Τις νέες τιμές αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να κλειδώνουν ταρίφα εκτός διαγωνισμών, τιμές αναφοράς που θα ισχύουν για τα έργα που θα ηλεκτριστούν (ή θα υποβάλλουν δήλωση ετοιμότητας) μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, μελετάει επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις αποφάσεις να εκτιμάται ότι θα ληφθούν το Φεβρουάριο.
Οι νέες τιμές αναφοράς θα αντικαταστήσουν εκείνες που είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από 1η Μαϊου 2021 και μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα είναι βεβαίως μικρότερες και θα αφορούν όλο το 2022. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του energypress εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην βγεί μια τιμή για όλο το επόμενο έτος αλλά να υπάρξει σταδιακή και κλιμακωτή μείωση σε 2 ή 3 φάσεις εντός του 2022.
Οι νέες τιμές αναφοράς, όπως προαναφέρθηκε, αφορούν τα έργα ιδιωτών έως 500 Κιλοβάτ και ενεργειακών κοινοτήτων έως 1 Μεγαβάτ, που είχαν υποβάλλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΔΔΗΕ για οριστικούς όρους σύνδεσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και τα οποία πρέπει βεβαίως να συνάψουν συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ (από την προθεσμία αυτή εξαιρούνται τα έργα στη Δυτική Μακεδονία). Για τα έργα που δεν είχαν πλήρεις φακέλους στις 31/12/20 η ευκαιρία να πάρουν τιμή εκτός διαγωνισμών έχει χαθεί και θα πρέπει να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ.
Συνεπώς, για όσους έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητα να είναι εκτός διαγωνισμών, οι προθεσμίες και οι ταρίφες έχουν ως εξής:
Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Απριλίου 2021:
· Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
· Ενεργειακές Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ : 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από την 1η Μαϊου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:
· Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
· Ενεργειακές Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ: 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από την 1η Ιανουαρίου 2022:
Για ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ και για Ενεργειακές Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ θα ισχύσουν οι (χαμηλότερες) τιμές που θα αποφασίσει το ΥΠΕΝ, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου.
energypress.gr