kozan.gr: Θ. Θεοδουλίδης, στο Δ.Σ. Κοζάνης, για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο καθορίζεται «Βάση Εισαγωγής» στα Πανεπιστήμια: “Ειδικά για την πόλη της Κοζάνης, από τους 1717 φοιτητές που ονομαστικά εισάγονται θα καταλήξουμε σ’ ένα νούμερο 453. Η πόλη της Κοζάνης, μαζί με την πόλη των Γρεβενών, είναι αυτές που επηρεάζονται δραματικά. Πολύ μικρότερες απώλειες, ελάχιστες θα έλεγα, θα έχουμε για τις πόλεις της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας. 10 από τα 22 τμήματά μας θα έχουν εξαιρετικά μικρό αριθμό εισακτέων, το οποίο σε βάθος χρόνου σημαίνει ότι  αυτά τα τμήματα θα γίνουν μη βιώσιμα κι ενδεχομένως να κλείσουν” (Βίντεο)

18 Ιανουάριος 2021
21:22

 

Τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και με το οποίο καθορίζεται «Βάση Εισαγωγής» στα Πανεπιστήμια της χώρας, ανέλυσε, κατά τη διάρκεια της σημερινής (18/1) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ο Πρύτανης του Ιδρύματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Όπως ανέφερε: “Σε κάθε επιστημονικό πεδίο, θα παίρνεται ο μέσος όρος και κάποιο ποσοστό αυτού του μέσου όρου θα αποτελεί τη βάση εισαγωγής σ’ ένα τμήμα. Τα όρια στα όποια θα μπορεί να “παίξει” το τμήμα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, θα είναι από το 80% μέχρι το 120% (η Υπουργός θα πάρει την τελική απόφαση τέλη Φεβρουαρίου). Τα δικά μας λοιπόν στοιχεία λένε τα εξής: Aν όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου θέσουν το 80% του μέσου όρου στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκουν, θα καταλήξουμε σε έναν αριθμό συνολικό φοιτητών για το ίδρυμά μας ο οποίος θα είναι το 42% του αριθμού από το 2020. Μιλάω για εισακτέους από Γενικά Λύκεια και δεν υπολογίζω σε αυτό το νούμερο τις μεταγραφές, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα νούμερα. Ειδικά για την πόλη της Κοζάνης η ανάλυση λέει ότι, από τους 1717 φοιτητές που ονομαστικά εισάγονται θα καταλήξουμε σ’ ένα νούμερο 453. Η πόλη της Κοζάνης, μαζί με την πόλη των Γρεβενών, είναι αυτές που επηρεάζονται δραματικά. Πολύ μικρότερες απώλειες, ελάχιστες θα έλεγα, θα έχουμε για τις πόλεις της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας. 10 (εκ των οποίων τα 6 είναι στην Κοζάνη) από τα 22 τμήματά μας θα έχουν εξαιρετικά μικρό αριθμό εισακτέων, το οποίο σε βάθος χρόνου σημαίνει ότι  αυτά τα τμήματα θα γίνουν μη βιώσιμα κι ενδεχομένως να κλείσουν. Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 30% ο αριθμός των εισακτέων όμως δεν θα είναι οριζόντια μείωση σε όλα τα ιδρύματα, με τα δικά μας, τα περιφερειακά ιδρύματα θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο, όπως στη δική μας την περίπτωση. Προφανώς ως Πρυτάνεις δε μπορούμε να μιλάμε για τμήματα του “1”, του “2”, του “3” , μπορούμε όμως, κατά τη γνώμη μου, να μιλάμε για τμήματα του “7”, του “8”, του “9””. Τέλος, όπως είπε ο κ. Θεοδουλίδης η μείωση στους εισακτέους σε ποσοστό 30% που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μείωση από τα “κεντρικά” Πανεπιστήμια, που και τα ίδια το ζητούν.

Δείτε ΟΛΗ την τοποθέτηση του Πρύτανη Θ. Θεοδουλίδη, που σας παρουσιάζει το kozan.gr:

39 σχόλια

  • Και τι θα κάνετε γι’ αυτό; Εντάχθηκε αυτό στο maste plan της μεταλιγνιτικής για τις θέσεις που χάνονται; Η αποξένωση της περιοχής μας δεν έχει όριο και το συμβούλιο κάθεται ακόμα κι ακούει.

  • Ας προσπαθησουμε να κάνουμε καινοτόμα σύγχρονά τμηματα που θα προσελκυσουν κοσμο.Έτσι δουλεύει ο δυτικός κόσμος. Αλλιώς στη Βουλγαρία αδερφια… γιατί ηΡωσια το γύρισε στη δύση.

  • Αυτά που ελεγαν άλλοι στο ΤΕΙ, τα λεει αυτός στο “πανεπιστήμιο”…

    Καινουργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω, παλιό και πού να σε πετάξω.

