Διαδικτυακή συνάντηση με μέλη της φοιτητικής Ομάδας Αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το συντονιστή αυτής Καθηγητή Παντελή Αγγελίδη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Καθηγητή Γεώργιο Χριστοφορίδη, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης την Παρασκευή 26 Μαρτίου.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας για τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα διεξαχθεί στο New Mexico των Η.Π.Α. το καλοκαίρι του 2021, όπου για πρώτη φορά έχουν γίνει δεκτές ομάδες από την Ελλάδα. Στόχος της πανεπιστημιακής ομάδας είναι η κατασκευή ενός πυραύλου στερεού καυσίμου, ο οποίος θα φτάσει σε ύψος 10.000 πόδια και θα λαμβάνει ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές μετρήσεις. Στο απόγειό του, θα απελευθερώσει ένα αλεξίπτωτο, προκειμένου να επιστρέψει ομαλά στη Γη.
Ο κ. Περιφερειάρχης συνομιλώντας με τους φοιτητές της ομάδας ASPiRE εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για το εγχείρημά τους και ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία του έργου της ομάδας αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους σημειώνοντας ότι βασικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι η επένδυση στην καινοτομία και στις καινοτόμες ιδέες του Πανεπιστημίου με απώτερο στόχο την αποτροπή του brain drain από την περιοχή. Δεσμεύτηκε, επίσης, να παράσχει υποστήριξη στα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου και να προωθήσει το σχετικό θέμα στον αρμόδιο Υπουργό.
Ο συντονιστής της ομάδας ASPiRE, Καθηγητής Παντελής Αγγελίδης ανέφερε στον κ. Περιφερειάρχη ότι η ομάδα Αεροδιαστημικής του πανεπιστημίου συγκροτείται από περισσότερους από 60 φοιτητές που προέρχονται από 7 διαφορετικά Τμήματα του ιδρύματος. «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον κ. Περιφερειάρχη την ομάδα, τις επιτυχίες της και τα σχέδια της για το μέλλον. Θέλω να τον ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της ομάδας για το ενδιαφέρον που έδειξε, την αμεσότητα του λόγου του, τη βοήθεια που προσφέρει και την υποστήριξη της Περιφέρειας στα απαιτητικά project της ομάδας. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι προσηλωμένο στην εφαρμοσμένη έρευνα προς την κοινωνία και ιδιαίτερα την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και οι συνέργειες που αναδείχθηκαν κατά τη δίωρη συνάντηση με την Περιφέρεια για την ομάδα ASPiRE, αλλά και ευρύτερα για το Τμήμα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη αυτού», δήλωσε ο κ. Αγγελίδης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Σημειώνεται ότι η ομάδα ASPiRE έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece 2020 που στόχο έχει την εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.
Στον Κρόνο θα ταξιδέψουν οι πανεπιστήμονες …κι εκείνος θα τους φάει, μιας και η μοίρα τους είναι προδιαγραμμένη.
χαχαχαχαχαχα!
Να είστε βέβαιοι ότι τα κατάλαβε όλα. Κι αν αμφιβαλετε κάντε του ερωτήσεις…
Να στείλει ντοματούλες και κοτούλες στο σπέϊς. Να δείξει το δρόμο και στους εξωγήινους.
oλα τα εκανες αυτο σε μαρανε,ανυπαρκτε
ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
Παρακαλούνται οι επιστήμονες της ομάδας να τον βάλουνε μέσα στον πύραυλο και να τον εκτοξεύσουνε στον πλανήτη ΓΙΟΥΧΟΥ.
Το aspire σε μαρανε!αι! σπειρε κανενα φασολακι στον κηπο
Τι τους συμβούλεψες…να φυτέψουν κήπους στο διάστημα και αν η κότα κάνει αυγά στο φεγγάρι ανύπαρκτε? αχαχαχαχαχα!
-Houston, ο πύραυλος θα καίει και υδρογόνο ή μπορούμε να του βάλουμε και φωτοβολταϊκά;
Μπράβο στους φοιτητές που θέλουν να έχουν επαφή με ufo!!
Αντί να πείτε ένα μπροβο στα παιδιά που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και με αυτό θα αναδειχθεί η δυτική Μακεδονία… Αλλά αυτοί είστε