Οι ΔΟΥ Γρεβενών & Φλώρινας στις ΔΟΥ με τα χαμηλότερα ποσά (σε εκατ. ευρώ) βεβαιώσεων επιστρεπτέας

22 Φεβρουαρίου 2021
18:23
Κανένα σχόλιο

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 λόγω του γεγονότος ότι τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων είναι ακόμη άγνωστα και κυρίως αυτό της πτώσης του τζίρου που θεωρείται βασικό για να «ξεκλειδώσει» η πόρτα της φθηνής χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα στα 6,8 δισ. ευρώ ή 12.486 ευρώ κατά μέσον όρο έφτασαν συνολικά οι ενισχύσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας με το ποσόν αυτό να μοιράζονται 544.591 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τη γεωγραφική κατανομή αυτών των δανείων δείχνουν ότι στα νησιά χορηγήθηκαν σχεδόν όσα χρήματα πήραν Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά ποσά των δανείων που δόθηκαν στις νησιωτικές περιοχές, που ζούν αποκλειστικά από τον τουρισμό και την εστίαση, δυο κλάδοι που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με κατεβασμένα τα ρολά, ανήλθαν σε 1,78 δισ. ευρώ έναντι 1,81 δισ. ευρώ που πήραν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν επαγγελματική έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε κύκλων:

● Στις 6 ΔΟΥ της πρωτεύουσας (Α’, Δ’, ΙΒ’, ΙΓ’, ΙΖ’ Αθηνών, μαζί και με τη ΦΑΕ Αθηνών που έχουν την έδρα τους οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες) έχουν βεβαιωθεί δάνεια επιστρεπτέας συνολικού ύψους 1,151 δισ. ευρώ.

● Στις 9 μεγαλύτερες ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας (Α’, Δ’, Ε’, Ζ’, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μαζί και με τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης) βεβαιώθηκαν ποσά δανείων 657,752 εκατ. ευρώ.

● Στις 18 ΔΟΥ των νησιών της χώρας (Μυκόνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Αργοστολίου και Λευκάδος) και της Κρήτης τα συνολικά δάνεια της επιστρεπτέας ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ.

Τώρα οι 10 ΔΟΥ με τα μεγαλύτερα ποσά (σε εκατ. ευρώ) βεβαιώσεων επιστρεπτέας είναι: ΦΑΕ Αθηνών (578,30 εκατ. ευρώ), ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης (300,48), ΔΟΥ Ρόδου (241,49), ΔΟΥ Α’ Αθηνών (240,29), ΔΟΥ Χανίων (187,62), ΔΟΥ Θήρας (179,27), ΔΟΥ Δ’ Αθηνών (161,25), ΦΑΕ Πειραιά (177,93), ΔΟΥ Κερκύρας (147,80), ΦΑΕ Θεσσαλονίκης (144,91 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα οι 10 ΔΟΥ με τα χαμηλότερα ποσά (σε εκατ. ευρώ) βεβαιώσεων επιστρεπτέας είναι: Καρπενησίου (3,09 εκατ. ευρώ), Γρεβενών (8,97), Αμφισσας (9,24), Ορεστιάδας (10,91), Φλώρινας 13,58), Κύμης (14,31), Σύρου (14,48), Λιβαδειάς (17,59), Χίου (17,76), Θεσσαλονίκης (18,70 εκατ. ευρώ).

■ Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου κλείνει η πλατφόρμα για τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει μέρος της απώλειας του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις φέτος τον Ιανουάριο. Η συμμετοχή από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πολύ μεγάλη με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 364.510 (μέχρι αργά χθες βράδυ) ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν τις 400.000, δείγμα της μεγάλης ανάγκης για ρευστότητα εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί και 7ος κύκλος με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που θα τρέξει τον Απρίλιο.

efsyn.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.