νούρος … μια λέξη στα παιδικά παιχνίδια των Σερβίων (Του Νίκου Μπουκουβάλα)

6 Φεβρουαρίου 2021
05:20
Χαμένη στη λήθη, ήταν σε χρήση ως και το 1990 περίπου στα Σέρβια:
α ) στα παιχνίδια με μπίλιες ( παλαιότατα ) , όποιος την έλεγε πρώτος δήλωνε ότι θα ξεκινούσε το παιχνίδι ο ίδιος ,
β ) στα παιχνίδια με χαρτάκια ( νεότερα ) ποδοσφαιριστών και σπανιότερα τραγουδιστών , όποιος την έλεγε πρώτος δήλωνε ότι θα ξεκινούσε το παιχνίδι ο αντίπαλος .
Η λέξη προέρχεται απ την λέξη ουρά και τη συναντούμε στον παροιμιακό λόγο : ” Μεν τα παραιτήσεις τωρά που εφάμεν τον βου τζ̌αι έμεινεν ο νούρος ” ( δηλαδή είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε το σκοπό μας ).
Η μόνη σημασία της αρχικής έννοιας που μπορώ να σκεφτώ είναι : όποιος την έλεγε πρώτος στα παιχνίδια , δήλωνε την έπαρση του ότι θα αποτελειώσει τον αντίπαλο του . Στην πορεία ΄των χρόνων όμως κατέληξε να σημαίνει την προτεραιότητα στην έναρξη του παιχνιδιού που κατοχύρωνε ένα αρχικό πλεονέκτημα .
Η μετάθεση νοήματος των λέξεων και φράσεων είναι διαχρονική και συχνή και αυτό συναντάμε εδώ .

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.