  • Το Πανεπιστήμιο είναι ο μοναδικός πόλος ανάπτυξης που απομένει στη Δυτική Μακεδονία μετά και το κλείσιμο της ΔΕΗ. Οι τοπικοί αρχοντες οφείλουν να ορθώσουν ανάστημα για να περισώσουν ότι έχει απομεινειυ

  • Κ. Θ. Θεοδουλίδη μήπως και εσείς είστε της άποψης ότι ο καλύτερος πτυχιούχος πρέπει να είναι αυτός που πλήρωνε το μεγαλύτερο ενοίκιο κατά τη διάρκεια των σπουδών του;

  • Ο πολίτης περιμένει από τους βουλευτές της ΝΔ να μας πούνε ποια θα είναι τα οφέλη αυτού του νόμου για τη Δυτική Μακεδονία.

  • Μεγάλη σοβαρότητα στο Δημοτικο Συμβούλιο δε νομίζετε; Μιλάει ο Πρύτανης κι ο Δήμαρχος παίζει με το κινητό, η αντιδήμαρχος μιλάει συνέχεια στο κινητό, ο άλλος αντιδήμαρχος αφήνει τη ντουλάπα του να ακούει κι ένας άλλος ανάβει τσιγάρο και κάπνιζει…Θα νοιαστουν ίσως αργότερα όταν έρθουν οι εκλογές!

  • το 99 που ισχυε η βαση του 10 δεν περασα για λιγα μορια και εφυγα για το εξωτερικο, ευτυχως δηλαδη μου δοθηκε εκει μια ευκαιρια, την αμεσως επομενη χρονια που καταργηθηκε η βαση του 10 ολοι περνουσαν οι πιο πολλοι χωρις νοημα(τοτε που ξεφυτρωναν σχολες ΤΕΙ με καθε νεο υπουργο παιδειας) νομιζω η λυση ειναι σε τελειος διαφορετικο δρομο, αλλα δυστυχως οι εκαστοτε κυβερνησεις ΔΕΝ θελουν να βρουν την μονιμη λυση σε αυτο το θεμα οπως και σε πολλα αλλα διαχρονικα..

  • Στην Ελλάδα θεωρείται “οικονομική ευημερία” όταν οι φοιτητές π.χ από την Αθήνα αφήνουν λεφτά στην Κοζάνη και όταν φοιτητές π.χ. από την Κοζάνη, αφήνουν λεφτά στην Αθήνα.

  • Ανάπτυξη με το να νοικιάζεται διαμερίσματα 50 ετών για 300€ θέλετε ? Καλά θα κάνουν και θα έρθουν 453 και αυτά τα παιδιά γονείς έχουν που δουλεύουν όλη τη μέρα για να στείλουν για σπουδές Άιντε Κοζανίτες με το καθησιο χρήμα

  • Θεοδουλίδη θα έπρεπε να έχεις προβλέψει εσύ και οι όμοιοι σου ότι τελείωσε η ουτοπική πυξίδα.. Δεν δημιουργήσατε κανένα πλαίσιο για την επόμενη μέρα, είχατε τους εκάστοτε πολιτικούς κόλακες να προτείνουν τμήματα ενώ δεν βλέπατε την κοινωνία και τα πραγματικά δεδομένα.. για την ακρίβεια δεν είχατε σχέδιο απλά υπήρχατε…κοινώς όπως οι της Πτολεμαΐδας δημιούργησαν σχολές εσείς περιμένατε το μήλο να πέσει

  • Ακους εκει να θελουν να βαλουν βαση εισαγωγης αισχος,μια χαρα ειναι τωρα τα πραγματα πηγαινουν οι μαθητες γραφουν το ονομα τους και περνουν σε μια σχολη,αυτο ακριβως σημαινει ποιοτικη παιδεια. Η κληρονομια του συριζα ειναι αυτη!!!!

  • Είναι η αναμενόμενη πορεία….μετά την συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο…το μέλλον των Πανεπιστημιων θα είναι στις μεγάλες πόλεις…της Δυτικής Μακεδονίας..που έγινε καθαρά για λίγο φαγοπότι..μέχρι το 2030..το πολύ θα έχει κλείσει.

  • Ας αφήσουμε κατά μέρος όλες τις καταδίκες για το τι θα μπορούσε να γίνει και ας δούμε όλοι μαζί, ενωμένοι για μία έστω φορά, πως θα αντιμετωπίσει η περιοχή μας όλες τις δυσοίωνες εξελίξεις που έρχονται. Είτε αρέσει είτε όχι το Πανεπιστήμιο είναι από τους λίγους πόλους ανάπτυξης που έχουν απομείνει. Καιρός να το υποστηρίξουμε σύσσωμοι, όπως θα γινόταν σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας

  • Οι βάσεις εισαγωγής καθορίζονται από την ζήτηση που έχει η κάθε σχολή.Αντί να καθόμαστε και να λέμε πόση μείωση θα έχουμε γιατί δεν στήνουμε ένα πανεπιστήμιο με υψηλή ζήτηση ούτως ώστε να μην πέσει ο αριθμός εισακτέων;

  • Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς λειτουργούμε με όρους του χθες.Παραγουμε πτυχιουχους χιλιάδες καθημερινά, χωρίς να έχουμε φροντίσει να αναπτύξουμε κλάδους στην οικονομία μας και ειδικά στο παραγωγικό κομμάτι,που να μπορούν να απορροφήσουν τους νέους.Εαν υπήρχε ένα σύστημα παρακολούθησης της επαγγελματικής πορείας των πτυχιούχων πολλά τμήματα θα είχαν κλείσει από καιρό γιατί τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας ,ετεροαπασχολησης ή υποαπασχόλησης θα έδιναν την εικόνα λήψης πτυχίου χωρίς αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας.

