Δυτική Μακεδονία: Κινητικότητα από φορείς και δήμους για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης

7 Ιανουαρίου 2021
09:13
Κανένα σχόλιο

Το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης αποτελεί ένα από τα «καυτά» ζητήματα που θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, ενώ δήμοι και φορείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις δικές τους θέσεις σε σχέση με το ζήτημα. Ο Δήμος Σερβίων συγκαταλέγεται στους δήμους που παρουσίασε ένα πλαίσιο εργασιών, με στόχο να προσελκύσει εταίρους που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, ενώ η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σερβίων παρουσίασε μια μελέτη με τίτλο «Ενέργεια -Ορυκτός Πλούτος -Αγροτική Ανάπτυξη- Πρώτη Καταγραφή & Διεύρυνση Προοπτικών».  Την μελέτη επεξεργάστηκε το τμήμα Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Δήμου που απαρτίζεται από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, κ. Γιάννη Μπασιά. Η περιοχή του Δήμου Σερβίων με πλούσια ορυκτά διαθέτει δύο λιγνιτωρυχεία και ένα μεταλλείο. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία εκείνο της ΛΑΡΚΟ, όπως επισημαίνει και η μελέτη, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και το δεύτερο βρίσκεται σε δεινή θέση. Μια από τις ενναλακτικές λύσεις που προτείνει η μελέτη είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας δέσμευσης χρήσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Όπως επισημαίνεται «θα μπορούσε να είναι μία λύση και η γέφυρα προς το πράσινο υδρογόνο, αλλά και να αποτελεί άξονα της περιφέρειας, προς ένα καθαρό μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα στο βιομηχανικό σύμπλεγμα της Δυτικής Μακεδονίας. Θα μπορούσε να προσφέρει προϊόντα υψηλής αξίας από λιγνίτη και να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ». Επιπλέον, αναφέρει πως ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η δημιουργία μονάδας παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που θα είναι διαθέσιμο από τον κοντινό αγωγό TAP για τηλεψύξη και τηλεθέρμανση. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την αναζήτηση εναλλακτικών χρήσεων του λιγνίτη. Ανάμεσα στις προτάσεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας συγκαταλέγεται και εκείνη για την δημιουργία μονάδων βιομάζας.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης καθώς και στον Συντονιστή Δίκαιης Μετάβασης αναφέρει πως τα χρηματοδοτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. «Σημειώνονται «σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις», με τον κίνδυνο απώλειας συνολικά 27.100 θέσεων εργασίας. Στη Δ. Μακεδονία, οι εκτιμώμενες 5.500 θέσεις εργασίας στα ορυχεία λιγνίτη και στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται σε «άμεσο κίνδυνο», αναφέρεται στην επιστολή. Μεταξύ άλλων προτείνει τη συνέχιση της λειτουργίας ΑΗΣ Μελίτη, καθώς και την υλοποίηση μιας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης που θα καλύψει τις απώλειες θέσεων εργασίας. Επίσης, αναφέρει πως «μια ακόμα επένδυση στην περιοχή θα μπορούσε να στηριχθεί στη συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ με την κινέζικη εταιρεία CMEC, ένα έργο το οποίο προβλέπει τη κατασκευή στην περιοχή μας, εργοστασίου έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν πως το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ. Να σημειωθεί τέλος πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας ζητά διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με επιστολή της προς τον ίδιο χαρακτηρίζει «βίαιη και άδικη» την απολιγνιτοποίηση και υπογραμμίζει πως «το σχέδιο μετάβασης και το προτεινόμενο master plan που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, δεν αποτελεί  την επαρκή απάντηση, ούτε στην πρόκληση για δίκαιη μετάβαση, ούτε στην πρόκληση για ομαλή μετάβαση».

energia.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι