Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Μακεδονία μαγειρεύει η κυβέρνηση. Δεν φτάνει η απολιγνιτοποίηση, είπαν να τους φορτώσουν και όλο τον αμίαντο της Ελλάδας!
Η… τερατογένεση ενός ΧΥΤΑ όπου θα καταλήγει ο αποσυρόμενος αμίαντος από κάθε γωνιά της χώρας -υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200 χιλιάδες τόνους ετησίως- χωροθετείται δίπλα στο στοιχειωμένο εργοστάσιο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος), που αποτέλεσε για δεκαετίες υγειονομική πληγή της περιοχής.
Το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τις ευλογίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Σερβίων, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το κερασάκι στην τούρτα; Για την εκτέλεση του έργου φαίνεται πως προκρίνεται η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία εξ Αθηνών και όχι στον καθ’ ύλην αρμόδιο διαδημοτικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων!
Η περιοχή Ζιδάνι όπου βρίσκονται τα ΜΑΒΕ εκτείνεται σε 4.144 στρέμμ. σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 672 έως 720, ενώ βόρεια σε απόσταση 1.000 μ. διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας (στο σημείο που σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου) από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. Τριγύρω υπάρχουν τα χωριά Καμβούνια, Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο, Λαζαράδες και Ελάτη με συνολικό πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους. Στα 10 χλμ., επίσης, οι σεισμολόγοι είχαν προσδιορίσει το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του 1995. Από την περιοχή διέρχονται δύο σεισμικά ρήγματα.
Το καρκινογόνο υλικό
Το 1936 στην περιοχή αυτή ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα αμιάντου της Ελλάδας. Μετά περίπου 40 χρόνια (το 1977) η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την εκμετάλλευσή του στην ΕΤΒΑ, η οποία για τον λόγο αυτό ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) Α.Ε. Την ίδια χρονιά ο αμίαντος χαρακτηρίστηκε ένα από τα 10 πιο καρκινογόνα υλικά. Κόσμος και κοσμάκης πέθανε από καρκίνο λόγω αμιάντου, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων εργαζόμενοι σε εργοστάσια (βλ. περίπτωση ΕΛΛΕΝΙΤ).
Το 1982, ωστόσο, ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στο Ζιδάνι, που ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Από την εκμετάλλευσή του καθώς και την ευρύτατη χρήση των προϊόντων του σε στέγες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων επιβεβαιώθηκε ότι προκύπτουν σοβαρές καρκινογενέσεις.
Τα χρόνια περνούσαν ώσπου, λίγο πριν από την αυγή του 21ου αιώνα, ο αμίαντος απαγορεύθηκε σε μια σειρά χώρες – στην Ελλάδα με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών 1999/77/ΕΚ και 2003/18/ΕΚ. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2000, αφήνοντας πίσω μια περιοχή µε περιβάλλον υποβαθµισµένο και βαρύτατα ρυπασµένο από τον αμίαντο. Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα σταδιακών επεμβάσεων για την αποκατάσταση του τόπου.
Από το 2002 η κυριότητα των εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ έχει περιέλθει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της 18ετούς λειτουργίας της η εταιρεία εξόρυξε περισσότερους από 70 εκατομμύρια τόνους σερπεντίνη, από τους οποίους παρήχθησαν ένα εκατομμύριο τόνοι χρυσότιλου (λευκός αμίαντος). To υπόλοιπο, φτωχό σε ίνες αμιάντου, μετάλλευμα εναποτέθηκε στον χώρο των αποθέσεων. Σήμερα η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί από ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα (Polyeco Α.Ε.) σε ποσοστό περίπου 95%, κλείνοντας μια υγειονομική πληγή δεκαετιών, αλλά κάποιοι μοιάζουν έτοιμοι να την ξανανοίξουν…
Το θέμα της χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας -ορισμένοι λένε και χωρών των Βαλκανίων- άνοιξε πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της 23ης/11/2020, προτείνεται «Διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ για το σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για τουλάχιστον 25 έτη, ώστε να μην επωμισθεί η Αυτοδιοίκηση το κόστος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και συντήρησης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη επίβλεψη του χώρου. Στη συμφωνία αυτή υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των 8 εκατ. ευρώ για την τελευταία φάση ολοκλήρωσης του έργου των ΜΑΒΕ με την καθαίρεση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στη σχετική σύμβαση ανάθεσης της λειτουργίας ΧΥΤΑΜ είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται τα κόστη της ετήσιας συντήρησης των έργων (για τουλάχιστον 25 έτη), της περιβαλλοντικής παρακολούθησης και της απαραίτητης επίβλεψης του χώρου. Από τη λειτουργία ΧΥΤΑΜ πανελλαδικής εμβέλειας η τοπική κοινωνία αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη λόγω της δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας και της απόδοσης μέρους των κερδών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ στον τοπικό ΟΤΑ».
Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής η περιφέρεια έχει συγκροτήσει ήδη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας, αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί προς το παρόν στο περιφερειακό συμβούλιο.
Αλλά και ο Δήμος Σερβίων, στα όρια του οποίου βρίσκονται τα ΜΑΒΕ, φαίνεται να υποστηρίζει τη δημιουργία τέτοιου ΧΥΤΑΜ εκεί. Το θέμα επίσης δεν έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη…
Με το σκεπτικό ότι οι εξελίξεις τρέχουν και η υπόθεση δεν έχει μπει σε διαβούλευση ούτε με τις τοπικές κοινωνίες ούτε με τους αιρετούς, όπως επιτάσσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. είναι θεσμικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υλοποίησης τέτοιων έργων, ως διαδημοτικός φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Ομως στο «παιχνίδι» βρίσκεται και η ιδιωτική εταιρεία Polyeco Α.Ε. με έδρα στο 16ο χλμ. Αθηνών-Κορίνθου, που έχει κάνει την αποκατάσταση των ΜΑΒΕ μετά το 2006 (έργο 20 εκατ. ευρώ) και από το 2013 βολιδοσκοπεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ αμιάντου. Σχετικό βίντεο έχει μάλιστα αναρτήσει εδώ και πολύ καιρό στο youtube.
ΔΙΑΔΥΜΑ και ιδιώτης
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΙΑΔΥΜΑ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ανέφερε σχετικά στην «Εφ.Συν.»: «Στα ορυχεία νοτίου πεδίου της ΔΕΗ υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένα 250 στρέμματα για υγειονομική ταφή αμιάντου. Εκεί δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή ή φυσικό περιβάλλον που να θίγεται από αυτή τη διαδικασία. Αυτός προφανώς είναι ένας πιο κατάλληλος χώρος από το Ζιδάνι όπου βρίσκονται τα ΜΑΒΕ. Ωστόσο, στον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε γίνει από την εποχή Καρυπίδη (στην περιφέρεια) χωροθετήθηκαν τα ΜΑΒΕ γι’ αυτή τη δουλειά. Ετσι, ο νυν περιφερειάρχης μάς κάλεσε πριν από 15 μέρες κι άνοιξε την κουβέντα. Εμείς είχαμε προτείνει, αντί να γίνει στα ΜΑΒΕ, να κάνουμε τον ΧΥΤΑΜ στο νότιο πεδίο. Υπάρχει όμως ο περιφερειακός σχεδιασμός… Μπορούμε να τον κάνουμε κι εκεί. Εκείνο που είναι ζήτημα είναι τα έσοδα από τη λειτουργία του. Εμείς, μετά τις δαπάνες, αποδίδουμε τα κέρδη στους δήμους. Εμείς λέμε να μην το κάνουν με ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Η επένδυση είναι 4-5 εκατ. ευρώ, δεν αξίζει για ΣΔΙΤ. Αλλά έχει πολλά κέρδη. Με 250 χιλιάδες τόνους απ’ όλη την Ελλάδα ετησίως και κόστος 200 ευρώ ο τόνος, υπολογίστε…».
Αντίθετος με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ είναι και ο τέως διευθυντής της ΔΕΗ -μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός μηχανικός ΕΜΠ- Χρήστος Παπαγεωργίου, που στις 27/12/2020 δημοσιοποίησε τις απόψεις του αφού είχε στείλει ήδη σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τονίζεται ότι υπάρχουν σαφέστατα προσφορότερες τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά λύσεις για τον ΧΥΤΑΜ σε επίπεδο χώρας αλλά και Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας ιδιαίτερα. Η περιοχή των ΜΑΒΕ με την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί εκτός από το αρδευτικό Καμβουνίων και σε άλλες μη ρυπαίνουσες παραγωγικές δραστηριότητες, ωφέλιμες στην ευρύτερη περιοχή, αρκεί να υπάρχουν η πολιτική βούληση, η αποφασιστικότητα και το σθένος των αρμοδίων για τη διεκδίκηση της εφαρμογής των ενδεδειγμένων λύσεων».
Νωρίτερα αναλύει με επιστημονική τεκμηρίωση ότι:
«Αποκλείεται η δημιουργία ΧΥΤΑ σε
– βιότοπους απειλούμενων οικοσυστημάτων (critical habitals)
– υγροβιότοπους
– περιοχές υπερκείμενες καλυμμένου καρστ όπου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας καταβοθρών ή ακόμα σε περιοχές με υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα
– περιοχές ή ζώνες σεισμικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι κορεσμένες άμμοι μπορεί να υποστούν ρευστοποίηση…».
Ξεκάθαρος για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑΜ είναι ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Λάζαρος Τσικριτζής, που τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ΧΥΤΑΜ στα ορυχεία νοτίου πεδίου της ΔΕΗ και μάλιστα όχι σε πανελλαδική λειτουργία.
«Τα παλιά ορυχεία δεν πρέπει ν’ αποκλειστούν. Αντιθέτως, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καθώς αυτό έχει ήδη γίνει από τη ΔΕΗ χωρίς να έχει προκύψει πρόβλημα. Σε έναν τέτοιο χώρο δεν πρέπει να υπάρχουν νερά σε βάθος 200 μέτρων. Σε αυτά δεν υπάρχουν. Και φυσικά λέμε όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ για όλες τις ποσότητες αμιάντου της χώρας. Από την Πελοπόννησο, ας πούμε, γιατί να έρχονται στην Κοζάνη και να μην πάνε στη Μεγαλόπολη; Να επιλέγουμε ρεαλιστικές αλλά και περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις», είπε στην «Εφ.Συν.».
Οι πρώτες αντιδράσεις στη μεθόδευση
Περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας (συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ) αλλά και πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Κοζάνης, ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι από τους πρώτους που αντέδρασαν στη μεθόδευση.
Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας στις 29/11/2020, η απάντηση που πήρε από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη αποτέλεσε έκπληξη, αφού επικαλέστηκε απόφαση του προηγούμενου περιφερειακού συμβουλίου του 2016 για απόθεση στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ, προεξοφλώντας έτσι ότι εκεί θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑΜ και ξεκαθαρίζοντας τον πανελλήνιο χαρακτήρα του, παρότι η απόφαση του 2016 δεν αναφερόταν σε κάτι τέτοιο!
«Είναι σαφές ότι γι’ αυτά τα θέματα έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή, αλλά υπάρχει μια ήδη ειλημμένη απόφαση. Το θέμα δεν έχει περάσει ποτέ από αυτό το περιφερειακό συμβούλιο κι έχει συγκροτηθεί ήδη επιτροπή που εργάζεται πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο», διαμαρτύρεται.
«Σήμερα η περιοχή έχει ανάγκη να αναπτύξει συνολικά το πολύτιμο φυσικό απόθεμά της στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα. Το γεωλογικό θαύμα στα Μπουχάρια, ο Ιλαρίωνας και η ανάπλαση της περιοχής όπως προβλέπεται στη μελέτη του φράγματος, το μικρό αρδευτικό στα Καμβούνια και το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, η μεταποίηση σε ό,τι παράγεται, η ενίσχυση παραγωγών και επιχειρήσεων με φτηνό χρήμα και επιχορηγήσεις προγραμμάτων, ο κάθετος άξονας, είναι κατά την άποψή μας ένα πλέγμα έργων που θα φέρουν την ανάπτυξη. Οχι ο ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, λίγα μέτρα από τον Αλιάκμονα… Η περιοχή των Σερβίων, όπως και όλη η περιφέρεια, χρειάζεται ένα σχέδιο που θα φέρει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται για να κινήσει την οικονομία και να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους», μας λέει.
