Ένας θρύλος στην ιστορία, που έδρασε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, ήταν ο κλεφταρματολός Πάνος Μεϊντάνης. Η καταγωγή του ήταν από το Ράχοβο (Πολλύραχο) Σερβίων και κυρίως έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία. Το 1700 τον συνέλαβαν οι οθωμανικές αρχές στο Γαρδίκι της Πίνδου και στη συνέχεια τον σκότωσαν στη Θεσσαλονίκη.
Λέγεται ότι ξεκίνησε τη ληστρική του δράση το 1661 πραγματοποιώντας επίθεση στους εμπόρους του ξακουστού πανηγυριού στο Μοσχολούρι Καρδίτσας. Μέχρι στιγμής θεωρείται ο παλαιότερος κλεφταρματολός στα Καμβούνια για τον οποίο έχουμε στοιχεία.
Τη ζωγραφία του Πάνου Μεϊντάνη ανακάλυψε ο Γ. Αινιάνας στην εκκλησία της Κατούνας στην Αιτωλοακαρνανία το 1835 ή 1853 και ο κ. Σάθας τη δημοσίευσε πρώτη φορά στον τύπο το 1865.
*Κλεφταρματολοί (Κλέφτες και αρματολοί): Οι κλέφτες ήταν κυρίως πρώην αγρότες ή κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, είτε λόγω της φτώχειας είτε από αντίθεση στις οθωμανικές αρχές και τους κοτζαμπάσηδες (χριστιανούς και μουσουλμάνους), κατέφευγαν στην παρανομία, στο βουνό, μακριά από την κατασταλτική δυνατότητα των οργάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι αρματολοί ήταν κλέφτες που αμνηστεύονταν και επανεντάσσονταν στην οθωμανική νομιμότητα, επιφορτιζόμενοι με την τήρηση της τάξης σε συγκεκριμένες περιοχές. Στην ελληνική ιστοριογραφία συνήθως αναφέρονται σαν μια κοινωνική ομάδα για δυο λόγους : 1) Επειδή όντως τα ίδια πρόσωπα που μπορεί να ήταν τη μια κλέφτες την άλλη αποτελούσαν όργανα της τάξης των πασάδων και αντίστροφα 2) Διότι αυτή η ομάδα ανθρώπων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ένοπλο κομμάτι της Επανάστασης του ’21.
Πηγή: Θωμά Β. Παπακωνσταντίνου «Ο κλεφταρματολός Μεϊντάνης, ένας θρύλος στην ιστορία, 17ος αιώνας»
Από το fb Ιστορικό & Πολιτικό Αρχείο “Αμάρμπης”
Αναρωτιέμαι ποιο σκοπό εξυπηρετεί η αναφορά της προηγούμενης ονομασίας του χωριού!Μην τυχόν …ξυπνήσει κάποιος που πέθανε πριν από το 1928 ,χρόνο αλλαγής κάποιων τοπωνυμίων, και δεν καταλάβει περί τίνος πρόκειται;