Σε μια πλήρη καταγραφή των λιγνιτικών πεδίων της χώρας με στοιχεία για την διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων, την θερμογόνο δύναμη του καθενός, αλλά και ποιές μονάδες τροφοδοτούνται από αυτά, έχει προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Στόχος της καταγραφής είναι να την παρουσιάσει στους δανειστές, όταν θα συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου, όπως λένε οι ίδιες πηγές, να γίνει αντιληπτό πως τα περιθώρια για πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της χώρας είναι περιορισμένα, πόσο μάλλον όταν πολλές από τις μονάδες πρόκειται τα επόμενα χρόνια να αποσυρθούν.
Στον λιγνιτικό χάρτη της ΔΕΗ παρουσιάζονται με αναλυτικά στοιχεία οι προοπτικές για κάθε ένα από τα λιγνιτικά πεδία, του Νοτίου, του Αμυνταίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής, της Βεύης, του Κλειδιού και της Αχλάδας. Στην πλειοψηφία τους τα παραπάνω ορυχεία μπορούν να τροφοδοτούν με καύσιμο υφιστάμενες ή καινούργιες μονάδες μέχρι και το 2050.
Απότερος σκοπός της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να μεταφέρει στους δανειστές μια πλήρη εικόνα του λιγνιτικού αποτυπώματος της χώρας, αλλά παράλληλα να έχει έτοιμες και τις δικές της προτάσεις εφόσον ξεκινήσει από τώρα η κουβέντα για το ποιά πεδία και εργοστάσια θα εκποιήσει, συζήτηση μάλλον πρόωρη.
Την συνάντηση με την διοίκηση της επιχείρησης, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ζητήσει στελέχη της Κομισιόν, και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp), που έχουν πάρει πάνω τους και το παιχνίδι στα ενεργειακά, δίχως ακόμη να έχει οριστεί η ακριβής ημέρα.
Ερωτήματα ζητούν απάντηση
Σε αυτήν ακόμη την φάση, τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι πολλά, με κυριότερο σύμφωνα με την ΔΕΗ, βάσει ποιάς χρονιάς θα υπολογιστεί το 40% του λιγνιτικού της δυναμικού. Αλλος για παράδειγμα είναι ο αριθμός των μονάδων που θα πρέπει να βγει προς πώληση αν σαν βάση ληφθεί υπόψη η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς του 2015, διαφορετικός αν υπολογισθεί σύμφωνα με το δυναμικό του 2017, κάθως έχουν ήδη μπει σε εφεδρεία κάποιες μονάδες, και άλλος με βάση το έτος 2020, οπότε και οι αποσύρσεις θα είναι πολύ περισσότερες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ασαφής είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην συζήτηση οι προς απόσυρση ως το 2020 μονάδες, όπως το Αμύνταιο 1 και 2.
Σενάρια πάντως με ονόματα μονάδων προς πώληση, η ΔΕΗ δεν φαίνεται να έχει προς το παρόν ετοιμάσει, ανεξάρτητα αν ανεπίσημα ακούγονται πολλά. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν κλείσει οριστικά η συμφωνία στα ενεργειακά, και αποτυπωθεί μαζί με τα άλλα μέτρα στο Staff Level Agreement. Τότε θα ξεκινήσει, όπως έχει πει και ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο τριμερής διάλογος κυβέρνησης- θεσμών και ΔΕΗ για την σύνθεση του πακέτου των μονάδων, σημαντική παράμετρος του οποίου είναι η αυτονομία τους σε σχέση με τα ορυχεία που τις προμηθεύουν, και φυσικά η παλαιότητά τους. Ενδεικτικά, και με βαση τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά:
• Δύο μόνο περιπτώσεις έχουν πλήρη αυτονομία, του ΑΗΣ Αμυνταίου (όπου οι 2 μονάδες διαθέτουν δικά τους ορυχεία), αλλά το ερώτημα είναι θα βρεθεί να τις αγοράσει. Αυτονομία υπάρχει και στην Μεγαλόπολη (επίσης διαθέτει δικό της ορυχείο).
• Στην περίπτωση των 5 μονάδων του Αγ. Δημητρίου όπως και της υπό κατασκευή Πτολεμαίδας 5, όλες προμηθεύονται καύσιμα από τρία ορυχεία που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
• Αδιαπραγμάτευη για την ΔΕΗ φαίνεται να είναι η πώληση της μονάδας Αγ. Δημήτριος 5, η πλέον σύγχρονη εκ των 5, ενώ οι άλλες εκσυγχρονίζονται ακριβώς για να παραταθεί η λειτουργία τους ως το 2025.
• Λόγω παλαιότητας και απόσυρσης θα αποκλειστεί από την συζήτηση ο ΑΗΣ Καρδιάς.
• Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την πιο σύγχρονη υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα, την Μελίτη Ι (που έχει ενταχθεί στο σχήμα της συμφωνίας ΔΕΗ-κινέζικης CMEC), όπως και με την υπό κατασκευή Πτολεμαίδα 5, ύψους 1,5 δισ ευρω (εκ των οποίων η ΔΕΗ έχει ήδη καταβάλει 500 εκατ ευρώ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όποιος επενδυτής βρεθεί να δώσει στην ΔΕΗ το ποσό των 500 εκατ ευρώ, συν προφανώς ένα premium, που να αποτιμά την υπεραξία της μονάδας αυτής (διάρκεια λειτουργίας, περιβαλλοντικές προδιαγραφές, κλπ), η ΔΕΗ θα ήταν διατεθειμένη να πουλήσει.
energypress.gr
καλες πωλησεις
Η αλήθεια είναι πως ότι και να κάνουν η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει τίποτα όπως είπε και ο Πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης και θα έχουμε μια νέα πρόταση που θα πουλήσουμε εξολοκλήρου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.
Τώρα που αρχίζουν τα πολύ δύσκολα ο Τολιόπουλος ΠΑΣΚΕ Αδάμ ΔΑΚΕ την έκαναν κατσίκα από θέση ευθύνης