Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης: Γυναίκα και Εργασία στην Ελλάδα του 2021

5 Μάρτιος 2021
11:18
Κανένα σχόλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

      Αποτελεί ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για τους διαχρονικούς  επίπονους και μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους (μητέρες, κόρες, μαθήτριες, εργαζόμενες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες, μονογονείς, φυλακισμένες, Α.με.Α κλπ), καθώς και όλες τις γυναίκες που μάχονται για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης απέναντι σε μια κοινωνία βασισμένη στα πατριαρχικά μοντέλα.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών είναι κοινές και αφορούν στην εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους. Ισότητα σημαίνει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια και αγόρια στην εκπαίδευση, την πολιτική, την οικογένεια, την εργασία, τον πολιτισμό. Οι γυναίκες, παρά τους σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες για ουσιαστική ισότητα των φύλων, στους τομείς αυτούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι γυναίκες επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση στον τομέα της εργασίας στην Ελλάδα.

Με βάση την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Δεκέμβρη του 2020 του Γ’ τριμήνου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 16,2%, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών είναι 20% και των αντρών στο 13,1% (6,9 μονάδες υψηλότερο από αυτό των ανδρών). Μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας που αφορά τις γυναίκες, αλλά έρευνα του ICAP Group (Όμιλος Παροχής Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, Συμβούλων Διοίκησης και Υπηρεσιών) με θέμα την «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», με εστίαση στη Γυναίκα-Ανώτατο Στέλεχος του Οκτωβρίου 2020 μας δείχνει ένα θετικό πρόσημο.  Ότι διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ενισχύθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία έξι χρόνια. Η γυναικεία παρουσία στην κορυφή διοίκησης των επιχειρήσεων εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Συγκεκριμένα, συναντάμε Γυναίκες – ανώτατα στελέχη στο 26,9% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών <€2 εκατ.), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (>€50 εκατ.) το ποσοστό των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες περιορίζεται σε 10,5%.  Και τέλος ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2018 πέτυχαν περιθώριο μικτού κέρδους 29,0%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 25,2% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 4,9% έναντι 3,4% για το σύνολο των επιχειρήσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ζητήματα παρουσίας και δραστηριοποίησης  των γυναικών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας αντιμετωπίζονται με ισότητα, ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Με αφορμή το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας  που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αντιλαμβανόμαστε πως ο εργασιακός χώρος, ειδικά απέναντι στις γυναίκες δεν είναι ασφαλής. Σε έρευνα που έγινε από την Prorata (Εταιρία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων) με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το 58% των γυναικών έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ας αναλογιστούμε πως 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας , 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο, 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση) , 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ. Φαίνεται πως η μάχη για την άρση των έμφυλων διακρίσεων θα κατακτηθεί με αγώνες και διεκδικήσεις. Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι), σε μια προσπάθεια επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, εκπαίδευση, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια), αποτελούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που μεταξύ άλλων πολιτικών ισότητας λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναίκες που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κ.ΕΘ.Ι. εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) .

Το Δίκτυο της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. αποτελείται από:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα σαράντα δυο (42) Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους δεκαοκτώ (18) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • εργασιακή συμβουλευτική
  • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη Ι. 22 (κτίριο ΟΑΕΔ), στον 3ο όροφο και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 08:00 μέχρι τις 16:00 (τηλ. επικοινωνίας 24610-49672, email kozani@isotita.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι