Σε πρόσφατη συνέντευξη του νέου Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Τσούκα σε τοπικό ραδιόφωνο της Καστοριάς έγινε αναφορά στα Προγράμματα Κατάρτισης και Πιστοποίησης ανέργων και εργαζομένων του κλάδου της γούνας. Πράγματι επιβεβαιώθηκε η επανέναρξη των προγραμμάτων των ανέργων μετά από σχετικά έντυπα που εστάλησαν από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πρόκειται για μεγάλη δικαίωση. Και μιλάμε για δικαίωση διότι πρόκειται για μια πολύπαθη ιστορία και για μεγάλους αγώνες που δόθηκαν ως Ε.Ο.Γ. για να διασώσουμε αυτά τα προγράμματα τα οποία προκηρύχθηκαν το 2017 επί της θητείας του κ. Καρυπίδη. Μέχρι και πριν λίγους μήνες αντιμετωπίσαμε τον αρνητισμό της Διαχειριστικής Αρχής με δικαιολογίες ανύπαρκτες για δήθεν παρατυπίες και προβληματικές υποβολές κάτι που όχι μόνο δεν υπήρχαν αλλά όπως αποδείχθηκε η καθυστέρηση της υλοποίησης ήταν αποκλειστική ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής και συγκεκριμένων στελεχών που πάντα είχαν αποστροφή στον κλάδο της γούνας. Πρόκειται για επιδοτούμενα σεμινάρια ανέργων που ήδη έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί αλλά ποτέ δεν ξεκινούσαν, η εισήγηση δε των χειριστών του προγράμματος ήταν να ακυρωθούν και να μετατεθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Σε τέτοιες τακτικές και μεθοδεύσεις αντισταθήκαμε σθεναρά και με άριστη τεχνοκρατική υποστήριξη δικαιωθήκαμε και σήμερα ελπίζουμε η νέα διοίκηση να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα προγράμματα προς όφελος των ανέργων του τόπου μας σε πολύ δύσκολες εποχές τόσο για τη χώρα όσο και για τον κλάδο της γούνας.
Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι το ίδιο ισχύει και για τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν υποβληθεί από το 2018 στο πλαίσιο της πρόσκλησης 56 και ακόμα δεν βγήκαν τα αποτελέσματα των ενστάσεων, όπου και εκεί οι προτάσεις της γούνας απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους που θεραπεύτηκαν άμεσα και διότι έκριναν ότι δεν ήταν καινοτόμες. Δυστυχώς η γούνα δεν είναι Αγροδιατροφή για να έχει προτεραιότητα…
Τέλος, η τεράστια δουλειά που έγινε στην Ομοσπονδία έφερε καρπούς και σε πιο υψηλό επίπεδο καθώς έχει ενταχθεί οριστικά και ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πιστοποίησης ύψους 1.500.000€ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο αναφέρεται σε εργαζομένους του κλάδου της γούνας.
Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προγράμματα αυτά για τα οποία δώσαμε μεγάλους αγώνες και δουλέψαμε σκληρά με μια ομάδα συνεργατών μας και τα οποία να αποτελέσουν αφορμή για την επανεκκίνηση του κλάδου.