Πρόσκληση του ΥΠΕΝ για σύμβουλο σχεδιασμού του Προγράμματος δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης 2021-2027

25 Ιανουαρίου 2021
11:45

 

Το ΥΠΕΝ με χθεσινή του απόφαση καλεί τις εταιρείες Planet AE, Ευρωτεκ ΑΕ και ΕΠΙΣΕΥ για την υποβολή προσφοράς προκειμένου να συναφθεί σύμβαση παροχής υπηρεσιών για το έργο «Σύμβουλος για το σχεδιασμό του Προγράμματος ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 2021-2027», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη με τίτλο «Υποστήριξη Λειτουργίας της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» με Κωδικό ΟΠΣ 5001238 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020».

Οι ανωτέρω καλούνται για την υποβολή προσφοράς για το έργο, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 119 παρ. 3 του ν. 4412/2016 και με δεδομένο ότι διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο του έργου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 δημιουργείται Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, που περιλαμβάνει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης αποτελείται από τους εξής 3 πυλώνες:

 Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), το οποίο θεσπίστηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αφορά την ενεργειακή μετάβαση/απολιγνιτοποίηση.

 Ειδικό σκέλος στο πλαίσιο του InvestEU για την κινητοποίηση επενδύσεων.

 Δανειακή διευκόλυνση του δημοσίου τομέα από την ΕΤΕπ για την κινητοποίηση επενδύσεων

Το ΤΔΜ επικεντρώνεται στην οικονομική διαφοροποίηση των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τη ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία, την αποκατάσταση των περιοχών και αναβάθμιση των τοπικών μέσων μαζικής μεταφοράς, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την ενεργό ένταξη των εργαζομένων και των ατόμων που αναζητούν εργασία στις περιοχές αυτές και τέλος την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των εδαφών δίκαιης μετάβασης, που αφορούν την Ελλάδα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό μέσο για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027» (ΕΠ ΔΑΜ 2021-2027), θα επικεντρωθεί στη στήριξη εδαφών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (ειδικότερα στη Μεγαλόπολη), στις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα όσα διαλαμβάνονται στο Παράρτημα D της Έκθεσης Επισκόπησης για τις ανά χώρα κατευθύνσεις σχετικά με τις Επενδύσεις από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξάμήνου (ή αλλιώς του Annex D – Overview of Investment Guidance of the Just Transition Fund 2021-2027 per Member State under the European Semester process).

Για κάθε ένα από τα εν λόγω εδάφη, προβλέπεται η κατάρτιση Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης τα οποία θα περιλαμβάνουν περιγραφή της δέσμευσης του κράτους όσον αφορά τη διαδικασία μετάβασης σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, και θα προσδιορίζουν τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και θα παρέχουν λεπτομερή στοιχεία για τις ανάγκες οικονομικής διαφοροποίησης, απόκτησης νέων δεξιοτήτων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης θα αποτελούν μέρος του ΕΠ ΔΑΜ 2021-2027 και θα εγκριθούν με την ίδια απόφαση της Επιτροπής όπως και το πρόγραμμα. Η έγκριση δε, των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης θα επιτρέψει τη στήριξη όχι μόνο από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από τους άλλους δύο πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή από το ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU (δεύτερος πυλώνας του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης) και τη δανειακή διευκόλυνση του δημόσιου τομέα που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΤΕπ (τρίτος πυλώνας), που θα στηρίζει τις επενδύσεις για τα οικεία εδάφη

Με βάση τα ανωτέρω, απαιτείται να καταρτιστούν Εδαφικά Σχέδια για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες θα καλούνται περιοχές μετάβασης, και καθώς αποτελούν τις περιοχές που εστιάζει η πολιτική Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συνιστούν τις περιοχές παρέμβασης του ΕΠ ΔΑΜ 2021-2027.

Ένα σχόλιο

  • Από (0) ηλικία έως (50) ετών άτομα που είναι μόνοι η παντρεμένοι χωρίς παιδιά, ποσοστό σε φωτοβολταϊκό πάρκο που θα τους επιφέρει 2.000 μηνιαίο εισόδημα για 20/25 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν στον τόπο τους. Έτσι κρατάμε τους νέους στον τόπο τους και θα τους βοηθήσει το εισόδημα αυτό να επενδύσουν εδώ να μείνουν εδώ και να κινήσουν την οικονομία της περιοχής (2 δις ευρώ). Το κεφάλαιο να δοθεί από την περιφέρεια και τα υπόλοιπα δάνειο από τις τράπεζες για φωτοβολταϊκά που αποσβένονται κατά τη χρήση. Πρόγραμμα 25ετιας, της ΔΕΗ ήταν 35ετιας και δεν μας το είπε κάνεις, ενώ με αυτό θα ξέρουμε πότε θα λήξει και θα παρθούν τα ανάλογα μέτρα κατά μονας η κοινοτικές επενδύσεις. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης η θανάτου κάποιου το ποσό θα κατανέμεται στους υπόλοιπους ισομερώς η θα το παίρνει ο Δήμος μέχρι τη λήξη της σύμβασης και θα το χρησιμοποιεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι