Σ. Πράσσος: Η ΝΔ κλέβει τη ΔΕΗ με τα δικά της ΝΟΜΕ

28 Ιανουαρίου 2021
08:08
Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4389/2016) και με εντολή της ΕΕ και των «θεσμών» υπήρξαν οι Δημοπρασίες Ενέργειας γνωστές ως ΝΟΜΕ. Δηλαδή η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να πουλάει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά στους «ανταγωνιστές» της σε τιμές που κυμαίνονταν έως και 50% κάτω του κόστους παραγωγής. Έτσι όπως ήταν φυσικό η ΔΕΗ βούλιαζε οικονομικά. Όμως ήρθε ως «σωτήρας» ο τ. Υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και κατήργησε αυτή την «σκανδαλώδη» όπως είπε ρύθμιση για να σωθεί δήθεν η ΔΕΗ από την κατάρρευση.
Φεύγει ο Χατζηδάκης, έρχεται ο Σκρέκας στο ΥΠΕΝ και σήμερα επαναφέρει αυτή τη ρύθμιση με τους ίδιους ακριβώς όρους και την υποχρέωση να δίνει στους αεριτζήδες κεφαλαιοκράτες το 50% της παραγωγής της σε τιμές σκοτωμένες αλλά, με τη βοήθεια και των επιδοτούμενων ΜΜΕ, δεν ακούγεται καν η λέξη ΝΟΜΕ διότι πολλά τις έσουραν οι δεξιοί «Δον Κιχώτες». Όμως η αλήθεια είναι αυτή και δεν κρύβεται.
‘Ένα σοβαρό ερώτημα που εγείρεται είναι: Πως αυτός ο έρμος ο λιγνίτης που όπως λέει η κυβέρνηση κοστίζει πανάκριβα (ένα από τους δυο λόγους που κλείνει τα λιγνιτικά εργοστάσια) μπορεί και να βγάλει το κόστος του στη ΔΕΗ, για να μην ξανα- καταρρεύσει, και να δώσει επί πλέον κέρδος, στα αρπαχτικά της Η/Ενέργειας, όταν μεταπουληθεί ….
Είναι πολλά τα λεφτά στην Η/Ενέργεια. Τόσα που μπορούν να κλείνουν στόματα, να αντιστρέφουν την αλήθεια εξαγοράζοντας συνειδήσεις.

6 σχόλια

  • Στέφανε,
    ΝΟΜΕ είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ είναι στρέβλωση! Είναι όμως αποτέλεσμα του μη ανοίγματος της αγοράς και την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη. Έλα όμως που με την τωρινή κατάσταση κανένας ιδιώτης δεν θέλει πρόσβαση στον λιγνίτη.
    Και που καταλήγουμε; Φταίνε οι κυβερνήσεις που τις καλές εποχές δεν επέτρεψαν την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη. Αν είχε δοθεί πρόσβαση δεν θα υπήρχαν ΝΟΜΕ σήμερα.
    Γιατί όμως δεν δόθηκε πρόσβαση στους ιδιώτες; Για τον απλούστατο λόγο οτι οι κυβερνώντες φοβούντουσαν την επανάσταση της ΓΕΝΟΠ η οποία μπορούσε να ρίξει κυβέρνηση τότε.

    • Γιατί έπρεπε να δοθούν οι λιγνίτες σε ιδιώτες; Ποιος θα εγγυάτο την ορθολογική χρήση τους; Εάν δεν γνωρίζεις, άνοιξε ένα βιβλίο κοιτασματολογίας και μάθε τι σημαίνει “ληστρική εκμετάλλευση”.

      • Η ΔΕΗ ποια διαφορά έχει από έναν ιδιώτη;
        Το δημόσιο κατέχει το 51% + κάποιο ποσοστό που έχει μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες.
        Και η ΔΕΗ δεν πληρώνει στο Κράτος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματας, το οποίο κοίτασμα ανήκει στο Κράτος βάση τις ισχύουσας νομοθεσίας της χώρας μας.

        Τώρα γιατί έπρεπε (θεωρητικά); Τι έχει η ΔΕΗ παραπάνω από εσένα και εμένα και μπορεί να έχει την αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση του λιγνίτη; Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα σε ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες;

        Τώρα γιατί έπρεπε (πρακτικά); Είναι απλό, είναι πολτική της ΕΕ της οποίας είμαστε μέλος και έχουμε αποδεχτεί (αφού συνδιαμορφώσαμε – λέμε τώρα) τις πολιτικές της.

  • Στέφανε που είναι οι δεξιούληδες συνδικαλιστές που πανηγύριζαν για την μεγαλη επιτυχία του τέλους τον ΝΟΜΕ; Ο κ Παπαδόπουλος Μιχάλης βεβαίως βεβαίως.
    Που είναι οέο;
    Που είναι η ΓΕΝΟΠ; Ούτε ανακοίνωση ακόμη. Τις μπούκλες στον Παναγιωτάκη ήξερε να τις κάνει, σήμερα;

  • Η ΝΔ “έσωσε” τη ΔΕΗ αυξάνοντας τα περιθώρια στα τιμολόγια των Μυτιληναίου/Περιστέρη και λοιπής παρέας, στέλνοντας το λογαριασμό σε μας. Τώρα κάνει ένα ακόμα δωράκι στην ίδια παρέα. Αναδιανομή χρημάτων είναι, αυτά που πληρώνουμε οι πολλοί, να καταλήγουν σε λίγες τσέπες. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.