Καλλιόπη Βέττα: Να δοθεί λύση για τους απόφοιτους των Τμημάτων Μαιευτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης

19 Μαρτίου 2021
14:26

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με τον Νόμο 4521. Η ίδρυση του νεοσύστατου Πανεπιστημιακού ιδρύματος προήλθε μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Το 2019 (Ν. 4610/2019, άρθρα 57-61 εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Στο ΠΑΔΑ Ιδρύθηκε τμήμα Μαιευτικής Π.Ε. Οι φοιτητές/τριες του τμήματος Μαιευτικής του πρώην ΤΕΙ Αθήνας έχουν τη δυνατότητα εφόσον εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ και πριν ορκιστούν, να κάνουν μετάβαση στο τμήμα Μαιευτικής Π.Ε. και να λάβουν το αντίστοιχο πτυχίο αφού παρακολουθήσουν με επιτυχία επιπλέον μαθήματα.

Το τμήμα Μαιευτικής Π.Ε. ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Ν. 4610/2019, άρθρο 14. Οι φοιτητές/τριες του τμήματος Μαιευτικής του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας έχουν τη δυνατότητα εφόσον εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ και πριν ορκιστούν, να κάνουν μετάβαση στο τμήμα Μαιευτικής Π.Ε. και να λάβουν το αντίστοιχο πτυχίο αφού παρακολουθήσουν με επιτυχία επτά (7)  επιπλέον μαθήματα.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ιδρύθηκε με το Ν. 4610/2019, άρθρο 2, με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του ΤΕΙ Σερρών και του Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές/τριες του τμήματος Μαιευτικής του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης  έχουν τη δυνατότητα εφόσον εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ και πριν ορκιστούν, να κάνουν μετάβαση στο τμήμα Μαιευτικής Π.Ε. και να λάβουν το αντίστοιχο πτυχίο αφού παρακολουθήσουν με επιτυχία επιπλέον μαθήματα.

Παράλληλα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μαιών/Μαιευτών όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 351/14-6-1989 (Α’ 159) και αποτυπώνονται με σαφήνεια στους οδηγούς σπουδών των οικείων Πανεπιστημίων, αφορούν, μεταξύ άλλων, την εργασία τους ως Μαιευτές – Μαίες, σε όλους τους σχετικούς τομείς εργασίας της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας: «Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Αγροτικά Ιατρεία, Υγειονομικοί Σταθμοί, Μαιευτικά – Γυναικολογικά Ιατρεία Ι.Κ.Α., Π.Ι.Κ.Π.Α. και άλλων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στις μονάδες μεταφοράς επειγόντων μαιευτικών, γυναικολογικών και νεογνικών περιστατικών, κέντρα και τμήματα οικογενειακού προγραμματισμού. Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία, Μαιευτικά τμήματα, Γυναικολογικά τμήματα, Γυναικολογική ογκολογία, εξωτερικά Γυναικολογικά Ιατρεία, Χειρουργεία, Μαιευτικά – Γυναικολογικά στείρωσης, Κέντρα μαστού, Κέντρα ανίχνευσης καρκίνου γεννητικών οργάνων.»

Ωστόσο, αν και σήμερα υπάρχουν ήδη απόφοιτοι των τριών (3) τμημάτων Μαιευτικής Π.Ε. δεν υπάρχει γι’ αυτούς καμία απολύτως πρόβλεψη στα οργανογράμματα των δημόσιων οργανισμών υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω των διαγωνισμών του Δημοσίου.

 

Αντίστοιχα, παλαιοί πτυχιούχοι/διπλωματούχοι σχολών μαιευτικής (ΤΕ ή ΔΕ) που εργάζονται ήδη σε δομές του Ε.Σ.Υ. αλλά στο μεταξύ έχουν εισαχθεί και αποφοιτήσει από τα ανωτέρω τρία (3) τμήματα, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, δεν έχουν δικαίωμα επαγγελματικής ανέλιξης εντός των υπηρεσιών που ήδη εργάζονται, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί στα οικεία οργανογράμματα θέσεις Μαιευτικής Π.Ε.

