ΓΕΛ Σερβίων: «Από το 1821.. στο 2021: 200 χρόνια μετά – Τρία Σχολεία …μια Ιστορία»

27 Μαρτίου 2021
11:09
Κανένα σχόλιο

Σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας με στόχο  τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των μαθητών από διαφορετικά Σχολεία της Ομογένειας, αλλά και της Ελλάδας και με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σερβίων , κυρίας Κουρελή, τρία Σχολεία από την Ελλάδα και τη Γερμανία συναντιούνται για πρώτη φορά διαδικτυακά , για να γράψουν τη δική τους ιστορία, μια Ιστορία που αποτέλεσε τον οδοδείκτη για τη πορεία του τόπου μας τα τελευταία 200 χρόνια , αυτή της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα ταξίδι στο διάβα των καιρών από το 1821 στο 2021, από τα πέτρινα στα ανθισμένα χρόνια . Στο πλαίσιο αυτό και σε μια εποχή που ο πεσιμισμός και η ακούσια ή μη εσωτερική περιχαράκωση προβάλλονται ως στάσεις ζωής, ως διέξοδος στα αδιέξοδα της καθημερινότητά μας μαθητές άγνωστοι μέχρι χθες από το ΓΕΛ Σερβίων Κοζάνης, το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης, αλλά και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας FeuerbachBurgholzhofWeilimdorf στη Στουτγάρδη, δραστηριοποιούνται και συνεργάζονται ψηφιακά, για να προσεγγίσουν μέσα από δρόμους διαφορετικούς, ιστορικούς, λογοτεχνικούς, μουσικούς την Ελληνική Επανάσταση ενσκήπτοντας με φωτογραφική ματιά όχι μόνο σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της, αλλά και στα πρόσωπα που με τη δράση τους σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της πατρίδας μας , αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Ειδικότερα το αφιέρωμα τιμής στην Ελληνική Επανάσταση των μαθητών του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Φρανκφούρτης με συνοδοιπόρους τους μαθητές από τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας FeuerbachBurgholzhofWeilimdorf στη Στουτγάρδη με τίτλο « Σαν το Κυκλάμινο», εμπνευσμένο από το Γιάννη Ρίτσο και την «Κουβέντα» του «με ένα λουλούδι» από τα 18 «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» ξεκινά με την αδρομερή σκιαγράφηση της πορείας της από τα χρόνια της σκλαβιάςσε αυτά στης λευτεριάς παραλληλίζοντάς την με τη ζωή του ομώνυμου λουλουδιού , ενώ συνεχίζεται με την απάντησή των μαθητών στο ερώτημα « τι θα πει ήρωας» στη σύγχρονη, βαθιά αντιηρωική εποχή μας, όπως το προσέγγισαν οι μαθητές στην ψηφιακή τους τάξη. Η παρουσίασή αυτή ολοκληρώνεται με μια βιωματική, εξομολογητική ψυχής κατάθεση των παιδιών για το πώς καταγράφεται η Ελληνική Επανάσταση στη συνείδηση και την καρδιά ενός Ελληνόπουλου της Διασποράς 200 χρόνια μετά , 2000 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα από την οποία σταχυολογούνται τα ακόλουθα:

Για μένα λοιπόν αυτή η επανάσταση, η δική μας επανάσταση συνιστά έναν αγώνα παλλαϊκό , εθνικό , συλλογικό, ανατρεπτικό, οικουμενικό που ενώνει και ενώνεται με μια φιλελεύθερη Ευρώπη πέρα από χρώματα , κόμματα και διαχωριστικές γραμμές που μας απομονώνουν. Ήταν αγώνας ψυχής για λευτεριά , για ζωή , για τιμή και αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων από όπου υπήρχαν Έλληνες. Ήταν η ανιδιοτελής προσφορά όλων αυτών που αισθάνονταν για πατρίδα τους την Ελλάδα

Η Ελληνική Επανάσταση είναι για μας τα Ελληνόπουλα της Διασποράς μια ιστορία , η ΙΣΤΟΡΙΑ που μας καλεί 200 χρόνια μετά μονιάζοντας με τις ρίζες μας, ξεπερνώντας όλα αυτά που μας χωρίζουν και εστιάζοντας σε όλα αυτά που μας ενώνουν, να αγωνιστούμε , να πεισμώσουμε , να ματώσουμε , για να φανούμε για άλλη μια φορά δυο φορές Έλληνες,

Αντί επιλόγου Όλους αυτούς που με τη δράση τους συνέβαλαν στη υλοποίηση αυτού του αφιερώματος και κυρίως την Διευθύντρια του ΓΕΛ Σερβίων, κυρία Κουρελή για την καινοτόμα πρότασή της, αλλά και το Διευθυντή του Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου Φρανκφούρτης, κύριο Χιόνο, τους ευχαριστώ από καρδιάς. Το πιο μεγάλο όμως ευχαριστώ το οφείλω στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή τη συνεργατική εκδήλωση , καθώς με αφόρμηση ένα ιστορικό γεγονός, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της κατάφεραν να κτίσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε τρία Σχολεία θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια ευρύτερη μελλοντικά συνεργασία.

Κ. Ζαρογιάννη – Φιλόλογος

ΤΕΓ FeuerbachBurgholzhofWeilimdorf, Stuttgart και Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Φρανκφούρτης


«Από το 1821 στο 2021: 200 χρόνια μετά» 

Η σύλληψη της ιδέας έγινε με αφορμή τα 200 χρόνια μετά την επανάσταση. Η φετινή διαδικτυακή σχολική γιορτή δεν μπορούσε να μην ανοίξει τις πύλες της στους Ομογενείς Έλληνες Μαθητές, φέρνοντας σε επαφή μαθητές και καθηγητές σε ένα εγχείρημα που ξεπερνούσε την διαδικασία μιας τυπικής σχολικής γιορτής.

Η ιδέα ενσαρκώνεται μετά τη βαθύτατη συγκίνηση που προκάλεσε η θέαση των βίντεο των μαθητών των Τμημάτων της Ελληνικής Γλώσσας FeuerbachBurgholzhofWeilimdorf στη Στουτγάρδη και του Ελληνικού Γυμνασίου Λυκείου Φρανκφούρτης των αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές σύμφωνα με τις οδηγίες της καθηγήτριάς τους κ. Ζαρογιάννη Καλλιόπης.

Η γιορτή για την Πατρίδα έφερε κοντά -παρά τα 2000 χιλιόμετρα -τα τρία σχολεία, το Γενικό Λύκειο Σερβίων, το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας FeuerbachBurgholzhofWeilimdorf. Σε μια συνάντηση λογοτεχνική, μουσική και ιστορική οι μαθητές στις 24 Μαρτίου 2021, ώρα Ελλάδας 10:30, αντάλλαξαν τα μηνύματα της επανάστασης του 1821 προβάλλοντάς τα στο 2021.

Ειδικότερα το σχολείο μας, το «Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σερβίων», παρουσίασε στους παρευρισκόμενους – από την τοπική ιστορία- την ξεχωριστή προσωπικότητα του Σερβιώτη Ζήση Σωτηρίου, τοπικού αγωνιστή του 1821 που προσέφερε ανιδιοτελώς την αγάπη του στην πατρίδα του μέχρι και τον θάνατό του.

Οι 25 μαθητές της Α΄ Λυκείου αναζήτησαν με δυσκολία, λόγω της πανδημίας, έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλιογραφικό υλικό, από το οποίο ξεχώρισαν τα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία που αφορούν στην εμβληματική μορφή του Ζήση Σωτηρίου. Συνέθεσαν το δικό τους κείμενο και δημιούργησαν παρουσίαση διαφανειών που προβλήθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους της διαδικτυακής συνάντησης.

Επίσης οι μαθητές μας επικοινώνησαν με τους μαθητές των σχολείων Φρανκφούρτης και Στουτγάρδης διαβάζοντας ποιήματα και τραγουδώντας επετειακά τραγούδια.

Μέσω του εκπροσώπου της μαθητικής κοινότητας Παπαδημόπουλου Χρήστου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και τη χαρά τους για αυτή την πρωτότυπη και καινοτόμα διαδικτυακή εκδήλωση καθώς και την επιθυμία για συνέχεια αυτής της υπέροχης συνεργασίας της οποίας η απαρχή έχει γίνει με το βαθύτητα συγκινητικό αφιέρωμα, από το οποίο δεν έλειψαν δάκρυα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τα Ελληνόπουλα του Εξωτερικού, σε αυτή τη μεγάλη ημέρα του Εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου 2021.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Φρανκφούρτης κ. Χιόνο Κωνσταντίνο που με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας για αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση, ευελπιστώντας και σε άλλες μελλοντικές, τη Φιλόλογο κ. Ζαρογιάννη Καλλιόπη που ανέλαβε την υλοποίησή της καθώς και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για το πρώτο διαδικτυακό εγχείρημα συνεργασίας μεταξύ των τριών ελληνικών σχολείων από το χώρο της Ομογένειας και της ημεδαπής.

Κουρελή Αθανασία-Φιλόλογος

Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Σερβίων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.