«Ύψωσις. Ο Σταυρός στη γην του Αγίου Όρους» – Η νέα δίγλωσση (Ελληνικά και Αγγλικά) έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας παρουσιάζει το φωτογραφικό υλικό του αειμνήστου καλλιτέχνη-φωτογράφου, με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα, Γιώργου Πούπη

27 Δεκεμβρίου 2020
23:44

 

Η νέα δίγλωσση (Ελληνικά και Αγγλικά) έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας παρουσιάζει το φωτογραφικό υλικό του Γιώργου Πούπη με τίτλο «Ύψωσις. Ο Σταυρός στη γην του Αγίου Όρους». Η έκδοση περιέχει υλικό του αείμνηστου φωτογράφου από τους υπαίθριους σταυρούς που βρίσκονται στην Αθωνική Πολιτεία, με την μοναδική του ματιά και φυσικά με την δική του πολύ προσωπική αισθητική. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκδοση, προέρχονται από το υλικό που συγκέντρωσε ο φωτογράφος με υπομονή και αγάπη σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος κατά την τριακονταετή εργασία του εκεί.

Η έκδοση περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς επίσης και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Γοντικάκη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων με τίτλο «Ὁ Σταυρὸς (καὶ οἱ σταυροὶ) στὸ Ἅγιον Ὄρος» και ένα μικρό κείμενο του ίδιου του φωτογράφου.

Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, γράφει μεταξύ άλλων:

«Μι μάδα παιδιν –τ πολλ σπρογένηδες– πο παίζουν μετ θάνατον στν χρο το Παραδείσου, ξεχασμένα π τν κόσμο, λλ θυμονται κα δοξολογον Ατν πο τ πάντα καταδέχεται «να τος πσι δωρήσηται τν κ νεκρν νάστασιν» . Σηκώνουν τν προσωπικό τους σταυρ κα προσβλέπουν σ᾿ Ατν πο ψώθη ν τ Σταυρ κουσίως  κα νίκησε τν θάνατο δι το θανάτου.

«λθε δι το Σταυρο χαρ ν λ τ κόσμ» . Βρίσκεται μαζί τους. Κα ψάλλουν κφώνως κα μυστικς, γιατ τ ζον: « θείας,  φίλης,  γλυκυτάτης σου φωνς, μεθ’ μν ψευδς γρ πηγγείλω σεσθαι μέχρι τερμάτων αἰῶνος, Χριστέ» . Κα πλώνεται  νάκουστη μελωδία κα εωδία στν φήλιο.

Πραν τ βουν κα φυγαν π τν κόσμο, κα βρκαν Ατν πο θυσιάζεται «πρ τς το κόσμου ζως κα σωτηρίας» .

Γίνεται Ατς τ φς,  ναπνοή,  ζωή τους. Κα « ζω ν τ φς τν νθρώπων» . Νοιώθουν τι εναι δύνατοι κα νάξιοι τέτοιας τιμς. Κα Ατς ξακολουθε ν τος γαπ. Κα λυγίζουν π τ βάρος τς ελογίας. Κα χουν μπιστοσύνη σ’ Ατόν, χι στν αυτό τους. Γιατ τν ζον ς χαρ κα εεργεσία κα δωρε θεία.»

Ο δε Γιώργος Πούπης γράφει εξομολογητικά:

 «…Γύρισα σχεδν λο τ ρος, χι γι ν καταγράψω λους τος τύπους τν παιθρίων σταυρν του λλ γι ν γνωρίσω ποις θ μο μετέδιδε τς πι οσιαστικς δονήσεις το λόγου παρξής του. Κι ετυχς ταν πολλοί, κάποιοι δ, σο τ μεταδίδουν πρν κν τος δες.

 γιότητα δν εναι πρωταθλητισμς λλ κυρίως θλητισμός,  χαρ το ν’ θλεσαι,  χαρ τς σχέσης,  χαρ το κοσμικο παιχνιδιο χωρς γωνία πρώτου κα δεύτερου, γιατ ο σχατοι σονται πρτοι κα τομπαλιν. Ατν τν γοητευτικ ταπεινότητα μεταδίδουν ο παίθριοι σταυρο το γίου ρους, ετε εναι σ τρούλλους, ετε σ τοίχους ρχαίους  σ φράχτες κα προσκυνητάρια  σ δέντρα, βράχους  σ’ λλα σημεα τς κτιστς φύσης παραπέμπουν στν παστράπτουσα λήθεια τς κτιστης οσίας. Ατν θέλησα ν ψαύσω μ τν τέχνη μου, κα ,τι μο μετέδωσε ν τ κοινωνήσω καταλλήλως. Προσκυν ταπειν τν Χάρη τους.»

