10 Φλεβάρη 1944, Κατοχή: Η Ελάτη στις φλόγες – Το Βουνό έσωσε το χωριό (της Ντίνας Ράπτη-Σιαμπανοπούλου)

11 Φεβρουάριος 2021
06:52

Στην ευρύτερη περιοχή Σερβίων – Καμβουνιων είχανε συμβεί:

α) Η καταστροφή της Γερμανικής φάλαγγας στο Σαραντάπορο στις 21 Ιουλίου 1943

β) Η μάχη στον Αγιο Γεώργιο Βογγοπετρας στις 21 Αυγούστου 1943

Πλήρωσαν ακριβό τίμημα ολα τα Χωριά των Καμβουνίων και όλη η περιοχή των Σερβίων όπου κηρύχθηκε “Νεκρά Ζώνη”, από τους κατακτητές.

Ο ι Γερμανοί προκαλούν αντίποινα για την αντίσταση του Ελληνικού λαού και τη δράση των ανταρτών στην περιοχή και διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Φόβος και τρόμος παντού.

(Το χωριό μας φυλάχθηκε έγκαιρα και το φθινόπωρο του 1943 έφυγαν όλοι στο βουνό για να σωθούν).

[……..Αφού επυρπολήθησαν ολόκληρα τα χωρία, οι δυστυχείς κάτοικοι ηναγκάσθησαν να καταφύγουν εις τα γειτονικά δάση, όπου περιάγουν τα γυμνά και ισχνά σώματά των υπο τα δένδρα, υπο τα οποία αναγκάζοντε να θάπτουν τα θνήσκοντα τέκνα των……

………..1944 Φεβρουάριος Χρονιά των μεγαλων επιχειρήσεων.

……….Στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Καμβουνιων -Αντιχασιων η επιχειρηση leopard υπο της διοικήσεως του Συμερς. Οι στόχοι ήταν.

1)Η καταστροφή των βάσεων των ανταρτών και των πυρομαχικών τους στην περιοχη Σερβίων – Δεσκάτης και νοτιότερα.

2)Διανοιξη δρόμου απο Ελασσόνα Δεσκάτη Σέρβια.

Δύο τάγματα ξεκίνησαν από τα Σέρβιά το ενα ακολουθησε τη γραμμή Προσηλιο Μικροβαλτο Τρανοβαλτο και το άλλο τα αλλα χωριά των Καμβουνιων.

Συναντήθηκαν στους Λαζαράδες με κατεύθυνση Ελάτη -Δεσκατη…….,]

(Στράτος Ν. Δορδανάς ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩ ΑΘΩΩΝ)]

……..Στο μοναστήρι ήμουνα όταν βλεπαμε με πόνο το χωριό μας να καίγεται απο τους Γερμανούς στις 10 Φεβρουαρίου 1944. Η Ελάτη είχε 100 πυροχάρτια (δηλώσεις καταστροφής απο φωτιά) εξιστορεί ο υπέργηρος σήμερα Θεμιστοκλής Καράβας……

…Απ λες Βαγγελ τους πολέμψαμι τους Γερμανούς, ημαν σι πουλες μάχις ημαν κι στου Σαραντάπουρου …….θυμάται ο αιωνόβιος Μπαρμπαιώτας(Μανησιώτης Παναγιώτης)

…….Ημαν 8 χρονών και εμεινα μοναχός στο χωριό. Τέσσερις μερις γυρνουσα του χουριό νυσκός σα του χαμένου του πλί. Δεν ήξηρα που να πααινου, πηρα του ρεμα ήξηρα κι του μουνουπατ κι ανεφκα στο βουνό. Εκεί βρήκα τ μαναμ λιχώνα θυμαται ο Θωμάς Τέλλιος

……….Χτυπουσαν οι καμπάνες και φώναζαν. Ηρθαν οι Γερμανοί κρυφτύτι λέει ο πατέρας μου 84 χρ Κων/νος Ράπτης και η μαναμου 86χρ. Ευανθια Ράπτη.

Το χεινόπουρο του 1943 ολο το χωριο αρπαξει οτ ειχει(σαμα κι τι ειχαμι) κι φυγαμι κα του βουνό για να σουθούμι. Ακουγάμι κι τι γινουνταν σιαπέρα κατου Τρανοβαλτου.

Γιντσιάρκα πιδιά λειχωνις γναίκις,ηλικιουμενοι, ολοι στο βουνό……

Ανεβασαμι κι του βιό μας..Μειναμε στο βουνό ενα χρόνο, κατω απο τα ιλάτια καναμε καλύβες και το νοικοκυριό μας. Να ναι καλά οι μπάτσις(πυκνα κλαδιά ελάτου) που τα στρωναμι κάτω. Χιόνι πολύ κρύο βροχές…… Αλλα αντεξαμε.

(Και δε μουσκευτηκαν γιαγιά τα χαλιά απο το χιόνι; ρωτάει η μικρη Ευανθούλα δισεγγονη με γουρωμένα ματια). Που χαλιά μα καλόμ λεει η μανα μου, κατάχαμα στου χιον ειμασταν.

Ενα χρονο κατσαμι στο βουνό αλλα αντεξαμι ξαναλεει ο πατερας μου. Στις 10 απ του Φλιβαρ οι Γερμανοι το καψαν του χουριό. Ηταν αδειο δεν βρηκαν αντίσταση και δεν ειχαμε θύματα. Μονο τουν Παπαρουκώστα βρηκαν δεν μπορεσε να φυγει λογω αναπηριας και τον εκτελεσαν…..

Οταν βιβιώθκαμι πως εφυγαν οι γερμανοι το χεινόπουρο του1944 κατεφκαμι στο χωριό. Απο που να αρχινησουμι τι να φκιασουμι. Ξιαποστασάμι στουν Αη Δημητρη. Εκει μια ημερη γκορτσιά φορτωμεν γλυκά γκόρτσα τάισε ολο το χωριό!!!!!!……..

Καταραμενα χρόνια να μην ξαναερθν…….

Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα..

Οι συνεντεύξεις είναι απο το αρχείο του Βαγγελη Σιαμπανόπουλου. τον ευχαριστώ.

101411699 254423192310892 5694119181197246464 n

Από το fb ΕΛΑΤΗ…ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι