Ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα – Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα σχολεία

27 Ιανουάριος 2021
08:12

Μεγάλος προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων. Αναπροσαρμογή της στρατηγικής προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. «Πόλεμος» για τα εμβόλια.

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και των μολύνσεων από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Αν και ο δείκτης θετικότητας ήταν χθες κάτω από το όριο του 4% και ο αριθμός των τεστ μεγάλος (36.000) – άρα υπήρχε ερμηνεία για τον φαινομενικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων (842) – τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ν’ αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα και ν’ αξιολογηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300, αλλά παραμένει σταθερός στα περίπου 280 για τουλάχιστον τρία 24ωρα.

Την ίδια στιγμή, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική ερευνάται με προσοχή εάν οφείλεται σε διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και γι’ αυτό θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει ακριβής χαρτογράφηση. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας – και θέλω να το ξαναπώ – δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Ενδεχόμενο νέων μέτρων

Ξεκάθαρα έτσι ο πρωθυπουργός έδειξε προς την κατεύθυνση των νέων περιοριστικών μέτρων μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, μολονότι στρατηγική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή παραμένει το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Στη λογική της χαλάρωσης συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις από εννέα σε 100, γι’ αυτό και όπως λένε από την κυβέρνηση δεν πρόκειται για «απαγόρευση συναθροίσεων», αλλά για χαλάρωση προηγούμενης απαγόρευσης που ήταν σε ισχύ.

Τι ανοίγει και τι όχι την Δευτέρα

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο να μην υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων (π.χ. κυνήγι, ψάρεμα, χιονοδρομικά κέντρα).

Το ίδιο και για μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ τα σενάρια για «χρονόμετρο» στα ψώνια και τις εξόδους στα εμπορικά καταστήματα διαψεύδονται, με καλά πληροφορημένες πηγές ν’ αναφέρουν ότι ουδέποτε συζητήθηκαν στο Μαξίμου ή σε άλλες κυβερνητικές συσκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συνήθη διαδικασία, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως την Παρασκευή και θα προχωρήσουν στις σχετικές εισηγήσεις, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις κι αυτές ν’ ανακοινώνονται κατά την τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Πόλεμος» για τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο στόχος των 200.000 έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να καλυφθεί ήδη με τους σημερινούς (σ.σ.: έως χθες είχαν γίνει περίπου 196.000 εμβολιασμοί), ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους σε καθημερινή βάση. Το μήνυμα του Μαξίμου, όμως, παραμένει σαφές: «Είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνουμε, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών». Τούτο το μήνυμα είναι εξίσου επίκαιρο, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σε σχέση με τις παραδόσεις και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κομισιόν και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ύστερα από την αθέτηση δεσμεύσεων για τις παραδόσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Όπως εξηγούσαν στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που υπάρχει κεντρική συμφωνία της ΕΕ, η Κομισιόν είναι η μόνη αρμόδια για να προχωρήσει ακόμη και σε νομικές ενέργειες σε βάρος των εταιρειών. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν, άλλωστε, ότι το φλέγον ζήτημα της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων τέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη με τρόπο επιτακτικό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στην ανάγκη να πιεστούν από την ΕΕ οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Επιπλέον, ως προς τη στρατηγική και το σχέδιο των εμβολιασμών, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη και η δεύτερη δόση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων για όσους εμβολιάζονται, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έπραξαν το αντίθετο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Ελλάδα, επίσης, είναι η μόνη χώρα μετά τον Καναδά που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων, καθώς έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις, γεγονός που οφείλεται – όπως λένε από την κυβέρνηση – στους εργαζομένους των εμβολιαστικών κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι έχει αναπτυχθεί μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ (σ.σ.: για όσους δεν προσέρχονται στα ραντεβού). Τονίζεται, τέλος, πως υπάρχει επάρκεια από σύριγγες για να χρησιμοποιείται η έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου και να καλύπτονται έτσι περισσότερα άτομα.

Πηγή Newsit.gr

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι