ΑΝΚΟ: Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής, μπορεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε έναν εθνικό και διεθνή τουριστικό προορισμό,

3 Μαρτίου 2021
09:31

 

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2020, αξιολογήθηκε θετικά ανταποκρινόμενο στις συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής που ακολούθησαν την αξιολόγηση στο πεδίο τον Αύγουστο του 2018.

Ως αποτέλεσμα, η υποψηφιότητα για ένταξη στο δίκτυο, θα προωθηθεί μαζί με άλλες 7 περιοχές από Δανία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ινδονησία για απόφαση οριστικής ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων από την Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO στην προγραμματιζόμενη εαρινή συνάντησή της, η οποία προσδιορίζεται για το χρονικό διάστημα 7 – 21 Απριλίου 2021.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί δικαίωση της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας κατά κύριο λόγο της Δρ. Άννας Ράσσιου και των συνεργατών της, που αφιλοκερδώς εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία προωθούν την έννοια του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ Γρεβενών – Κοζάνης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσω της εκπόνησης μελετών, της διενέργειας ερευνών και της πραγματοποίησης διεθνών συναντήσεων – εκδηλώσεων με απώτερο σκοπό να καταστεί ευρύτερα γνωστό.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε από τους φορείς της περιοχής με προεξάρχοντες την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Γρεβενών, Κοζάνης, Βοΐου, Δεσκάτης και Σερβίων, καθώς και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, οι οποίοι παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη συνυπογράφοντας το 2017 σχετικό Σύμφωνο συνεργασίας με Συντονιστή Φορέα την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ στο πλαίσιο της επανυποβολής της σχετικής πρότασης.

Η ΑΝΚΟ, επίσης αφιλοκερδώς, συντόνισε την όλη διαδικασία επανυποβολής του αιτήματος και την αντιμετώπιση ζητημάτων διοικητικής και διαχειριστικής φύσης.

Κατά την πορεία της προσπάθειας ένταξης του Γεωπάρκου ως μέλους του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, από την αρχική ακόμη υποβολή πρότασης το 2014, διαπιστώθηκε η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος από την άποψη τόσο της επιστημονικής προσέγγισης, όσο και των διοικητικών – διαχειριστικών διαδικασιών.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης ανέπτυξε πλούσιο έργο με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και την παραγωγή ενημερωτικών εντύπων και επιστημονικών εκδόσεων, με όσα μέσα είχε στη διάθεσή του, προσπαθώντας να γίνει ευρύτερα γνωστό μεγιστοποιώντας, το όφελος για την περιοχή.

Βασικοί στόχοι του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ Γρεβενών-Κοζάνης, όπως αποτυπώνονται και στο Επιχειρησιακό του Σχέδιο το οποίο υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε απολύτως θετικά από τους αρμόδιους ελεγκτές της UNESCO, είναι:

  • Η προστασία της γεωκληρονομιάς της περιοχής

  • Η συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες

  • Η εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες μέσα από την εξερεύνηση της γης

  • Η διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής

  • Η ανάδειξη και υποστήριξη οικιστικών κέντρων που θα διασυνδέονται και θα εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος και τη στρατηγική του Γεωπάρκου

  • Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και

  • Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής, μπορεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε έναν εθνικό και διεθνή τουριστικό προορισμό, δεδομένου ότι στη γεωγραφική του ζώνη συναντώνται ιδιαίτερα γεωλογικά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία είναι μοναδικά παγκοσμίως και αξιολογήθηκαν αναλόγως από την UNESCO, αυξάνοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα της Περιφέρειας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης.

Η επίσημη αναγνώριση του Γεωπάρκου, έρχεται να τονώσει τον γεωγραφικό χαρακτήρα του τόπου, την κληρονομιά του, το περιβάλλον του, την αισθητική και τον πολιτισμό του, δημιουργώντας αξιόλογη βάση για μια κατ’ εξοχήν μορφή βιώσιμου τουρισμού, τον Γεωτουρισμό και εισάγοντας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έναν νέον οικονομικό πόρο για την τοπική κοινωνία.

Κοζάνη 3.3.2021

Ένα σχόλιο

  • Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, μόνο θετικά θα προκύψουν από την “πιστοποίηση” της Unesco

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.