Με τους παραγωγούς και μέλη του ΤΟΕΒ Βράχου της ΠΕ Καστοριάς και τον πρόεδρο του και εντεταλμένο σύμβουλο για τα αρδευτικά δίκτυα στην Περιφέρεια Θωμά Μάνο, επισκεφτήκαμε το ομώνυμο φράγμα. Πολυλειτουργικός ο ρόλος που του επιφυλάσσουν τα αναξιοποίητα στοιχεία που το περιβάλλουν καθώς και οι εκκρεμότητες που το διακρίνουν…
Με το σημαντικό αυτό έργο συλλέγονται ικανές ποσότητες πεντακάθαρου νερού για τροφοδοσία μεγάλου αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Ορεστίδος, περίπου 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Μεγάλες εύφορες εκτάσεις με καλλιέργειες του ονομαστού ΠΓΕ φασολιού Καστοριάς αρδεύονται δια φυσικής ροής από το φράγμα αυτό.
Εκκρεμεί το πρασίνισμα της παραγωγής…!
Πανέμορφα τα γειτονικά χωριά Βράχου και Λάγγας, μαγευτικά τοπία, ταχύς ο ρούς του στραβοπόταμου που βιάζεται να φτάσει στον Αλιάκμονα, βαθύσκιωτα δάση οξιάς, μοναδική χλωρίδα και το ίδιο το φράγμα με τα πρασινογάλαζα νερά, απλώνονται σε μια περιοχή που σε καλεί να τη γνωρίσεις.
Όπου ακόμη ακούγεται ο αχός των μαχών του Μακεδονικού αγώνα. Πολλές οι θυσίες ένδοξων μακεδονομάχων έλαβαν χώρα εδώ. Μ’ αυτές στεφάνωσαν τον τόπο αληθινά.
Ιερά τα χώματα με βαριά ιστορία.
Διδακτική η επίσκεψη με πλούσιες εικόνες και σκέψεις για τα ωραία που ταιριάζουν στους ανθρώπους που θέλουν.
Περισσότερο μου φαίνεται έκθεση ιδεών παρά σκέψεις προτάσεις λύσεις για την αξιοποίηση των νερών του φράγματος!!!
σωστα γρηγορη αλλωστε ο κασαπιδης 2 χρονια τωρα μονο εκθεσεις ιδεων μας παρουσιαζει και απο εργο μηδεν