Γιατί επενδύουν στα πλωτά φωτοβολταϊκά ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή

21 Ιανουάριος 2021
14:36

Πρώτη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στη συνέχεια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν σε μια σχετικά νέα καινοτόμο τεχνολογία τα περίφημα πλωτά φωτοβολταϊκά. Πράγματι οι πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή φ/β συστημάτων που εγκαθίστανται στην επιφάνεια κυρίως τεχνητών λιμνών, λιμνών λατομείων και καναλιών άρδευσης. Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν αρκετά με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, με τη διαφορά ότι τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε ένα πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται προκειμένου να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση της πλωτής δομής, ενώ το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο.

Το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό κατασκευάστηκε το 2007 στην Ιαπωνία, ενώ η πρώτη εμπορική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Καλιφόρνια με ένα σύστημα ισχύος 175kWp. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με αρκετά συντηρητικούς υπολογισμούς, το δυναμικό διεθνώς της τεχνολογίας των πλωτών φωτοβολταϊκών φτάνει τα 400GW  και μπορεί να διπλασιάσει την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών, χωρίς να απαιτείται η απόκτηση γης όπως με τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, υπάρχουν 400 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα τεχνητών λιμών σε όλο τον κόσμο, όπου θεωρητικά μπορούν να εγκατασταθούν πλωτά φωτοβολταϊκά. Μέχρι τα μέσα του 2018, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλιακών συστημάτων σε τεχνητές λίμνες έφτανε το 1,1GW, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Ασία.

Πλεονεκτήματα

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας;

Καταρχάς παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τα χερσαία πάνελ, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πάνελ ψύχονται από το νερό. Επίσης καθώς τα συστήματα τοποθετούνται σε λίμνες, αποφεύγονται τα εμπόδια που αφορούν στην απόκτηση γης.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αφορά στο γεγονός ότι οι πλωτές εγκαταστάσεις φ/β μειώνουν τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Επιπλέον για τα φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι απαιτούνται 7 έως 20 χιλιάδες λίτρα νερού ανά MW για τον καθαρισμό της εγκατάστασης. Στα πλωτά φωτοβολταϊκά το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί περιορίζοντας την κατανάλωση νερού και μειώνοντας τα κόστη.

Επίσης τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ τέλος βελτιώνουν την ποιότητα του νερού καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη άλγης λόγω της σκίασης του νερού.

Τα project

Ποια είναι όμως τα project πλωτών φωτοβολταϊκών που προωθούνται στην Ελλάδα; Η αρχή έγινε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κατέθεσε στη ΡΑΕ τις πρώτες αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 50MW. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε αιτήσεις για 3 πρότζεκτ πλωτών φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 265MW για τις τεχνητές λίμνες Καστρακίου (120MW) , Πουρναρίου (103MW) και Στράτου (42MW). Τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν προϋπολογισμό άνω των 170 εκατ. ευρώ.

 

capital.gr

6 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι