Τις κρίσιμες παραμέτρους της απολιγνιτοποίησης συζήτησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο της διαδικτυακής Ημερίδας με θέμα «Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση: Προβλήματα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021. Στόχος της ημερίδας ήταν να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο εν όψει της ολοκλήρωσης της φιλόδοξης στρατηγικής απεξάρτησης της χώρας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στις διεργασίες και προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση επενδυτών στις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν. Στη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης και το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), ενώ προβλήθηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, προκειμένου να υποστηριχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα συμβάλλει στην επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου, έως το 2028, με ένα συντεταγμένο χρονοδιάγραμμα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων για την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε ότι το όλο project έχει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Ο στόχος είναι να εφαρμόσουμε ένα διαφοροποιημένο, ισορροπημένο, βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο, όπου όλοι οι τομείς θα δουλέψουν ταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς κάνει το Master Plan. Θέτει πέντε αναπτυξιακούς άξονες για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου απολύτως συμβατούς με τους πέντε στόχους πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η κ. Σδούκου. «Το Σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση που μπαίνει πλέον για τα καλά σε φάση υλοποίησης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Σημαντική ήταν, ακόμη, η ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη, Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας παρουσιάζοντας το «Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών», που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή της ΣΔΑΜ. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η ομιλία του Κωνσταντίνου Μαύρου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπου ανέπτυξε τα σχέδια της εταιρείας του για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές.
Η Ημερίδα συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις βουλευτών και Δημάρχων από τις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν και ειδικότερα του Βουλευτή Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργου Αμανατίδη, της Βουλευτίνας Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπης Βέτα, του Δημάρχου Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, και του Δημάρχου Μεγαλόπολης, Αθανάσιου Χριστογιαννόπουλου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνεδρία στην οποία συμμετείχαν στελέχη της αγοράς με βαθιά γνώση και κορυφαία εξειδίκευση επί του αντικειμένου, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης και ο πρώην επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Δρ. Γιάννης Μπασιάς και ο Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ, Ανδρέας Πετροπουλέας.
Την Ημερίδα χαιρέτισε και συντόνισε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ενώ, επιπλέον, συνεδρίες συντόνισαν ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΙΕΝΕ, κ. Κώστας Θεοφύλακτος και ο δημοσιογράφος του Capital.gr, κ. Χάρης Φλουδόπουλος.