Η νέα επιτολή που απέστειλε το Επιμελητήριο Κοζάνης, κατόπιν αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής μας, στον Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.κ. Σταικούρα και Γεωργιάδη, με παράλληλη κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη ΠΔΜ, κ. Κασαπίδη και τους Βουλευτές και τους Δημάρχους της Π.Ε. Κοζάνης, με αφορμή τα πολύ σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή μας, από την περασμένη Παρασκευή 18/12/2020 για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοιού, που απειλούν τη βιωσιμότητα εκατοντάδων Μικρομεσαίων (ΜνΕ) και κυρίως εμπορικών επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ. Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Έχοντας πιστέψει ότι το ξαφνικό γενικό κλείσιμο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, εστίασης και άλλων υπηρεσιών τον περασμένο Οκτώβριο θα είναι το τελευταίο χτύπημα στους πολύπαθους επιχειρηματικούς κλάδους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, προσπαθήσαμε να μείνουμε ζωντανοί. Στηριχθήκαμε ο καθένας στις δικές του δυνάμεις, ευελπιστώντας ότι η εορταστική περίοδος θα μας βρει όρθιους και έτοιμους να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες.
Αν και είχαμε επισημάνει, ότι μέθοδοι και τρόποι τύπου click away και take away δεν αποτελούν λύσεις, πόσο μάλλον για τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της Π.Ε. Κοζάνης, καταφέραμε να προσαρμοστούμε, έστω και με αυτά τα αρνητικά δεδομένα και να μπούμε στην εορταστική περίοδο.
Αυτή η ετοιμότητα, όπως γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι της αγοράς, απαιτούσε έναν προγραμματισμό προμηθειών-δαπανών-εξόδων και ενώ ήδη μετρούσαμε έξι (6) συνολικά μήνες για το 2020 εκτός λειτουργίας, με ότι συνεπάγεται αυτό για κάθε επιχείρηση.
Ξεπερνώντας και αυτό το εμπόδιο, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν μία ακόμη μάχη, όχι για να κερδίσουν, όχι για να καλύψουν τις απώλειες, αλλά για να επιβιώσουν κυριολεκτικά οι οικογένειες που συντηρούνται από αυτές, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι.
Δυστυχώς όμως και πάλι, χωρίς καμία έγκαιρη ενημέρωση, πέντε ημέρες αργότερα, μας καλούν να βάλουμε για ακόμη μία φορά λουκέτο, μαζί με τις λαϊκές αγορές και ενώ επιβεβαιωμένα οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση που περιγράφεται στην Π.Ε. Κοζάνης.
Πόσο μάλλον όταν αποδεδειγμένα η πανδημία ακόμη και σήμερα καταγράφεται με πιο έντονο τρόπο σε άλλες περιοχές.
Είναι προφανές πλέον, ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στην Π.Ε. Κοζάνης που πέρα από τη βαθιά δεκαετή κρίση της χώρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο ακόμη σοβαρές παραμέτρους –γεγονότα, την πανδημία και την απολιγνιτοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται σε γενικό κλείσιμο από τις 16 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης το διάστημα έως και 6 Νοεμβρίου, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα μεταφράζεται τουλάχιστον στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περιόδου Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2019.
-Κάλυψη των επιταγών της περιόδου Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020 από τα τραπεζικά ιδρύματα και αποπληρωμή αυτών με χαμηλότοκο δάνειο στο επόμενο διάστημα.
– Τρίμηνη παράταση στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, με δεδομένο ότι εκτός από τους έξι μήνες παύσης λειτουργίας και η καλοκαιρινή περίοδος θεωρείται «νεκρή» και μη τουριστική για την Π.Ε. Κοζάνης.
– Απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για το εν λόγω διάστημα.
– Να προβλεφθεί πρόγραμμα επιδότησης των νυν εργαζομένων των επιχειρήσεων – στις οποίες εφαρμόζεται το μέτρο κλεισίματος – όταν αυτές οι επιχειρήσεις επαναλειτουργήσουν.
– Άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, καθώς δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης και μετάδοσης του ιού.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί,
Τα παραπάνω αιτήματα δεν αποτελούν προϊόν μίας ευκαιριακής διεκδίκησης, αλλά αντίθετα πρόκειται για προτάσεις που η υλοποίησή τους ίσως να κρατήσει ζωντανή με αξιοπρέπεια και ελπίδα για το μέλλον την μικρό-επιχειρηματικότητα και τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που αποτελούν στην κυριολεξία την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα απομένει, είναι η παράδοση των κλειδιών από τα λουκέτα που ήδη βρίσκονται στις πόρτες των επιχειρήσεών μας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νικόλαος Σαρρής»
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΠ ΑΥΤΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕ..
Μπράβο στον πρόεδρο για τη νέα επιτολη!
Επιτομή της χρηστής διοίκησης.