Χθες, 23/02/2021 ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου Διάνοιξη δασικής αντιπυρικής οδού «Λόφος Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων – Επαρχιακή Οδός Σερβίων-Καστανιάς» στους Προσωρινούς Πίνακες Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου του Υπομέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Το έργο υποβλήθηκε από το Δασαρχείο Κοζάνης με την υποστήριξη της εταιρείας περιβαλλοντικής διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΟΕ και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Αντικείμενο του εν λόγω έργου αποτελεί η μελλοντική θωράκιση της δημόσιας δασικής έκτασης της περιοχής του λόφου Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων έναντι των δασικών πυρκαγιών, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ενώσεις εύφλεκτων δασοπονικών ειδών (τραχεία πεύκη, πουρνάρι, άρκευθο κ.α.), γεγονός που καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα επισφαλή.
Στόχος του έργου είναι η παροχή δυνατότητας περιμετρικής πρόσβασης στο λόφο του κάστρου Σερβίων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος. Για το λόγο αυτό θα διανοιχθεί δασική αντιπυρική οδός που θα συνδέει τον λόφο Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων με την επαρχιακή οδό Σερβίων Καστανιάς όπως φαίνεται παρακάτω.
Πέραν της αντιπυρικής θωράκισης, η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα βοηθήσει παράπλευρα αλλά εξίσου σημαντικά, στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, καθώς ο δρόμος θα διευκολύνει την προσέλευση επισκεπτών και θα συντελέσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου, γεγονός ιδιαίτερα επιθυμητό και ευκταίο.
Κατά τη μελέτη του έργου λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής έτσι ώστε η εκτέλεση των εργασιών να γίνουν με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Η κατασκευή του αναμένεται να έχει μικρή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, επέμβαση όμως απαραίτητη για τη θωράκιση της περιοχής από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Επίσης δεν αναμένεται να προκληθούν ασταθείς καταστάσεις εδάφους ή αλλαγές στη γεωλογική διάταξη των πετρωμάτων, παρά μόνο μικρής έκτασης αλλαγές στην τοπογραφία και στα ανάγλυφα χαρακτηριστικά του εδάφους. Στις βραχώδεις περιοχές θα γίνει με ελεγχόμενη χρήση εκρηκτικών με τη μέγιστη δυνατή προσοχή έτσι ώστε να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και η ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας είναι και η σπηλαιοεκκλησία του Αϊ Γιώργη του Κρεμαστού.