 

Επειδή η πρόβλεψη στους οργανισμούς των νοσοκομείων για στελέχωση των σχετικών θέσεων αποκλειστικά και μόνο από αποφοίτους του Κλάδου ΤΕ Μαιευτικής δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα,

Επειδή αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος των ΠΕ Μαιευτών – Μαιών το να παραβιάζονται στην πράξη τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, μη δυνάμενοι να έχουν καν πρόσβαση σε σχετικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου,

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να άρει την άδικη αντιμετώπιση μιας κατηγορίας αποφοίτων και να διασφαλίσει πρώτα η ίδια το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και στην περαιτέρω επαγγελματική τους εξέλιξη,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι στα υφιστάμενα οργανογράμματα των δημόσιων δομών Υγείας υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των σχετικών θέσεων μόνο από τον κλάδο Τ.Ε. και όχι και από τον κλάδο Π.Ε.;
  2. Προτίθεται να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενιαία και για το σύνολο των δομών αυτών (Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. κ.λπ.) το θέμα όλων των αποφοίτων των Μαιευτικών Τμημάτων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

 

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου  Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανολης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα 

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα  Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

5 σχόλια

  • Για τους παλιούς αποφοίτους των ΤΕΙ θα κάνετε καμία ερώτηση κυρία Βέτα?
    Ο κύριος γαβρόγλου πέταξε τις σπουδές τους και τους κόπους τους δικούς τους και των γονέων τους μέσα σε μία νύχτα.
    2 χρόνια και ακόμα δεν έχει βγει κανείς να κάνει μία ρύθμιση για το τι θα γίνει με όλους αυτούς τους αποφοίτους που αγγίζουν τους 300.000 ενεργούς εργασιακά συμπολίτες μας
    Σήμερα ακόμα και απόφοιτοι κολλεγίων τριετούς bachelor είναι στην κατηγορία ΠΕ με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
    Για τους παλιούς αποφοίτους ΤΕΙ δεν σας καίγεται καρφί…
    Είναι σε όλη την Ευρώπη αναγνωρισμένοι εκτός από τη χώρα τους..
    Στην ερώτησή σας δεν συμπεριλάβετε και αυτό το σκέλος.
    Υπάρχει σκοπιμότητα?
    Να πω ντροπή σας?

  • Τις εκκρεμότητες τις άφησε η κυβέρνηση σύριζα, τότε δεν έγινε η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ; Γιατί ζητάτε από άλλους να βρούνε τη λύση για προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε; Αν η όλη διαδικασία γινόταν σωστά και σοβαρά και όχι σε μια νύχτα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

  • Δυστυχώς τα οργανογραμματα των Νοσοκομείων καθορίζονται απο τις ίδιες Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

    Πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν οι παλιοι υπάλληλοι να μετατραπούν θέσεις ΤΕ σε ΠΕ διότι θα ελλοχευει ο κινδυνος οι παλίοι προισταμένοι ΤΕ να απωλέσουν τις θέσεις προισταμενων απο νεώτερους υπαλληλους ΠΕ.

    Αντιστοιχα το ίδιο πρόβλημα συμβαίνει με τις θέσεις Διοιξητικών στα Νοσοκομεια. Οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι μεταταγμένοι απο θέσεις νοσηλευτικής και άλλων ειδικότητων του ιδιου νοσοκομειου. Αυτο καταλήγει στην επάνδρωση των νοσοκομειών με χαμηλής ποιοτικής στάθμης ανθρωπινου δυναμικού.

    Τις κένες θέσεις διοικητικών δεν τολμάνε στα νοσοκομεια να τις βγαλουν ούτε στην κινητικότητα αλλά και να ζητήσουν απο το ΑΣΕΠ την επάνδρωση με νέους πτυχιουχους Διοικητικής Κατευθυνσης.

    • Δηλαδη το point ποιο είναι?
      Να φύγουν οι παλιοί αποφοιτοι ΤΕΙ 4ετους φοίτησης με εμπειρία για να μπουν οι καινούργιοι απόφοιτοι ΤΕΙ που βαφτιστικαν εδω και 2 χρόνια ΠΕ σε μια νύχτα και χωρίς καμια εμπειρία ?
      Ακόμα πτυχίο δεν πήραν θελουν και θεση προϊσταμένου
      Μάλιστα …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.