Σήμερα το «πράσινο φως» από το ΔΣ της ΔΕΗ για το «grean deal» 2 GW με την RWE – Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51% – Κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα εισφέρει στο σχήμα από έργα 1 GW, με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

9 Φεβρουαρίου 2021
13:07

Εγκρίνεται σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το Big Deal με τη γερμανική RWE για τη «γέννηση» ενός κοινού σχήματος όπου θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας, όταν θα κατασκευασθούν, περίπου 1 δισ. ευρώ. Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με Έλληνες και ξένους επενδυτές.

To πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που επιχειρήθηκε προ πολλών ετών, όταν ακόμη κυριαρχούσε ο άνθρακας και τελικά κατέληξε να αφορά την πράσινη ενέργεια, λαμβάνει σήμερα χώρα στα γραφεία της ΔΕΗ.

Το διοικητικό της συμβούλιο εγκρίνει το Big Deal με τη γερμανική RWE για τη «γέννηση» ενός κοινού σχήματος όπου θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν θα κατασκευασθούν. Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, για λόγους που αφορούν τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει η ελληνική επιχείρηση και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα εισφέρει στο σχήμα από έργα 1 GW, με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα δε της RWE, άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσει από την ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και καιρό. Τέτοια έργα, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, θα αναζητήσει η RWE ανάμεσα στα «βουνά» των αιτήσεων 34 GW, που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία θα αναφέρει το τι θα εισφέρει η κάθε πλευρά σε άδειες έργων και σε κεφάλαια, τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση αλλά και επί μέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα ποιος θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις μελέτες. Στην πορεία, θα εμπλουτιστεί με τα απαραίτητα νομικά κείμενα, ενώ τα πρώτα κοινά projects αναμένεται να πάρουν μπροστά στα τέλη του 2021, αρχής γενομένης από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Εξελίσσεται σε κορυφαίο «πράσινο» παίκτη

H RWE δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία που το 2007 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΔΕΗ. Τότε, παρ’ ότι ένας από τους τέσσερις τομείς συνεργασίας αφορούσε τις ΑΠΕ, κορωνίδα της συνεργασίας ήταν η δυνατότητα κατασκευής ανθρακικού σταθμού συνολικής ισχύος 1.600 MW. Ηταν η εποχή που τέτοιας μορφής επενδύσεις ήταν ακόμη βιώσιμες, η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είχε μπει σε τροχιά απεξάρτησης από τον άνθρακα και στο τραπέζι δεν υπήρχε συζήτηση για δικαιώματα CO2 και χρηματιστήρια ρύπων.

Σήμερα, η RWE είναι ένας όμιλος με ετήσιες «πράσινες» επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και από ουραγός έχει αρχίσει να κερδίζει την θέση της ανάμεσα στις εταιρείες που οδηγούν τον κόσμο της ενέργειας στην αλλαγή εποχής. Μέσα σε έξι χρόνια, κατά την περίοδο 2012-2018, κατάφερε να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή να τις μειώσει κατά 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει σε επιπλέον μείωση κοντά στο 70%, με στόχο έως το 2040, να τις έχει μηδενίσει. Στόχος της είναι στα τέλη της επόμενης εικοσαετίας να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα, αποχαιρετώντας για πάντα τα ορυκτά καύσιμα. Κάθε χρόνο φέρνει σε πέρας μεγάλες επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε τεχνολογίες αποθήκευσης, ενώ αυτή την στιγμή σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 5 δισ. σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία. Στόχος της να διευρύνει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πάνω από 13 GW.

Τα μεγέθη προφανώς δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο η ΔΕΗ έχει επίσης βάλει ως στόχο την πλήρη της απεξάρτηση από τον άνθρακα. Την περίοδο αυτή, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «τρέχει» δύο εμβληματικά projects, την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και αυτή των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Στις τελευταίες εξελίξεις είναι και η χορήγηση από την ΡΑΕ στα τέλη Δεκεμβρίου βεβαιώσεων παραγωγού, με βάση τις αιτήσεις που είχε υποβάλλει παλαιότερα, συνολικής δυναμικότητας 1,9 GW. Σύμφωνα με το νέο business plan της ΔΕΗ, η επιχείρηση επιδιώκει μέχρι το 2024 να έχει εγκαταστήσει συνολικά έργα, ισχύος 1,5 GW, στόχο που θα επιχειρήσει και να υπερβεί.

(liberal.gr)

9 σχόλια

  • 51% αύριο, 100% μεθαύριο.

    Έχουμε παραδώσει τη χώρα αμαχητί
    στους Γερμανούς, που όχι και τόσο παλιά, εισέβαλαν και σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες.

    Ιανουάριος και Φεβρουάριος του ’42, παιδιά σε μεγάλες πόλεις
    της χώρας πέθαιναν από την ασιτία.

    Σήμερα πουλάνε υποβρύχια και όπλα στην Τουρκία και στηρίζουν
    έμπρακτα σε κάθε ευκαιρία τον δικτάτορα της.

    Πόσο ξεδιάντροπος είναι πια ο Νεοέλληνας;

      • ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ Φ/Β ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑΧΕΙΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙΣ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

      • Μεγάλο νταλκα έχεις εσύ με τον Τσίπρα ανώνυμο τρολακι σε πόνεσε πολύ μάλλον τότε που πάλι τα ίδια έκαναν τα μπλε παιδάκια και τα έστειλε ο κόσμος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έτσι θα ξαναπανε και τώρα στο καναβάτσο σε λίγους μήνες γιατί απέδειξαν πόσο προδότες της ανθρώπινης ζωής είναι αλλά και της οικονομίας και της υγείας μαζί. Περαστικά!

  • Εν μέσω πανδημίας όλες οι πιο κρίσιμες αποφάσεις κατά τα άλλα φταίνε αυτοί που αντιδρούν η ίδια η κυβέρνηση πυροδοτεί τις αντιδράσεις και μετά χλεβάζουν φοιτητές τοπικές κοινωνίες που δεν τηρούν τα μέτρα
    Ενώ οι ίδιοι δίνουν το παράδειγμα βλέπε Ικαρία
    Ποδηλατάδα και όχι μόνο τα κορόιδα πληρώνουν πρόστιμα ουδείς Εισαγγελέας στο ύψος των περιστάσεων
    Γιαυτούς υπάρχουν κρεβάτια στο Ευαγγελισμό

  • Οι Γερμανοί ξανάρχονται …
    Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί …μας το είπε και το Χάινριχ Μπελ Στίφτουνγκ, οι συνεργάτες της Οικολογικής.

  • Δυστυχώς τέτοιες συνεργασίες έρχονται πολύ αργά!

    Φανταστείτε να ήταν κατά 50% μέτοχος η RWE στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία, πιστεύει κανείς οτι θα έκλειναν με τέτοιον βίαιο τρόπο; Φυσικά και όχι.

    Αλλά όταν κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τέτοιες συμμαχίες, η ΓΕΝΟΠ κατέβαζε διακόπτες. Συγχαρητήρια στην ΓΕΝΟΠ λοιπόν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι