Πόσες μονάδες χωρά το σύστημα και τι θα γίνει με την Πτολεμαίδα 5;

1 Απριλίου 2021
08:18
Κανένα σχόλιο

Πέραν των ιδιωτικών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί και κάθε μια από αυτές βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης και η ΔΕΗ φαίνεται ότι πλέον έχει αποφασίσει την μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από λιγνίτη σε καύση φυσικού αερίου με ισχύ 1.000 MW. Μάλιστα ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλάει για μια ευέλικτη μονάδα που θα ενταχθεί στο σύστημα το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι η Πτολεμαΐδα 5 παρά το γεγονός ότι προγραμματιζόταν να λειτουργήσει έως το 2028 με καύση λιγνίτη, εφόσον ολοκληρωθεί εντός του 2021 και λειτουργήσει όπως υποστηρίζει ο κ. Στάσσης, θα έχει μόνο 2-3 χρόνια ζωής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ οδηγεί σε αύξηση  κατ΄ αρχήν ως προς το κόστος της επένδυσης, αφού πλέον του 1,5 δις που έχουν ήδη διατεθεί για την κατασκευή της μονάδας λιγνίτη, θα διατεθούν επιπλέον 300 – 500 εκατ. για τη μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου. Επίσης ερωτηματικά εγείρονται ως προς τους χρόνους και το κατά πόσο θα λειτουργεί η μονάδα ενώ θα πρέπει να γίνει η μετατροπή της.Και βέβαια υπάρχει και η χρήση της τεχνολογίας υδρογόνου για την οποία είναι πρώιμο να υπάρξουν από τώρα καθοριστικά στοιχεία.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι πόσες ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου έχει ανάγκη το σύστημα;
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης εκτιμά ότι απαιτούνται τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, δηλαδή πέραν της μίας που ήδη κατασκευάζεται (Μυτιληναίος) άλλες δύο. Ωστόσο ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι χρειάζονται μιάμιση (!) έως δυο μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.