Βατερό Κοζάνης: Κοτζά Ματλή-Koca Ahmetli. Επισκεπτόμαστε τη θέση Γιαρμά (σχισμή) όπου χαράδρα της μισοτελειωμένης σιδηροδρομικής γραμμής του 1927, η οποία δίπλα από το ύψωμα Καγιά Μπουρούν (Παϊάμπουρου) θα οδηγούσε από την Καλαμπάκα στην Κοζάνη. Έπειτα ανεβαίνουμε στο ύψωμα Ντουμπέκι όπου φονεύτηκε κατά λάθος ο Βρετανός στρατιωτικός Head από αντικομουνιστές οπλίτες του χωριού Σεπτέμβρη 1944. Μετά πάμε στον τόπο της ενέδρας, πρόποδες Σιβρί Τεπέ, όπου νωρίτερα, την 24η Ιανουαρίου 1944, τμήμα του ΕΛΑΣ φόνευσε τον Γερμανό γιατρό των SS Dr Hass, πράξη που επέφερε θανατηφόρα αντίποινα σε 17 κατοίκους του χωριού, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να οπλιστούν κατά των ανταρτών με αποτέλεσμα 24 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους αμυνόμενοι σε μάχη ή να εκτελεστούν κατόπιν αιχμαλωσίας των στον κατοχικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε αμέσως μετά. Είχαν ακολουθήσει δηώσεις γεννημάτων και πυρπολήσεις οικιών τους. Οι προσφυγικοί αυτοί τόποι -αναφέρονται στα παλαιά, οθωμανικά τους ονόματα- θα γεμίσουν τώρα φωτοβολταϊκά.
Koca Ahmetli=μεγάλος συνοικισμός
Γιαρμα, το γνωστό μας γεφυράκι.Οι παππούδες μας εργάστηκαν στο έργο αυτό το οποίο έμεινε ημιτελές!
Nαι, όντως, θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν υπάρχουν διηγήσεις σχετικά με το έργο τους στη σιδηροδρομική γραμμή.
Ενα μπραβο για την ιστορια και ενα κριμα για τα φωτοβολταϊκα.
Ευχαριστούμε. Ναι, τα φωτοβολταϊκά θα αλλάξουν τη μορφή του χώρου και θα είναι πρόβλημα για μας που ξέρουμε τον παλιό. Οι νέοι που θα γεννηθούν δεν θα το έχουν.
Γίνεται επιλογή σχολίων?ο καθένας θα γράφει ότι θέλει και απάντηση δε θα παίρνει?
Όταν τα σχόλια σας είναι προσβλητικά και συκοφαντικά δε δημοσιεύονται.
Στους δρόμους θα γυρνάμε τους ίδιους, στις ίδιες γειτονιές θα γυρνούμε…..μας λείπουν δυστυχώς οι παλιότεροι με τις διηγήσεις τους, ευχαριστούμε για τη διαδρομή….
Πράγματι ο ηρωισμός δεν αντέχει τις σκιές, κρίμα για όλους αυτούς που με την υπογραφή τους εκχωρούν την ιστορία…
Πραγματικά. Ευτυχώς προλάβαμε μερικούς ηλικιωμένους και μιλήσαμε. Ωστόσο τα παιδιά τους ξέρουν αρκετά, αλλά θέλει πολύ δουλειά να τα συλλέξει κανείς.
Θανάση θερμά σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση!
Πρκλ. Δεν ξέρω αν είπα ως έχουν τα τοπωνύμια, οι τοπικοί τα γνωρίζετε σαφώς καλύτερα.
Τι σχεση εχει η επισκεψη στον χωρο με τους κομμουνιστες;
Δημιούργησαν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ένα άλυτο πρόβλημα. Συνήθως ιατρούς δεν σκοτώνεις και ο συγκεκριμένος είχε θεραπεύσει δωρεάν Κοζανίτες και Βελβεντινούς άνδρες (έχω συνεντεύξεις τους).
Ολα καλά , αλλά δεν υπάρχουν Ελληνικές λέξεις από τα τοπωνύμια παρά μόνον τουρκικές , ίσως να υπήρχαν αλλά ξεχάστηκαν …..
Ναι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ελληνικά τοπωνύμια, εκτός του Πουρναριού. Μπορεί όμως τα οθωμανικά να κρύβουν ελληνικά αντίστοιχα. Π.χ. πιο πέρα η θέση Κουμουσλάρ, ενώ φαινόταν τουρκική, έκρυβε πίσω της τον αρχαίο ελληνικό οικισμό Κώμος.
Η τριπλέτα του Δήμου Θα τα εκμεταλλευτεί καλά όλα αυτά τα μέρη κρανίου τόπος θα γίνει η περιοχή.
Συνέχισε Θανάση την προβολή της ιστορίας μας για να μαθαίνουν ακόμη και ελάχιστα οι νέοι μας και να κρίνουν