Ελλάδα – ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί λέει το λογότυπο που αναρτήθηκε στις 19/2/21 στο κτίριο της Βουλής, στην πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ το 1981. (Η πράξη προσχώρησης στην τότε ΕΟΚ έγινε στις 28/5/79).
Επίσης 40 χρόνια μαζί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ ). Τι σύμπτωσή λοιπόν, την ίδια μέρα δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία τις προθέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων, την συνέχιση της ιστορικότητας των δικαιωμάτων για την μεταβατική περίοδο. Ουδεμία αλλαγή, ουδεμία εσωτερική σύγκλιση (αθάνατα λοιπόν τα ιστορικά δικ/τα) για το 2021 και 2022 . Ένα δελτίο τύπου που τα 2/3 απευθύνεται στους ηλικιακά νέους αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η παράταση των ιστορικών δικ/ των τους βλάπτει, αναγνωρίζοντας ότι τόσα χρόνια αδικούνται με την ιστορικότητα των δικ/των, πρέπει λέει το δελτιο να εξαλειφθεί μία χρόνια ανισότητα των νέων, να γίνει δικαιότερη κατανομή δικ/των των παλαιοτέρων και της νέας γενιάς. Ναι έίμαστε με τους νέους, θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. ΝΑΙ μεν ,ΑΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!
Εδώ και 12 χρόνια έπρεπε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, η τακτική άστο στους επόμενους, άστο για αργότερα, είναι πάγια πολιτική – τακτική. Δεν προλαβαίνουμε λέει το δελτίο. Πως είπε ότι θα προλάβαινε ο πρώην αστός υπουργός κ.Βορίδης (που δήλωνε ναι για εσωτερική σύγκλιση)? Δεν έχουμε συνέχεια? Άργησε ο κανονισμός της μεταβατικής περιόδου λέει το δελτίο (εκδόθηκε στις 23/12/2000), είναι όμως γνωστό πριν από κάθε προγραμματική περίοδο, υπάρχει μεταβατική περίοδος 1 μέχρι 2 ετών.
Ουδεμία αλλαγή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στον αριθμό, στο είδος και στο ύψος συνεχίζει το δέλτιο.
<< Κατά τα άλλα όλοι είναι με τους νέους>>
Τι και αν η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη προτρέπει για προσέλκυση νέων αγροτών στο επάγγελμα, για προοπτικές του αγροτοδιατροφικού τομέα. Τι και αν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνουν για κατάργηση των ιστορικών δικ/των και για παρενέργειες – στρεβλώσεις στο εθνικό απόθεμα και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Τι και αν η ευρωπαϊκή επιτροπή στις προτάσεις που απέστειλε στις Ελληνικές αρχές προτείνει την κατάργηση των δικ/των, τα δε χρήματα που θα προκύψουν να επιδοτηθούν τα επιπλέον 9,5 εκατομύρια στρεμ. βοσκοτόπων που γίνανε επιλέξιμα και θα μπούν στο σύστημα ενισχύσεων. Οι μελέτες και οι επιτροπές προτείνουν ιδέες. Οι ιδέες αυτές δεν αποτελούν από μόνες τους λύσεις, χρειάζονται οι πολιτικές αποφάσεις.
Τι και αν 18 Κράτη – Μέλη από τα 27 έχουν πλήρη εσωτερική σύγκλιση (100%), η Γαλλία έχει 90%, η Ισπανία 80%. Οι χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ μετά το 2004 δεν έχουν ιστορικά δικ/τα, γιατί το 2000 – 2002 δεν ελάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις. Τι και αν η εσωτερική σύγκλιση θα επέφερε την αναδιάρθρωση των καλ/γειών, γιατί οι αρόσιμες καλ/γειες δεν έχουν κέρδος αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις ενισχύσεις. Στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθετικότητας το ΥΠΑΑΤ και το Υπ. Οικονομικών συμπεριέλαβε την αναδιάρθρωση καλ/γειών, αλλά η μη σύγκλιση δεν βοηθά. Τι και αν η κατάργηση δικ/των διευκολύνει την κινητηκότητα της γης στους νέους. Τι και αν το ποσοστό νέων αγροτών κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι στο 3,7% και στην ΕΕ είναι 5,1%, πολύ μικρό και στις δυό περιπτώσεις. Τι και αν στην περίοδο πανδημίας η γεωργία άντεξε και δυστυχώς ο τουρισμός κατέρρευσε. Τι και αν είχαμε πλεόνασματικό αγροτικό ισοζύγιο στο εξωτερικό, ύστερα από 36 χρόνια.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμική εκπροσώπιση αγροτών ακόμη με τους τόσους νόμους διαχρονικά των κυβερνήσεων μετά την απουσία της πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ. Δυστυχώς μετά την μεταπολίτευση υπουργοποιήθηκαν 37 υπουργοί (Μ.Ο κάθε 15 μήνες ένας υπουργός). Δυστυχώς για εμάς τους Έλληνες στη θέση της υπερδύναμης Ολλανδίας στην γεωργία θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι ο μπαξές της Ευρώπης έλεγε η πρώην επίτροπος γεωργίας (κατάλληλες εδαφολοκλιματικές συνθήκες).
ΚΟΖΑΝΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΗΣ 2021
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ – ΜΑΛΙΝΗ
Γεωπόνος, Επ. Σύμβουλος HERBS&OILS
Πρώην Προϊσταμένη ΟΠΕΚΕΠΕ