Με αφορμή τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας προτάσεις, που παρουσιάζονται μάλιστα ως «εμβληματικές επενδύσεις» και φανερώνουν «το Σχέδιο» της Κυβέρνησης η οποία θέλει να κάνει τη Δυτική Μακεδονία μια απέραντη χωματερή.
Έτσι μαθαίνουμε, χωρίς να διαψευστεί από καμία πλευρά, επίσημα, ότι υπάρχει σχέδιο που μέσω της «Εγνατίας των απορριμμάτων» θα μεταφέρονται για επεξεργασία, όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο των πρώην Ορυχείων. Επίσης έγινε γνωστό, το επιβεβαίωσε μάλιστα και ο ΥΠΕΝ, η πρόθεση για καύση των σκουπιδιών σε λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν αλλά και στην 5η μονάδα μετά το 2028 όπου σχεδιάζεται να σταματήσει η καύση του λιγνίτη.
Εκτός αυτού τελευταία γίνεται λόγος για απόθεση υπολειμμάτων αμιάντου από όλη την Ελλάδα, ίσως και από το εξωτερικό, στο Χώρο των πρώην ΜΑΒΕ ο οποίος έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια κατά το 95%. Υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη για δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει την δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ. Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του περιφερειάρχη και του Δημάρχου Σερβίων να αποδεχθούν τη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου χωρίς να έχει παρουσιαστεί καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όχι μόνο χωρίς την γνώμη των κατοίκων αλλά χωρίς να εξετάσουν κάθε πιθανή λύση. Είναι προφανές ότι θέλουν εν μέσω “ειδικών συνθηκών” πανδημίας να τελειώσουν ένα έγκλημα.
Αυτό αναμένεται να προκαλέσει εφιαλτικές καταστάσεις στην Περιοχή επειδή είναι διαπιστωμένο και γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος είναι βασική αιτία δημιουργίας καρκινογενέσεων και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας:
- Ότι δεν θα υπάρχει διαφυγή στην ατμόσφαιρα σκόνης αμιάντου κατά τη μεταφορά και απόθεση.
- Ότι δεν θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα ίνες από τις αποθέσεις αμιάντου και άλλα τοξικά στοιχεία.
- Ότι δεν κινδυνεύουν με περαιτέρω ρύπανση οι τεχνητές λίμνες του Ιλαρίωνα και του Πολυφύτου.
- Ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στις περιοχές γύρω από το Χ.Υ.Τ. Αμιάντου δεν θα απαξιωθούν – «στοχοποιηθούν» από τους καταναλωτές και το εμπόριο γενικότερα.
Είναι άστοχες και επικίνδυνες οι απόψεις που ακούστηκαν πως «δεν πάθαμε τίποτα τόσα χρόνια που πίναμε νερό το οποίο μεταφέρονταν με αμιαντοσωλήνες». Επειδή «πάθαμε» και θα παθαίναμε ακόμα περισσότερα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν παντού οι αμιαντοσωλήνες και όλες οι εγκαταστάσεις αλλά και τα εξαρτήματα (φερμουίτ φρένων, γάντια αμιάντου κλπ) που είχαν κατασκευαστεί με υλικό τον αμίαντο.
Οι κάτοικοι της γύρω Περιοχής τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να ξεπεράσουν τα τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο του εργοστασίου και των ορυχείων Αμιάντου (ΜΑΒΕ). Η προσπάθεια αυτή γίνεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα (αγροτική καλλιέργεια, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) και πρέπει να ενισχυθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο.
Αντί αυτού παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια προσπάθεια επιβολής της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ που παρουσιάζεται μάλιστα ως αναπτυξιακή και αναγκαία. Αυτή τη λύση την προωθούν εκτός από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συμφέροντα και η Περιφερειακή Αρχή και ο Δήμαρχος Σερβίων. Χωρίς καμιά συζήτηση με τους κατοίκους της Περιοχής αλλά και χωρίς καμιά συλλογική απόφαση ούτε του Περιφερειακού Συμβουλίου ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων.
Στον αντίποδα είναι οι κάτοικοι της Περιοχής που προσπαθούν να αναπτύξουν αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες αλλά και ήπιες μορφές τουρισμού (Μπουχάρια, Βουνάσα, Αλιάκμονας, λίμνες, μοναστήρια κλπ) και επιστήμονες που προειδοποιούν για τους κινδύνους για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων.
Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια σε κάθε σκέψη δημιουργίας αυτής της επικίνδυνης χωματερής στην Περιοχή και απαιτούμε από τους υπευθύνους να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις των κατοίκων αλλά και των επιστημόνων της Περιοχής που προτείνουν μια άλλου είδους ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων, την αειφορία και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.
H πολιτική του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της Ε.Ε., που υλοποιείτε από τις εκάστοτε θλιβερές πολιτικές μαριονέτες (ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κλπ), και το τοπικό κράτος ΔΗΜΟΙ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, καταλήγει, να μετατρέψει την περιοχή σε «μπαταρία» αμφιλεγόμενων «ιδιωτικών» ΑΠΕ και ενέργειας, χωματερή τοξικών αποβλήτων, και τελικά να δημιουργήσει μια αποθήκη ψυχών μισο-εργαζομένων και ανέργων.
Καλούμε ολόκληρο τον Λαό της Δ. Μακεδονίας να επιστρέψει ως απαράδεκτη κάθε ενέργεια που υποβαθμίζει περεταίρω την Περιοχή και δημιουργεί συνθήκες εγκατάλειψης και ερημοποίησης της ευρύτερης Περιοχής. Να βάλει φρένο και να ανατρέψει αυτή την πολιτική που στρέφετε ενάντια στην ίδια του την ύπαρξη και το μέλλον του. Δεσμευόμαστε να βάλουμε «πλάτη», μαζί με το λαό, στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος που θα ανατρέψει εκ βάθρων τα σχέδια τους.
Όχι στη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ
Να μη γίνει η Περιοχή σκουπιδότοπος και χωματερή ολόκληρης της Ελλάδας
Κοζάνη 28/12/2020
Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»
ο μόνος που δεν έχει πάρει θέση ακόμα είναι ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ!
όλες οι άλλες παρατάξεις εκτός του Κασαπίδη είναι ΚΑΤΑ του ΧΥΤΑ Αμιάντου
Σχετικά με το:
1. γι’αυτό γίνεται η εγκατάσταση για να μην διαφύγουν ίνες
2. Και αυτο θεωρητικά δεν θα έπρεπε να συμβεί αν γίνει σωστά, αλλά και αν συμβεί, οι ίνες δεν προκαλούν πρόβλημα όταν βρίσκονται στο νερό. Γι’αυτό και δεν ξηλώνονται οι σωλήνες νερού οι οποίοι είναι από αμίαντο.
Υ.Γ.: Η λέξη ναι ή αντιπρόταση υπάρχει στο λεξιλόγιο σας;
Υ.Γ.2.: Το σχόλιο μου δεν σημαίνει οτι είμαι υπέρ του ΧΥΤΑ γιατί πολύ απλά δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να το κρίνω, εσείς τις έχετε;
Αίσθηση του μέτρου!
Σου κάνει 14.22;
Επίσης δύο προτάσεις εναλλακτικές και με πολύ ισχυρά επιχειρήματα εναντίον του χυτά λόγω επικινδυνότητας!
Ένα δεν καταλαβαίνω και θα έπρεπε και εσύ να αναρωτιέται σαν φιλελεύθερος:
Γιατί δεν το κάνουν σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Ηράκλειο ώστε να αποφευχθούν και τα μεταφορικά κόστη;
Διότι ξέρεις ακόμα και όταν μεταφέρονται επικίνδυνα απόβλητα αυτό γίνεται με τρένο λόγω σταθερής τροχιάς και όχι με φορτηγά μέσω επαρχιακών δρομων