Προβλήματα, όμως, με το θέμα του ΧΥΤΑΜ έχουν προκύψει και στον Δήμο Σερβίων, όπου επίσης δεν έχει γίνει ακόμη καμιά συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος και αρχικά αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, που όμως στην πορεία αποπέμφθηκε λόγω διαφωνιών με τον δήμαρχο Χρήστο Ελευθερίου, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Ζάκης τονίζει:
«Είμαι αντίθετος στην κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο αν τελικά υλοποιηθεί θ’ αποτελέσει την ταφόπλακα όχι μόνο για την περιοχή των Καμβουνίων αλλά για ολόκληρο τον δήμο μας. Οι επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα της περιοχής αλλά και για τον πλούτο της λίμνης Πολυφύτου θα είναι καταστροφικές. Ειδικοί επιστήμονες έχουν μιλήσει για το μέγεθος της καταστροφής που θα επέλθει. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πολλούς παράγοντες να παρουσιάσουν ως αναγκαίο και αναπτυξιακό αυτό το έργο», ενώ για τον ρόλο του δημάρχου αναφέρει: «Και μαζί με όλους αυτούς, ο κ. Ελευθερίου να επιμένει δημόσια για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι. Χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς την έκφραση γνώμης από τις τοπικές κοινωνίες. Κανείς δεν νομιμοποιείται να εκφράζει θέσεις χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αλλά και σεβασμού προς τους δημότες, λες και αφορά την προσωπική του περιουσία».
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε σχετικά τον δήμαρχο Σερβίων, που μας απάντησε ως εξής: «Δεν είμαστε αρνητικοί σε λύσεις που στηρίζουν την τοπική οικονομία. Περιμένω να λύσουν το πρόβλημα το υπουργείο και η περιφέρεια. Εφόσον επιλεγεί ο χώρος των ΜΑΒΕ, θα δούμε τις μελέτες. Ολα τ’ άλλα είναι λόγια του αέρα. Λέμε όχι στο «όχι σε όλα». Αν δεν είναι κατάλληλο το έργο, δεν θα συναινέσουμε. Αν μπορεί να το κάνει η ΔΙΑΔΥΜΑ, ας το κάνει. Το ποιος θα το κάνει έχει σχέση με το ποιος μπορεί και με ποια ανταποδοτικότητα. Σημασία έχει να υπάρχει το απόλυτο κέρδος για την τοπική κοινωνία. Εμείς δεν θα στηριχθούμε σε φήμες αλλά σε επιστημονικές μελέτες».
Ερώτηση για το θέμα θέλησε να απευθύνει η «Εφ.Συν.» και στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη την περασμένη Πέμπτη. Ευγενικό στέλεχος του γραφείου του μας είπε ότι «είναι απασχολημένος αλλά κάθεται εδώ ώς τα μεσάνυχτα και θα σας πάρει». Δυστυχώς, μας άφησε στα μεσάνυχτα όσον αφορά το τι ακριβώς κάνει με την υπόθεση του ΧΥΤΑ αμιάντου…
Αυτά, ενώ οι κάτοικοι των γύρω χωριών τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να ξεπεράσουν τα τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο του εργοστασίου και των ορυχείων αμιάντου (ΜΑΒΕ). Δυστυχώς, φαίνεται ότι η προσπάθειά τους να αναπτυχθούν κυρίως στον πρωτογενή τομέα (αγροτική καλλιέργεια, κτηνοτροφία, μελισσοκομία), αντί να στηρίζεται από την κυβέρνηση και τις αυτοδιοικητικές αρχές, απειλείται με τη μετατροπή της περιοχής σε αποθετήριο αμιάντου όλης της χώρας.
efsyn.gr
Μετατρέπουν την περιοχή μας σε χαβουζα. Γεμάτη σκουπίδια και καρκινογονο αμίαντο. Η ανάπτυξη που υποστηρίζει το πολιτικό προσωπικό έφτασε.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
9 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΘΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΑΝΗ!
ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΥΔΕΡΕΥΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ
Δένει το σενάριο Μαστρογιαννοπουλος Εφημερίδα των Συντακτών ΔΕΗ και στο βάθος ΔΙΑΔΥΜΑ και αυτοί που γράφουν ούτε μια μέρα δεν ζουν στην περιοχή
Γιατί ο Ελευθερίου που το ξεκίνησε ζει εκεί;
Και εσύ ζεις εκεί;
Για πες μας λοιπόν οι κάτοικοι εκεί τι άποψη έχουν;
Πηρες πρωτοβουλία να μάθουμε την γνώμη τους;
Και γιατί δεν θες το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ;
Και ποιο το πρόβλημα σου με την διαδυμα;
Μήπως γιατί σε νοιάζει μόνο να πάρει το έργο μια εταιρεία;
Ο Ελευθερίου είναι ο Δήμαρχος. Εγώ δεν ζω εκεί αλλά έχω γεννηθεί εκεί. Το Αρδευτικό που είδες ότι δεν το θέλω. Με την ΔΙΑΔΥΜΑ δεν έχω κάποιο θέμα ούτε φυσικά και με κάποια εταιρεία. Απλά η Εταιρεία θα προκύψει από διαδικασία ενώ η ΔΙΑΔΥΜΑ από αναθεση
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ! ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΥΤΑΜ ΣΤΑ ΜΑΒΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΠΟΥ!!
Ποιος ανταγωνιστής είναι αυτός που θέλει να απαξιώσει τις καλλιέργειες της περιοχής. Το να πάει το έργο αλλού σίγουρα από το δημοσίευμα προκύπτει
Ξέχασες τον Bill Gates…
Κοίτα ενδιαφέρον για την ιδιωτική εταιρεία.
Και μένει να δούμε και τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου έτσι 18:10;
Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι στις προτάσεις της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την μεταλιγνιτική περίοδο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μόλις χθες, προτείνεται η κατασκευή ΧΥΤΑ Αμιάντου στις εγκαταστάσεις των πρώην ΜΑΒΕ.
Η πρόταση αυτή ήταν πρόταση του δημάρχου Σερβίων κ. Ελευθερίου Χρ., η οποία και ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο.
Θέλουμε να γνωρίσουμε στους πολίτες του δήμου Σερβίων και ιδιαίτερα των πολίτες των Καμβουνίων, ότι ο δήμαρχος δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο να κάνει τέτοια πρόταση.
Το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ Αμιάντου στις εγκαταστάσεις των πρώην ΜΑΒΕ, έθεσε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 9-3-2020, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος για την απολιγνιτοποίηση.
Η παράταξή μας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει εκφρασμένη εδώ και χρόνια θέση,
ότι είναι κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ Αμιάντου.
Ενημερώσαμε λοιπόν τον δήμαρχο για την θέση μας αυτή και του επισημάναμε ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση της παράταξής μας για να υποβάλλει τέτοια πρόταση.
Παρόμοια θέση εξέφρασε και η κα Σπυρίδου Ρ. επικεφαλής της παράταξης ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ.
Καμιά απόφαση δεν ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Οι δύο παρατάξεις αποτελούν ισχυρή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να υποβάλλει τόσο σημαντικές και κρίσιμες για την τοπική κοινωνία προτάσεις, χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Εάν ο δήμαρχος ήθελε να προχωρήσει στην κατασκευή ΧΥΤΑ, τότε θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και εφ’ όσον η τοπική κοινωνία συμφωνήσει, να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση δημοτικού συμβουλίου και στην συνέχεια ο δήμαρχος να υποβάλλει στα αρμόδια όργανα την εν λόγω πρόταση.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Ο δήμαρχος για άλλη μια φορά απαξιώνει τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλει το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες.
Είναι υπόλογος απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες του δήμου.
Είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε προκύψει στο μέλλον.
Οι πολίτες είναι εδώ και θα τον κρίν
Μπορείτε να μας πείτε εσείς που τα ξέρετε με ποιον τρόπο μεταφέρεται ο καρκίνος στον άνθρωπο;
Μπορείτε να μας αναφέρετε πόσους θανάτους εργαζομένων των ΜΑΒΕ είχαμε εξ αιτίας του αμιάντου και πόσους θανάτους είχαμε σε μεγάλους και σε μικρά παιδιά που έζησαν 35 χρόνια στον οικισμό της ΔΕΗ στον Πολυφύτο, όπου ολόκληρος ο οικισμός σπίτια αποθήκες και φράχτες ήταν εξ ολοκλήρου από αμίαντο.
Να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνο η υγειονομική ταφή του αμιάντου
Τι διαβαζουμε από τον κάθε άσχετο! Για ποιον λόγο λοιπόν βγάλαμε τα ελενιτβκαι τουςβαμιαντοσωληνες;
Δεν πάθαμε και τίποτε όπως είπε ο δήμαρχος Σερβίων.
Για ποιο λόγο μειώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα;
Βγάλαμε τα μαγκάλια από τα σπίτια;
Βάλαμε καταλύτες στα αμάξια;
Μα προφανώς υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες για την απόσυρση του , όχι μόνο στην Ευρώπη , αλλά σε όλο τον κόσμο .μετά από πολύχρονες μελέτες για τις βλάβες που προκαλεί .
Ασε τις εξυπνάδες αν γνωρίζεις απάντησε στα ερωτήματα διαφορετικά μόκο
Καλά βρε 10:27
Αλήθεια ξέρεις κάποιον που να πέθανε αποδεδειγμένα από το τσιγάρο; Γιατί λένε ότι προκαλεί καρκίνο;
Αν ξέρεις πες αλλιώς άσε τις εξυπνάδες και μοκο
Ρε κάτι απίθανους που για να κάνουν δέκα ένσημα δέκα άνθρωποι θέλουν να καταστρέψουν για πάντα το χωριό τους!
Δεν απαντάς στα ερωτήματα
Εντάξει Καταλάβαμε
Τι να σου απαντήσει; Ότι εάν βρέχει, βρέχεται;
Ο αμίαντος του μεταλλείου έχει αποκατασταθεί. Η εργασία έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Μια ματιά αρκει. (Το ότι είναι δουλειά που την πληρώσαμε με τους φόρους μας μέσω της ΕΕ ενώ έπρεπε την αποκατάσταση να την κάνει η εταιρεία ΜΑΒΕ το αφήνω απέξω). Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει σχεδόν τελειωσει. Όποτε καλό είναι να μην γράφουμε μπούρδες και ειδικά ο Ευθύμιος που είναι από το Μικροβαλτο και μεγάλο μέρος της δουλειάς την έχει κάνει συγχωριανός του. Κατά τα λοιπα: τα επικίνδυνα απόβλητα σε όλο τον κόσμο μεταφέρονται σχεδόν αποκλειστικά με τρένο λόγω ασφαλείας. Εδώ μιλάμε για οδική μεταφορά μέσω επαρχιακών οδών . Μιλάμε για 10 θέσεις εργασίας ανειδίκευτων εργατών το πολύ. Μιλάμε για την πλήρη καταστροφή του πρωτογενούς τομέα τριγύρω (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισοκομεια, πιθανώς και αλιεία) και των θέσεων εργασίας που θα χαθουν. Και όλα αυτά για χυτά αμιάντου! Να υπενθυμίσω ότι ήδη η περιοχή έχει υποστεί τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης καθώς όταν έκλεισε η ΜΑΒΕ ο τόπος ερήμωσε: οι κάτοικοι είχαν αφήσει τα χωράφια για να γίνουν εργάτες και έτσι με το κλείσιμο του εργοστασίου έγιναν μετανάστες σε όλο τον κοσμο. Το βίωσε και η Πτολεμαιδα με την ΑΕΒΑΛ , θα το ξαναζήσει η δυτ.μαξεδονια τώρα με την βίαιη απολιγνιτοποιηση. Ενώ ήδη έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου με αειφόρες ενέργειες (του Χ Παπαγεωργίου και του Χ.Κολοβου) ενώ προφανώς θα μπορούσαν να κατατεθούν και άλλες προτάσεις εάν γινόταν το αυτονόητο: να ζητηθούν από την περιφέρεια και κατόπιν να αξιολογηθούν αφού βεβαίως υπάρξει διαβούλευση με τθς τοπικές κοινωνίες. Φυσικά δεν είναι θέμα αποκλειστικά της περιοχής Καμβουνίων καθώς εμπλέκονται κοινότητες του Δήμου Κοζάνης ενώ ο Αλιάκμονας δίνει πόσιμο νερό στην Θεσσαλονίκη και άρδευση στην Ημαθία. Κατά τα λοιπά. Η χώρα είναι γεμάτη με ανενεργά λατομεία και ορυχεία. Η διαχείριση των αποβλήτων ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται στον τόπο που παράγονται ώστε α) να μην υπάρχουν κόστη μεταφοράς β) να υπάρχουν συνθήκες ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης γ) να μην δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας στην μεταφορά δ) να μην μετατρέπονται περιοχές σε “χωματερές” άλλων περιοχων
Έλεος πια…. πρώτα τα σκουπίδια και τώρα και αμίαντο??? Τι μας έχουμε περάσει?? Το σκουπιδότοπο της Ελλάδας ?? Φτάνει πια, ανάπτυξη χρειάζεται ο τόπος, επενδύσεις, στρατηγικό σχεδιασμό και όχι καρκίνο … ΦΤΑΝΕΙ ως ΕΔΩ.
Έλεος πια…. πρώτα τα σκουπίδια και τώρα και αμίαντο??? Τι μας έχουνε περάσει?? Το σκουπιδότοπο της Ελλάδας ?? Φτάνει πια, ανάπτυξη χρειάζεται ο τόπος, επενδύσεις, στρατηγικό σχεδιασμό και όχι καρκίνο … ΦΤΑΝΕΙ ως ΕΔΩ.
Ως μη ειδικός αλλα ως απλη κατοικος της γυρω περιοχης απλά ρωτάω, γιατί υπαρχει προβλημα ενταφιασμου αμιαντου στο σημειο οπου υπαρχει κοιτασμα αμιαντου, ποσο μπορει να επιβαρυνθεί η περιοχή εφοσον εχει ήδη τον αμιαντο στα σωθικά της;
Είναι απλό. Οι ίνες αμιάντου στο κοίτασμα είναι δεσμευμένες στο πέτρωμα, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι ελεύθερες και μπορούν να κινηθούν στον αέρα και να τις αναπνεύσει ο άνθρωπος, στο νερό κλπ.
Θα σε ρωτήσω το αυτονόητο για να σκεφτούμε ολοι: για ποιο λόγο όπου υπάρχει ανενεργό ορυχείο αμιάντου έγινε αποκατάσταση του και ποτέ δεν μεταφέρθηκε εκεί αμίαντος από αλλού;
Επίσης θα μεταφερθεί με φορτηγά. Οδικώς μέσα από ρυμνιο, Μικρόβαλτο , Ελάτη, Δεσκάτη κλπ
Και φυσικά ΥΠΑΡΧΟΥΝ προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου . Διάβασε τες είναι του κουτιού Παπαγεωργίου και του κυρίου Κολοβού
Που θα δώσουν πολλαπλές θέσεις εργασίας για πάντα και όχι 10 θέσεις για 25 χρόνια και μετα ρημαγμένο τόπο
Εσύ που τα ξέρεις όλα για πες μας την δεκαετία του 1980-1990 που τα ΜΑΒΕ δούλευαν και οι ίνες ήταν σαν χιόνι στην περιοχή που ήταν αυτοί οι επιστήμονες που λες ,αλλά βέβαια τότε δούλευαν αυτοί εκεί και όταν έκλεισαν σήκωναν αυτοί και άλλοι που γράφουν τώρα μαύρες σημαίες
Το θέμα είναι άκρως πολιτικό και εγωιστικό
Ερώτημα
Μπορεί να γίνει υγειονομική ταφή με όλα τα μέτρα προστασίας;
Λέω εγώ τώρα, όπως έγινε με το Τσερνομπίλ
Ιδιωτική εταιρεία το σπρώχνει είναι φανερό καθώς το βίντεο στο youtube είναι καιρό. Η διαδυμα θέλει το ορυχείο της ΔΕΗ όπου η περιοχή είναι ακατοίκητη και τα κέρδη της δυαδυμα πάνε στους δήμους της δυτικής Μακεδονίας.
Και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗ! Χωρίς να έχουν αξιολογήσει τις άλλες προτάσεις! ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ!!!!
Διαβάζεις και τρελλαινεσαι. Κάνει μπαμ ότι ολο το θέμα το προωθεί η ιδιωτική εταιρεία! Ακατοίκητα είναι γύρω από το νότιο πεδιο, η διαδυμα μπορεί να το κάνει εκεί και το προτείνει με τα κέρδη να πηγαίνουν στους δήμους και ο δήμος Σερβίων είναι μέτοχος της διαδυμα αλλά ο Ελευθερίου και ο κασαπιδης θέλουν μαβε που έχει σεισμικό ρήγμα και είναι δίπλα στο ποτάμι! Follow the money έτσι δεν λένε;
Ο δήμαρχος δεν είναι αυτός που ζήτησε από τον υπουργό περιβάλλοντος τον Χατζηδάκη να γίνει ο ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ;
Μάλιστα οι πληροφορίες μας από παρευρισκόμενους στην συνάντηση λένε ότι ο Χατζηδάκης τον κοίταξε με απορία και απευθύνθηκε στον κ. Κασαπίδη λέγοντάς του να προχωρήσει το θέμα.
Ο δήμαρχος δεν ήταν που πρότεινε στην ΠΕΔ στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης ως κορυφαίο έργο για το δήμο Σερβίων την κατασκευή ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ;
Τι μας λέει τώρα. Μας κοροϊδεύει;
1500 ευρω ο τόνος ,κοστίζει σήμερα η ταφή αμιάντου . Υπάρχουν διεθνείς τιμές. Λέτε να είναι υγιεινό και να πληρώνουν τόσο ακριβά