Πρόσφατα εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Κυριακίδη το πόνημα του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Σαββίδη, με τίτλο «Ποντιακή Διατροφή».

Σε αυτό το συλλεκτικό έργο των 575 σελίδων συγκεντρώθηκε όλη η εμπειρία και η γνώση για την ποντιακή διατροφική κουλτούρα, η οποία παρουσιάζεται από πολλές οπτικές: γαστρονομική, ιστορική, λαογραφική, ετυμολογική, βιοχημική και μαγειρική. Με πλούσιο αυθεντικό φωτογραφικό υλικό και εξαιρετική ποιότητα έκδοσης, το βιβλίο αυτό θα είναι ένα αληθινό απόκτημα και σίγουρα θα αποτελέσει έργο-σταθμό για Ποντίους και μη.

Ο Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κλιματάκι Γρεβενών από γονείς που κατάγονται από το Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου Κοζάνης. Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γκρατς και Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Χαϊδελβέργης και Γκέτινγκεν της Γερμανίας και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης (επίσης της Γερμανία). Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, όπου είχε την ευκαιρία να μελετήσει συστηματικά τα θέματα που αφορούν τον Πόντο. Ακόμα είχε την ευλογία να διδάσκει στη Σχολή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, να συνεργαστεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και να δώσει διαλέξεις στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης.

Είναι πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενώ έντονη είναι η δράση του σε πολλές οργανώσεις στον ποντιακό και γενικότερα στον εθνικό χώρο.

Στον ποντιακό χώρο η συμβολή του συνίσταται στην μελέτη και ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και η υιοθέτηση των παραδοσιακών διατροφικών αξιών στην σύγχρονη κοινωνία. Ακόμα κατέγραψε επιστημονικά τη χλωρίδα του Πόντου με τα εδώδιμα και φαρμακευτικά φυτά. Δημοσίευσε περισσότερες από 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Από τα πρόσφατα συγγράμματά του, που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, αναφέρονται: «Η Διατροφή στον Πόντο», «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού», «Το Μαστιχόδενδρο της Χίου», «Ομήρου Άμπελος», «Ομήρου Βοτανική», «Τα Βότανα του Πόντου» και «Ποντιακή Διατροφή».

*Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Ποντιακή Διατροφή»:

https://www.gastronomos.gr/gr/προϊόντα/pontiakh-diatrofh

https://diastixo.gr/kritikes/meletesdokimia/14711-pontiaki-diatrofi

Πηγή neoskosmos.com