνηλάτηση των επαφών προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού ρίσκου, οι οποίες βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Μεγαλύτερη επιβάρυνση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έχουν οι Δήμοι Εορδαίας και Βοϊου, με 134 και 43 κρούσματα αντίστοιχα, και δευτερευόντως ο κεντρικός Δήμος Κοζάνης με 199, ενώ οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού έχουν 15 και 6 αντίστοιχα.
“Δεν μας είχαν προετοιμάσει για τέτοιου είδους μέτρα. Χρειάζεται να ληφθούν αντίμετρα για την στήριξη της αγοράς, αλλά και της υγείας της περιοχής”, σχολίασε στο iatronet ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου (φωτογραφία πάνω).
Αιτιολογώντας την λήψη οριζόντιων μέτρων για ολόκληρο το νομό, και όχι εστιασμένων σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως το 72,2% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις μεταξύ των δήμων, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση.
Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μαζικά rapid tests, καθώς και η καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους, θα εστιαστεί περισσότερο στους Δήμους Βοϊου και Εορδαίας.
Το 81,23% των ενεργών κρουσμάτων στο νομό έχουν κύρια (46,9%) ή δευτερεύοντα (34,32%) συμπτώματα. Το 14,57% είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,10% αυτοαπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.
Στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο, αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Να μπούν στοχευμένα μέτρα ελέγχοντας τις πηγές των μολύνσεων ,
οχι γενικά και οριζόντια μέτρα γιά όλους .
Να πολλαπλασιάσει η Αστυνομία τους ελέγχους και τις συστάσεις
πχ στις Τράπεζες , στις λαίκές , στα κούριερ .
ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΚΤΥΠΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜ[ΠΟΡΙΟ !
Στον Κασαπίδη της καρδιάς σας να τα πείτε αυτά. Η Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την αποτυχία μας.
Η Αθήνα αποφασίζει όχι η Περιφέρεια ασχετε.
Κουκουλοπουλε στα εργοστάσια κολλάει αλλά στις απόκριες δεν κολλάει ετσι? Ξέρεις εσυ
Το λαθος που τον βγάζαμε τόσα χρόνια τελικά ήταν μεγάλο!
δε γίνεται ο εοδυ και το κράτος να φταίει αλλά καρτ σε συγκεκριμένους νομούς.
προφανώς φταίει η συμπεριφορά του κόσμου και η ανεπάρκεια των τοπικών αρχών που βάζουν τις ψήφους πάνω από την υγεία του κόσμου.
Κοινώς δεν κάνανε ελέγχους ούτε πριν ούτε τώρα.
Αξιότιμοι, καμία πόλη δεν αποτελεί κλειστό κέλυφος. Υπάρχουν επισκέψεις, φοιτητές, εργαζόμενοι (π.χ. μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί πριν κλείσουν τα σχολεία). Λαϊκές αγορές γίνονται παντού. Πέρα από τα γνωστά ” η μάσκα στο πηγούνι” κλπ. μήπως θα έπρεπε να έχουμε μια έγκυρη επιδημιολογική μελέτη για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα;
Δελτία τύπου για να βρισκόμαστε στη δημοσιότητα….
Δεν νωμιζω να φταίει το λιανέμποροι για την αύξηση τ ων κρουσμάτων.Δεν θα πεσουν τα κρούσματα εάν δεν ελενχουν καλύτερα τη ΔΕΗ.
Εγώ πιστεύω Παρημ ότι κακώς διεκόπη η περσινή αποκριά …
Στην καζτορια ποιον εχουν περιφερειαρχη;Ναι τον κασαπιδη,εκει γιατι μηδενισαν τα κρουσματα;μηπως φταιμε μονο εμεις και τα ριχνουμε ολα στον κασαπιδη;
Για την κλειστη δομη, τιποτα;Ολα καλα;
η ανευθυνότητα κάποιων συμπολιτών μας που δεν τηρούν κανόνες, ο μηδενικός έλεγχος απο την αστυνομία και η έλλειψη τοπικών αρχόντων με ”ανάστημα” να αρθρώσουν πιστικό λόγο μας οδήγησε εδώ!!
Θα μας πει κάποιος ποιοί παράγοντες επέδρασαν στην αύξηση του δείκτη; Μήπως τα κρούσματα στον Σπινάρη και στο χωριό με το μνημόσηνο; Δηλαδή δύο συγκεκριμένοι λόγοι. Στον ένα έτσι και αλλιώς είναι απομονωμένοι στον δεύτερο θα μπορούσαν να κάνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όσους έμπαιναν ή έβγαιναν από το χωρίο. Στην πτολεμαΐδα θα έπρεπε να σφίξουν τους ελέγχους στην πόλη (λες και δεν ξέρουν τι γίνεται) και να κάνουν και γρήγορα τεστ σε όλους τους δεητζήδες κατά την είσοδο για εργασία και να τελειώσαμε.
Ποιοί έπρεπε να πάρουν την απόφαση; Προφανώς οι τοπικοί άρχοντες. μπορούν να την επιβάλουν; αποδείχτηκε πως όχι γιατί δεν θέλουν μη χάσουν τα «κουκιά». Αντε γειά.
Ο Παρις και ο Μαρκόπουλος αγγίζουν το πρόβλημα.Μετά απο δυο μήνες φυλακή η αίτηση αποφυλάκισης μας απορρίφθηκε.Με το να προσπαθούν οι πολιτικοί να κλείσουν το κόσμο μέσα θα πρέπει να πάρουν και αποφάσεις που αποφεύγονται οι μετακινήσεις ειδικά για τους κάποιας ηλικίας που είναι στημένοι έξω από τράπεζες ,τηλεφωνίες ,ΔΕΗ κλπ ΑΠΛΑ ΜΕ ΠΝΠ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΓΙΑ ΔΥΟ ,δεν χάλασε ο κόσμος.