  • Όποιος θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια έχουν σαν λόγω ύπαρξης τα διαμερίσματα και τα σουβλάκια δεν ξέρει τι του γίνεται ή υποστηρίζει φανατικά τη ΝΔ και προσπαθεί να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα

  • Οι βάσεις καθορίζονται με γεωγραφικά κριτήρια και επηρεάζουν ολα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, αφήστε την κομματική γραμμή και υποστηρίξτε την πόλη και την πατρίδα, αν φύγει ο κόσμος από την επαρχία θα πεινάσουν και οι Αθηναίοι

  • Τους Κοζανίτες τους ενδιαφέρει μόνο να νοικιάσουν γκαρσονιέρες και να πουλήσουν σουβλάκια και όχι η ποιότητα της εκπαίδευσης ή αν το θα βρεί δουλειά ένας απόφοιτος διασυνοριακής ανάπτυξης (και καλά κάνουν βέβαια)
    Δυστυχώς το “κάθε πόλη πανεπιστήμιο και κάθε χωριό ΤΕΙ” είναι μια πολιτική μη βιώσιμης ανάπτυξης που τα καλά χρόνια αποσκοπούσε τον διαμοιρασμό του (δανεικού) χρήαμτος εντός της χώρας.
    Ας μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος

    • Επιτέλους αλήθειες που πρέπει να εισακουστούν.
      Ξεπερασμένα μοντέλα δήθεν ανάπτυξης κ τμήματα φαντάσματα με βαρυγδουπους τιτλους, άνευ αντικειμένου.
      Η Ξάνθη.πχ επαρχιακή πόλη γιατί έχει σοβαρές σχολές κ ζήτηση;

    • Και για να μην ξεχνιόμαστε, τμήματα τα οποία απλά μοιράζουν ένα χαρτί χωρίς καμία προοπτική για τους απόφοιτους πληρώνονται από δικά μας χρήματα.
      Δηλαδή αυτό που βλέπεις ως φόρο στην μισθοδοσία σου ή/και στην φορολογική δήλωση ένα ποσό πάει σε τέτοια τμήματα αντί να πάνε σε πιο σοβαρά πράγματα (όπως υγεία, υποδομές κ.ο.κ)

      Γι’αυτό να προσέχετε τι ζητάτε από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλιώς μην παραπονιέστε μετα για υψηλούς φόρους.

  • πήραν φωτιά τα κομματικά γραφεία από τους βολεμένους, δεν είναι και λίγοι, 4 βουλευτές, τολμούν να πάνε απέναντι στο κόμμα … την επόμενη φορά ούτε έξω από τη βουλή

  • Και τι θέλετε, να περνάνε και τα ντουβάρια στα πανεπιστήμια γράφοντας μόνο το όνομά τους;;; Κοροϊδεύετε τους γονείς των παιδιών που το να περνάνε με 2 και 3 τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα τελειώσουν ποτέ το εκάστοτε τμήμα. Αυτό που σας ενδιαφέρει μόνο είναι να έρχονται φοιτητές να νοικιάζουν, να αφήνουν χρήμα στην τοπική κοινωνία και εσείς οι καθηγητές να έχετε δουλειά στα πανεπιστήμιά σας και να μην κινδυνεύει η θέση σας μην κλείσει το τμήμα της σχολής σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  • Υπάρχουν φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Κοζάνης με βαθμό 4,5,6,7….. Και μετά από τέσσερα χρόνια, εφόσον βέβαια κατάφερουν να τελειώσουν την σχολή,(και με τι βαθμό θα την τελειώσουν) θα έχουν απαιτήσεις για άμεση αποκατάσταση κ.λ.π. κ.λ.π. με τον αντίστοιχο φοιτητή πού εισήλθε στην σχολή με βαθμό 16,17,18….. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για την ίδια σχολή αλλά και σε σχέση με άλλες σχολές. Φοιτητές που εισέρχονται με μεγάλο βαθμό και ενώ έχουν αποφοιτήσει και με μεγάλο βαθμό, έχουν στο τέλος την ίδια αντιμετώπιση με αντίστοιχο φοιτητή που εισήλθε με 6 και έλαβε πτυχίο με χαμηλό βαθμό…. Άρα, τι να πούμε…

  • Ακουςα τόση «αγάπη», σε αυτή τη συνεδρίαση, για τον τεχνολογικό τομέα που κόντεψα να δακρύσω. Μετα θυμήθηκα πως οι σχολές του τει δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και μετα την κατάργηση τους, ΔΕΝ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Και ξύπνησα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι