Τον σχεδιασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για είσοδο στον αναδυόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σηματοδοτεί η υποβολή 8 αιτήσεων, χθες, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για αδειοδότηση αντίστοιχων σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας (συστοιχίες μπαταριών) στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Πρόκειται για εγκατάσταση συστοιχιών συνολικής δυναμικότητας 950 Μεγαβάτ με περίπου 3 Γιγαβατώρες ενέργεια αποθήκευσης.
Τα σημεία στα οποία σχεδιάζει η ΔΕΗ να εγκαταστήσει τους σταθμούς αποθήκευσης, έχουν επιλεγεί κατόπιν μελέτης, και σχετίζονται με τις περιοχές στις οποίες έχει παραγωγική δραστηριότητα η επιχείρηση, και αναμένεται, επιπλέον, να υποδεχτούν σημαντικό δυναμικό ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις αφορούν δύο έργα στη Μεγαλόπολη, από ένα στο Αμύνταιο και στον Άγιο Δημήτριο, και τέσσερα στην Πτολεμαΐδα.
Η συνολική επένδυση, στο βαθμό βεβαίως που προχωρήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας της αποθήκευσης, εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου και του καθεστώτος αποζημίωσης των έργων αυτής της κατηγορίας, έχει συγκεντρώσει ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς στη ΡΑΕ έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί αιτήσεις που ξεπερνούν τα 3 Γιγαβάτ (χωρίς να υπολογίζονται οι αιτήσεις της ΔΕΗ).
energypress.gr
Με τη συμμετοχή του κόσμου που πλήτεται από την απολιγνιτοποίηση ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες της τοπικής κοινωνίας σε ποσοστό 5%?
Μήπως θα σκάσει κι αυτό το θέμα σαν την βομβα των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ;
Με τι λεφτά; Οι Γερμανοί ξανάρχονται!
3 γιγαβατωρες ενέργεια αποθήκευσης λέει.. δλδ περίπου 3ωρες κ κάτι λειτουργίας των μπαταριών στο φουλ. Κόστος 700 μύρια. ΟΥΑΑΟΥ!