Διαδικτυακή διάλεξη “Η θεραπεία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη σύγχρονη εποχή”, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου

5 Μαρτίου 2021
19:06
Κανένα σχόλιο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την έκτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα Η θεραπεία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη σύγχρονη εποχή

Αρχικά, η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Ελένη Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), θα εξετάσει πώς πρωτοεμφανίσθηκε στην αρχαιότητα η ιατρική ως τέχνη, και πώς συνέλαβαν την ασθένεια (και, επομένως, την υγεία) οι πρώτοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ιδίως οι Προσωκρατικοί, και στη συνέχεια οι Πλάτων, Αριστοτέλης και Ιπποκράτης. Ακολούθως, θα επικεντρωθεί στον Πλάτωνα και θα ερευνήσει πώς αυτός συνελάμβανε την ασθένεια, και κυρίως τη θεραπεία από αυτήν, ως μια συνέργεια, δηλαδή, του ιατρού να επαναφέρει τις καταβεβλημένες δυνάμεις του ασθενούς στο φυσικό τους ρυθμό, σε μια προσπάθειά του να τον επαναφέρει στην αρμονία του όλου. Η κ. Καλοκαιρινού θα υποστηρίξει ότι, σε αντίθεση προς μια τέτοια σύλληψη της θεραπείας, στη σύγχρονη εποχή βιώνουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Με την εξέλιξη των επιστημών έχει επέλθει μια ακραία εξειδίκευση της ιατρικής, ο ωτορινολαρυγγολόγος λ.χ. εξετάζει το αριστερό αυτί που πονά και δεν ασχολείται διόλου με το δεξί. Επιπλέον, και υπό το φως της σύγχρονης τεχνολογίας, οι φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου, φυσιολογικές και παθολογικές, έχουν καταστεί απολύτως μετρήσιμες, και ο άνθρωπος έχει αναχθεί σε ένα σύνολο δεδομένων αποθηκευμένων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Υπό το φως των νέων αυτών ιατρικών εξελίξεων, η ομιλήτρια θα διερωτηθεί –μαζί με τον Γερμανό φιλόσοφο Hans-Georg Gadamer- αν ο άνθρωπος στην εντατική μονάδα είναι απλώς ένα σύνολο ηλεκτρονικών δεδομένων κι αν ο ιατρός, που αποφασίζει να τραβήξει τον αναπνευστικό σωλήνα που τον διατηρεί στη ζωή, σκέφτεται ότι έχει ενώπιόν του απλώς ένα σύνολο δεδομένων ή κάτι παραπάνω. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι αναδύεται έντονο το ερώτημα, τι είναι ο άνθρωπος, ένα ερώτημα το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι σύγχρονοι ιατροί, προτού αρχίσουν να επιδίδονται σε ποικίλες ιατρικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις στον άνθρωπο.

Την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:

https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι