21 Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού (Της Αναστασίας I.  Καρανίκα)

19 Μαρτίου 2021
21:53

                Στην ιστορία της ανθρωπότητας πολλοί πόλεμοι είχαν αίτιό τους κάποια μορφή φυλετικού ρατσισμού που εκφράστηκε με την υποτίμηση και την εκμετάλλευση ενός λαού από κάποιον άλλο.

                Υποτιμούμε με πράξεις ή σκέψεις, ανθρώπους για τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη συμπεριφορά, την εμφάνιση μέχρι και τις επιλογές τους,

                Η χώρα στην οποία εμφανίστηκε και επικρατεί ακόμα ο ρατσισμός είναι η  « χώρα της ελευθερίας», οι Η.Π.Α. και ειδικά ο Νότος της Αμερικής. Υπάρχει και η περίφημη οργάνωση  ‘Κου Κλουξ Κλαν’ που έχει την ευθύνη για πολλές αποτρόπαιες πράξεις, μέχρι και τις δολοφονίες αθώων παιδιών.

                Σήμερα, πιστεύουμε ότι ο ρατσισμός παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη. Ο ρατσισμός παρατηρείται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υποανάπτυκτες χώρες λόγω των μεγάλων κοινωνικών διαφορών.

                Αν θέλουμε να δώσουμε βαθύτερα τις αιτίες του ρατσισμού θα καταλαβαίναμε ότι ευθύνεται πρώτον η αστικοποίηση. Η συσσώρευση του πληθυσμού στις πόλεις φέρνει μια ανώνυμη και απρόσωπη κατάσταση. Όταν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο διπλανός τους γίνονται καχύποπτοι και ανασφαλείς.

                Κατά δεύτερο λόγο η βιομηχανική κοινωνία έχει αναγκάσει τον άνθρωπο να εκτελεί μια μονότονη εργασία οκτώ ολόκληρες ώρες την ημέρα με αποτέλεσμα να καταπιέζεται και να φτάνει σε σημείο απαξίωσής του.

                Επίσης ο καταναλωτισμός και η ευχαρίστηση που μας κυριεύει όταν έχουμε να καταναλώσουμε μας δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης. Αντίθετα, όταν δεν έχουμε αρκετά αισθανόμαστε δυστυχισμένοι και δεν σεβόμαστε ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό.

                Ο ρατσισμός αναπαράγεται από την οικογένεια, το κράτος, τη θρησκεία και τα Μ.Μ.Ε.  Μέσα  από τα Μ.Μ.Ε. βλέπουμε την πραγματικότητα για την οποία αδιαφορούμε και έτσι το πρόβλημα του άλλου γίνεται πηγή ευχαρίστησης της δικής μας δυστυχίας.

                Θύματα του ρατσισμού είναι κυρίως πρόσφυγες, μετανάστες, μαύροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φορείς του AIDS,  τα άτομα με  ιδιαιτερότητες, οι τσιγγάνοι, οι  ROMA ακόμα και οι γυναίκες και τα παιδιά.

                Ελπίζω κάποια μέρα να καταλάβουμε όλοι στον κόσμο ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο η θρησκεία, το χρώμα του δέρματος ή κάποιο άλλο στοιχείο και ότι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και της ίδιας γης.

Προτάσεις

Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος …Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι εμείς!

Όταν είμαστε μικροί να μην υποτιμούμε τους γύρω μας.

-Να μην κοροϊδεύουμε το διαφορετικό.

-Να βοηθούμε ο ένας τον άλλον.

-Να μην είμαστε βίαιοι.

Επιπλέον , όταν μεγαλώνουμε:

-Να γίνουμε μέλη οργανώσεων –τώρα διαδικτυακά , μετά την πανδημία του κορωνοιού δια ζώσης, δηλαδή από κοντά- για να αγωνιζόμαστε για τα αδικήματα που συμβαίνουν κατά των παιδιών, των γυναικών και γενικά των ομάδων που καταπιέζονται.

-Να βοηθούμε οικονομικά όσους χρειάζονται στήριξη.

-Να μην συμβάλλουμε στην παιδική εργασία ( καλύτερα να προσφέρουμε τρόφιμα στα παιδιά στους δρόμους παρά χρήματα)

-Να μην είμαστε βίαιοι στα γήπεδα.

-Να στηρίζουμε τα δημοκρατικά πολιτεύματα.

-Να είναι η σκέψη μας ελεύθερη και να την εκφράζουμε χωρίς φόβο.

Και ο καθένας μας να προσπαθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.