Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Βίντεο)

31 Ιανουάριος 2021
18:10
Κανένα σχόλιο

 

Την έκδοση ψηφίσματος “επί του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου με τίτλο ‘Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις’ του ΥΠΑΙΘ με το οποίο καθορίζεται μεταξύ άλλων “Βάση Εισαγωγής” στα Πανεπιστήμια της χώρας” αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της 26ης Ιανουαρίου 2021.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά:

“Φαίνεται καθαρά πως η τοπική μας κοινωνία, για άλλη μια φορά, γίνεται αποδέκτης αρνητικών εξελίξεων, που αφορούν τη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου μας, λόγω της θεσμοθέτησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, αλλά και της μείωσης των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Διανύοντας τη μεταλιγνιτική περίοδο και στο μέσο της πανδημίας, αντί η Περιφέρειά μας να απολαμβάνει την εύνοια της Πολιτείας και να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την τεράστια προσφορά της στη χώρα, βρίσκεται συνεχώς σε άμυνα.

Στη Φλώρινα, με τη μεγαλύτερη ιστορία στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, οι κάτοικοι της γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Πανεπιστήμιο είναι ο κυριότερος παραγωγικός οργανισμός και η επίδραση και σύμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής είναι καθοριστική.

Οι Σχολές και τα τμήματα που λειτουργούν στη Φλώρινα έχουν να επιδείξουν μία θαυμάσια πορεία που στοιχειοθετείται από την προτίμηση των φοιτητών, την παραγωγή νέας γνώσης, τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και – το τελευταίο διάστημα – τις υποδομές.

Μέσα από την εξωστρέφειά τους κατόρθωσαν να αποτελούν ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας και να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η συμβολή τους στην τοπική κοινωνία, τόσο από άποψη ποσοτική, αλλά και κυρίως από άποψη ποιοτική, είναι τεράστια.

Νομίζω ότι είναι αποδεκτό από όλους μας, πως η βάση εισαγωγής στις Σχολές σήμερα καθορίζεται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, τις προοπτικές της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών, που επιβάλλει σε έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων να επιλέγει τμήματα που βρίσκονται κοντά στη μόνιμη κατοικία τους. Έτσι, δυστυχώς, παρατηρείται η επιλογή των πανεπιστημιακών τμημάτων να μην συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές επιδόσεις τους, αλλά με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.

Κύριε Πρύτανη, η δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας το Πανεπιστήμιο ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό οργανισμό της περιοχής, καθώς και την προσφορά του, έφερε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ψήφισμα συστράτευσης, αλλά ταυτόχρονα και ισχυροποίησης των ακαδημαϊκών προτάσεων που καταθέσατε στο Υπουργείο, με στόχο να υπάρξει επανεξέταση της συγκεκριμένης διάταξης. Ταυτόχρονα κάνουμε και όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα δίκαιης μετάβασης σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και το δήμο μας, με βάση το ΣΔΑΜ.

Τη δύσκολη αυτή περίοδο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται. Αν και έχουμε κουραστεί, θα έλεγα, να υποχρεωνόμαστε και κάθε λίγο να κινητοποιούμαστε και να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα, το αμέσως προσεχές διάστημα σε συνεργασία με τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας, θα συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ήδη ξεκινήσει, δηλαδή τη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συντονισμένη προσπάθεια παρουσίασης των δίκαιων προτάσεων μας στην κα Υπουργό.

Χωρίς να υιοθετώ τοπικιστικά αντανακλαστικά, θεωρώ ότι είναι ανάγκη να ξεχάσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να δείξουμε όλοι στη Δυτική Μακεδονία ομόνοια και σύμπνοια, δημιουργώντας κοινή συνείδηση και κοινή δράση, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση, στην αναβάθμιση και επέκταση όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου μας για λόγους εκπαιδευτικούς, εθνικούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς.

Άλλωστε, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, πως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αυτά που μας προσδίδουν μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και μια υπόσχεση για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας”.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκης υπογράμμισε πως “η κατεύθυνση του ψηφίσματος θα πρέπει να είναι προς την ισχυροποίηση των ακαδημαϊκών προτάσεων. Σε ότι έχει να κάνει με την βάση εισαγωγής, προφανώς και όλοι μας δε θέλουμε βάση του 2, 3, 4 ή 5. Απλά θέλουμε ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου μας με τρόπους όπως η μείωση των μεταγραφών, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια, η στελέχωση του με μέλη ΔΕΠ και με ότι άλλο προκύψει από την σημερινή συζήτηση”.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε αρχικά για τη μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία Δήμου – Πανεπιστημίου και για την πρόσφατη απόφαση παραχώρησης οικοπέδου, κοντά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που είναι απολύτως απαραίτητο για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως “η Φλώρινα είναι η αιχμή του δόρατος του κτιριολογικού προγράμματος του Πανεπιστημίου”.

Στη συνέχεια ενημέρωσε για το μείζον θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου για την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας πως “τα τμήματα της Φλώρινας δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, με εξαίρεση το τμήμα Γεωπονίας στο οποίο θα υπάρχει δραματική μείωση εισακτέων”.

Ο κ. Πρύτανης κατέθεσε επίσης προτάσεις όπως, η θέσπιση ελαστικότερων ορίων στον καθορισμό της βάσης για τα περιφερειακά Ιδρύματα και η μείωση εισακτέων στα κεντρικά Ιδρύματα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων. Συνολικά, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της βάσης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για ακαδημαϊκά θέματα, καθώς και για ζητήματα που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2021 και μετά από σχετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασιλείου Γιαννάκη, ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, στο οποίο καθορίζεται μεταξύ άλλων “Βάση Εισαγωγής” στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

α) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό οργανισμό της περιοχής μας, με πολυποίκιλη και διαχρονική προσφορά στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή.

β) Η διατήρηση ενός ισχυρού Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία διανύουμε τη μεταλιγνιτική περίοδο και βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, είναι ικανή να μετριάσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη.

γ) Η εφαρμογή της “βάσης εισαγωγής” θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και εν τέλει στο κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων λόγω συνεχώς μειούμενου αριθμού εισακτέων.

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας αποφασίζει:

α) Συντάσσεται πλήρως με το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσυπογράφοντας τις ανησυχίες και τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτό.

β) Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Καλεί την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη “Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης” σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Φλώρινας ειδικότερα, με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

δ) Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την εξέταση της ελαστικοποίησης του ανωτάτου ορίου φοίτησης (ν+1/2ν), λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους (οικονομικές δυσχέρειες, ανεργία γονέων κ.ά.).

ε) Οι Σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και ειδικά η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών – στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχει δραματική μείωση εισακτέων με την πιθανή εφαρμογή του σχεδίου νόμου – παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία και υποστηρίζουν χάρη στις υποδομές που διαθέτουν, τόσο κτιριακά και υλικοτεχνικά, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

στ) Καλεί την αρμόδια πολιτική ηγεσία, και για αυτόν τον επιπρόσθετο λόγο, να στηρίξει περαιτέρω το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής μας.

Η ημερήσια διάταξη

Ακολούθησε η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα:

– «Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης κινητών-ακινήτων, για το έτος 2021 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσης» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

– «Αντικατάσταση εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας στη Πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Φλώρινας ενημέρωσε το σώμα για την επικαιροποίηση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για τις ενέργειες του Δήμου Φλώρινας για στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της πανδημίας.

Η ειδική συνεδρίαση

Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τις οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμό – αποτελέσματα χρήσης και ταμειακό απολογισμό) έτους 2019.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι