7ο Πανελλήνιο Συνέδριο, διαδικτυακά, με τίτλο «Ο επαναπροσδιορισμός του Ελληνικού Έθνους μετά τον 19ο αιώνα, σε σχέση με τα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο. Ρήξεις και συνέχειες», το διάστημα 14-16 Μαΐου 2021

6 Απρίλιος 2021
09:36
Κανένα σχόλιο

Η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Κασομούλης. με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την έγερση της Ελληνικής Επανάστασης, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης, συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Ο επαναπροσδιορισμός του Ελληνικού Έθνους μετά τον 19ο αιώνα, σε σχέση με τα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο. Ρήξεις και συνέχειες» και καλεί τους φίλους, τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν με εισήγηση τους. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην στο διάστημα 14-16 Μάϊου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το θέμα της Εισήγησης τους με μια περίληψη 250 λέξεων μέχρι τις 3 Μάϊου 2021 στην διεύθυνση [email protected]

Ο επαναπροσδιορισμός του Ελληνικού Έθνους σε σχέση με τα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο μετά τον 19ο αιώνα. Ρήξεις και συνέχειες.

Το 1821 στον Ελλαδικό χώρο συντελούνται μια σειρά από μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές εντοπίζονται κυρίως στην συνείδηση του υπόδουλου ελληνισμού και οφείλονται κυρίως στην απήχηση των ιδεών του Διαφωτισμού στο μόλις εξεγερμένο ελληνικό έθνος. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στους συμβατικούς τρόπους σκέψης που επικρατούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή οι οποίοι σταδιακά φθίνουν απέναντι στις ιδέες του Αιώνα των Φώτων.

Αυτήν την εποχή γίνεται αντιληπτό, περισσότερο από ποτέ, πως το κύριο κληροδότημα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ανατολή, και κατά συνέπεια στον ελληνικό χώρο, ήταν η προοδευτική διαφοροποίηση της από την από την Δύση. Η ευρύτερη περιοχή διένυσε μια μακρά περίοδο στασιμότητας, σε μια εποχή που η Δυτική Ευρώπη βίωνε οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές εξελίξεις. Το 1821 όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Ευρωπαϊκός κόσμος βρισκόταν λίγο πριν την βιομηχανική επανάσταση, εξέλιξη που έβρισκε εκτός την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει ο δρόμος της συμπόρευσης του ελληνικού κόσμου δίπλα σε αυτόν της αναπτυσσόμενης πολιτισμικά και τεχνολογικά Ευρώπης όταν το πολιτικό μόρφωμα δεν ευνοούσε μια τέτοια εξέλιξη; Έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς με κύριο αίτημα την εθνική αποκατάσταση. Είναι βέβαια νωρίς να αναφέρονται όροι όπως έθνος, εθνική συνείδηση στους νέο-εξεγερμένους Έλληνες οι οποίοι βίωναν τον Οθωμανικό ζυγό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να γίνει κοινή πεποίθηση τους πως διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους από τους Οθωμανούς έχοντας ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή την οποία εκμεταλλευόταν ένας βάρβαρος και απολίτιστος δυνάστης.

Αρωγός αυτού του εγχειρήματος κατά κύριο λόγο υπήρξε η παιδεία και όλοι οι φορείς που την υπηρετούσαν: σχολεία, δάσκαλοι, λόγιοι, βιβλία, τυπογραφία. Τις υψηλές δαπάνες, δεν υπολόγισαν οικονομικά ισχυροί άνδρες οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνταν με το εμπόριο αλλά και την διακίνηση των ιδεών του Διαφωτισμού. Συχνά, γινόταν χορηγοί στην έκδοση βιβλίων, στην ίδρυση σχολείων και στην κάθε είδους πνευματική διεργασία .

Όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν η Επανάσταση ξέσπασε και είχε αίσια έκβαση. Δεν ανακτήθηκε όλη η Ελλάδα με μιας. Η ανεξαρτησία της αποτέλεσε μια μακρά εξελικτική διαδικασία που έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και την Δύση διακόπτοντας αρκετές φορές τις συνέχειες μετατρέποντας τες σε ρήξεις.

Οι ειδικότεροι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί ο επιστημονικός λόγος είναι:

– πολιτική

– οικονομία

– παιδεία

-κοινωνία

– θρησκεία

– τέχνη

-λογοτεχνία

– παράδοση

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Δρ Όλγα Κούρτογλου

Πρόεδρος ΕΕΔΜ Νικόλαος Κασομούλης

Τηλ. 6970341723

Email: [email protected]

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι