Πέραν των ιδιωτικών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί και κάθε μια από αυτές βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης και η ΔΕΗ φαίνεται ότι πλέον έχει αποφασίσει την μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από λιγνίτη σε καύση φυσικού αερίου με ισχύ 1.000 MW. Μάλιστα ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλάει για μια ευέλικτη μονάδα που θα ενταχθεί στο σύστημα το 2025.
Αυτό σημαίνει ότι η Πτολεμαΐδα 5 παρά το γεγονός ότι προγραμματιζόταν να λειτουργήσει έως το 2028 με καύση λιγνίτη, εφόσον ολοκληρωθεί εντός του 2021 και λειτουργήσει όπως υποστηρίζει ο κ. Στάσσης, θα έχει μόνο 2-3 χρόνια ζωής με καύσιμο τον λιγνίτη.
Η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ οδηγεί σε αύξηση κατ΄ αρχήν ως προς το κόστος της επένδυσης, αφού πλέον του 1,5 δις που έχουν ήδη διατεθεί για την κατασκευή της μονάδας λιγνίτη, θα διατεθούν επιπλέον 300 – 500 εκατ. για τη μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου. Επίσης ερωτηματικά εγείρονται ως προς τους χρόνους και το κατά πόσο θα λειτουργεί η μονάδα ενώ θα πρέπει να γίνει η μετατροπή της.Και βέβαια υπάρχει και η χρήση της τεχνολογίας υδρογόνου για την οποία είναι πρώιμο να υπάρξουν από τώρα καθοριστικά στοιχεία.
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι πόσες ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου έχει ανάγκη το σύστημα;
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης εκτιμά ότι απαιτούνται τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, δηλαδή πέραν της μίας που ήδη κατασκευάζεται (Μυτιληναίος) άλλες δύο. Ωστόσο ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι χρειάζονται μιάμιση (!) έως δυο μονάδες.
www.worldenergynews.gr