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με τον Γιώργο Πούπη ξεκίνησε το 2017 την προετοιμασία της έκδοσης και της ομότιτλης έκθεσης. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της, ο φωτογράφος εκδήλωσε την επιθυμία να διατεθεί στην Αγιορειτική Εστία το φωτογραφικό του αρχείο που αφορά το Άγιον Όρος, επιθυμία που τελικά υλοποίησε η αδελφή του Παναγιώτα Πούπη. Το εν λόγω αρχείο απόκειται πλέον στην Αγιορειτική Εστία και μετά την ψηφιοποίηση και καταγραφή του, θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Η έκδοση αποτελεί τον Κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης, η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Γιώργος Πούπης (1950 – 2018)

«…είναι θέμα αισθητικής»

 Ο Γιώργος Πούπής γεννήθηκε το 1950 στην Πτολεμαΐδα, όπου έζησε μέχρι το 1968, και στη συνέχεια έφυγε στην Ιταλία, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Μιλάνο. Στην διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία μαθητεύοντας κοντά σε διάσημους φωτογράφους, ενώ από το 1975 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας και πλαστικών τεχνών. Παράλληλα, μαζί με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο ξεκινούν μια σειρά συνεντεύξεων με θέμα «Ελληνικότητα και σύγχρονη τέχνη», και συνδέεται στενά με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ιάννης Ξενάκης, ο Νίκος Κεσσανλής κ.ά.

Μετά από δεκαετή απουσία επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη και συνεργάστηκε με ξένα και ελληνικά πρακτορεία και ιστορικά περιοδικά. Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997», ενώ ήταν και αποκλειστικός φωτογράφος του πολιτιστικού ένθετου «Πανσέληνος» της εφημερίδας Μακεδονία. Πολυετής ήταν επίσης και η συνεργασία του με τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο στην Βεργίνα και τον Δημήτρη Παντερμαλή στο Δίον.

Ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, όπου φωτογράφισε μνημεία, σκηνές της καθημερινότητας, αστικά τοπία, καθώς και την ύπαιθρο. Άνθρωπος καλλιεργημένος, αγαπούσε την μουσική, τα βιβλία και ιδιαίτερα την ζωγραφική, και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καλλιτέχνες τον εμπιστεύτηκαν για να φωτογραφίσει τα έργα τους˙ ένας καλλιτέχνης φωτογράφος για τον οποίον όλα ήταν «…θέμα αισθητικής», όπως χαρακτηριστικά έλεγε συχνά σε συζητήσεις.

Φωτογραφίες του περιέχονται σε πολλές εκδόσεις και φωτογραφικά λευκώματα, ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: στο Παρίσι, στην Galeria Diaframa του Μιλάνο, στην γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ της Θεσσαλονίκης («Παπαρούνες», 2004, «Πρόσωπα», 2005), στους εκθεσιακόύς χωρους της ΑγιορειτικΉς Εστίας («Παναγία Πόρταΐτισσα. Αέναος Ευλογία», 2004), στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου («Σίφνος. Φως και σκιές στου γλαυκού το γειτόνεμα», 2005), στην Πάτρα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης («Η γενιά του ‘70»), στον Αρτεμώνα Σίφνου, στον πολιτιστικό πολυχώρο ΜΥΛΟ Θεσσαλονίκης («Το πνεύμα του οίνου»), στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης («Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη», 2011).

Επιμέλεια έκδοσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Σχεδιασμός έκδοσης: Θανάσης Γεωργίου

Χαρακτηριστικά έκδοσης: Διαστάσεις: 20Χ25 εκ. / Σελίδες: 160 / Χαρτί: Magno Volume 150gr.

Τιμή πώλησης: 25,00 €

Για τηλεφωνικές παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 2310 263308 & 2310250648.

ert.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι