Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης: Διαδικτυακή Επιμορφωτική Συνάντηση με θέμα «ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΑΞ Ο ΧΡΥΣΟΣ; ΠΩΣ Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ» 12/4

10 Απρίλιος 2021
18:05
Κανένα σχόλιο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διοργανώνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ τη Δευτέρα 12 Απριλίου και ώρα 7.30μ.μ., με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρίνα Τζακώστα, με θέμα:

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΑΞ Ο ΧΡΥΣΟΣ;

ΠΩΣ Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ»

Γιατί οι γλωσσικές ποικιλίες είναι υποτιμημένες; Γιατί όταν τείνουμε να διακωμωδήσουμε πρόσωπα (και καταστάσεις) βάζουμε στο στόμα τους ντοπιολαλιές; Ποια είναι, τελικά, η σχέση της διαλέκτου με τη Νεοελληνική; Και ποια η σχέση μεταξύ «αστών» και «επαρχιωτών»; Στην παρούσα συνάντηση θα προσπαθήσουμε να λύσουμε μύθους σχετικά με την αξία των διαλέκτων και τη σημασία της χρήσης τους και της αναβίωσής τους. Θα δείξουμε ότι οι γεωγραφικές γλωσσικές διάλεκτοι είναι, αφενός, ένα σημαντικό εργαλείο καλλιέργειας της γλωσσικής μας επίγνωσης, δηλαδή της συνειδητής γνώσης που έχουμε για τη γλώσσα μας και τους πιθανούς εκφραστικούς τρόπους της και, αφετέρου, ένας τρόπος κατανόησης του «Άλλου». Τέλος, θα παρουσιάσουμε τρόπους ενσωμάτωσης των γλωσσικών ποικιλιών στη γλωσσική διδασκαλία.

Η κ. Μαρίνα Τζακώστα είναι Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο τη Γλωσσική Ανάπτυξη και Αγωγή του Παιδιού της Προσχολικής Ηλικίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε επίπεδο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό α΄ κύκλου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Ινστιτούτο Γενετικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία με υποτροφία από το ολλανδικό κράτος. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2006 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 μελέτες σε διεθνείς επιμελημένους τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων καθώς και βιβλία, επιμελημένους τόμους και εκπαιδευτικά υλικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή επιστημονική συνεργάτιδα. Το 2014 τής απονεμήθηκε υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση για να δημιουργήσει το Ψηφιακό Μουσείο Ελληνικής Προφορικής Ιστορίας, μια δεξαμενή διαλεκτικών δεδομένων και τοπικής ιστορίας (www.mohi.edc.uoc.gr). Υπήρξε επίσης υπότροφη επισκέπτρια ερευνήτρια στο κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιού Τζέρσεϊ, εκπονώντας έρευνα πάνω στις νεοελληνικές διαλέκτους (2018).

Μετά την ομιλία θα τεθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ομιλία, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://us04web.zoom.us/j/7141696789?pwd=dnVKUWdUZVowZVNmdmRKNnRiYWwwdz09

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι