Ειδικότερα επισημαίνουν σε ανακοίνωση ότι:
Το άρθρο 155 του ν. 4759/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη ΝΔ, αφορά τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.). Η διάταξη αυτή, αφενός επιβεβαιώνει ότι το βασικό προαπαιτούμενο για το αναπτυξιακό σχέδιο της μετάβασης, που είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, απουσιάζει και αφετέρου δεν ρυθμίζει το θέμα επί της ουσίας αλλά το μεταθέτει στο μέλλον. Όλα τα σχετικά θέματα θα καθοριστούν στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΔΕΗΔΕΗ -3,47% δίχως να προβλέπεται καμία προθεσμία ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων ενεργειών.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗΔΕΗ -3,47% ήδη προχωρά στον δικό της σχεδιασμό για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Φαίνεται ότι η ΔΕΗΔΕΗ -3,47% έχει επιλέξει τις προνομιακότερες εκτάσεις για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, τόσο όσον αφορά την θέση τους όσο και τις ανάγκες αποκατάστασής τους. Ενώ οι εκτάσεις που προγραμματίζονται να αποδοθούν στο δημόσιο και στην τοπική κοινωνία παραμένουν οι περισσότερο υποβαθμισμένες χωρίς κανένα σχέδιο αποκατάστασης.
Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα προκύπτει ότι το Δημόσιο ήδη προχωρά σε αποτίμηση των εδαφών και σε εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης, υποδηλώνοντας ότι και οι μελλοντικές χρήσεις γης αλλά και οι εκτάσεις που θα παραμείνουν εκτός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔEΗ ΑΕ έχουν ήδη αποφασιστεί.
Με δεδομένο ότι το πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής ήταν η επαναπόδοση των εδαφών από την ΔEΗ ΑΕ στην τοπική κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΔEΗ και ζήτησε άμεση ενημέρωση, για τις χρήσεις γης που προτίθεται να καθορίσει η ΔΕΗΔΕΗ -3,47% Α.Ε., πριν την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας για τον καθορισμό των νέων χρήσεων γης και την αναβάθμιση των εκτάσεων.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος η γη που θα αποκατασταθεί με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και όχι της ΔΕΗΔΕΗ -3,47% ως οφείλει, να παραχωρηθεί σε μεγάλους επενδυτές αφήνοντας ελάχιστη γη στους κατοίκους της περιοχής.
https://www.euro2day.gr/
Αλλου βαρουν τα οργανα και αλλου ο γαμος!!!!!
Κάντε μας όλους δημόσιους υπαλλήλους με έναν νόμο κ ενα άρθρο κ αφήστε τα αυτα
ΔΕΗΔΕΗ, όπως Καρέτα-Καρέτα;