Στο κλαμπ των 20 χωρών που «σβήνουν» τον άνθρακα στα μέσα της δεκαετίας μπαίνει η Ελλάδα – Τέλος ο λιγνίτης το 2025 για την «Πτολεμαίδα 5»

21 Απριλίου 2021
03:35

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι σήμερα «σβήσει» το σύνολο των ανθρακικών τους μονάδων και άλλες επτά έχουν δεσμευτεί να το κάνουν μέχρι το 2025. Σε αυτές προστίθεται πλέον και η Ελλάδα, μετά και την απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει την «Πτολεμαίδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου – υδρογόνου το αργότερο μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια.

Το «σβήσιμο» των λιγνιτικών της φουγάρων ως το 2025, όπως δεσμεύτηκε χθες απέναντι στους αναλυτές ο επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, εκτός του ότι την γλιτώνει από σίγουρες ζημιές, λόγω των προβλέψεων για εκτίναξη του CO2, στέλνει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές για τον μετασχηματισμό της.

Κυρίως όμως βάζει την ΔΕΗ και την Ελλάδα στο στενό εκείνο κλαμπ των χωρών παγκοσμίως, που κάνουν σπριντ, προκειμένου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας να έχουν εγκαταλείψει οριστικά τα στερεά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Καθαρές» είναι ήδη οι Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σουηδία και Ελβετία. Κατηγορία στην οποία πρόκειται να προστεθούν η Γαλλία (2021), οι Πορτογαλία και Σλοβακία (2023), η Μ.Βρετανία (2024) και την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2025, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα (https://numerical.co.in/numerons/collection/582ea4c425029d0c1123d15c).

«Ηταν η καλύτερη λύση», είπε ο CEO της ΔΕΗ για την μετατροπή και αναβάθμιση της «Πτολεμαίδας 5» μιλώντας σε 98 αναλυτές και εκπροσώπους επενδυτών που παρακολούθησαν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, περιγράφοντας μια σούπερ- ευέλικτη μονάδα, η οποία μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από τα 300 MW σε πάνω από 1.000 MW. Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική επένδυση, προσθέτοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να περιμένει τον μηχανισμό υποστήριξης διαθεσιμότητας ισχύος, (CRM- capacity remuneration mechanism).

Ο μακρύς δρόμος

Τα παραπάνω καθιστούν προφανώς το 2025 χρονιά -ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία ωστόσο έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσει εκεί και δυσκολότερες χρονιές από την περσινή έως ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς το δικό της green deal.

Πέρυσι, είχε την τύχη με το μέρος της. Εκτός από το growth story, την σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και το στοχευμένο συμμάζεμα του ομίλου, η πανδημία και οι επακόλουθες καραντίνες συνέβαλαν τα μέγιστα στα 886 εκατ ευρώ επαναλαμβανόμενα EBITDA και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες. Το δείχνει η τεράστια μείωση κατά 875,2 εκατ. ευρώ (28,1% έναντι του 2019) στις δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα, CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια χρονιά βαθιάς κρίσης, τα κόστη της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα μειώθηκαν κατά 31%, για φυσικό αέριο κατά 30,9%, για αγορές ενέργειας από το σύστημα κατά 373,2 εκατ ευρώ και για δικαιώματα CO2 κατά 153 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της ζήτησης έβγαλε για μεγάλο διάστημα από την πρίζα τους πανακριβους λιγνίτες. Η βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος της επέτρεψε να κρατήσει επί μήνες σβηστές τις λιγνιτικές μονάδες, που κάθε χρόνο την βάζουν μέσα γύρω στα 300 εκατ ευρώ. Αυτή όμως η «ανάσα» των περίπου 900 εκατ ευρώ, από την καθίζηση στις τιμές των καυσίμων, την κατάρρευση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική και την μείωση της ζήτησης, δεν θα υπάρξει φέτος, ενώ οι επενδύσεις θα είναι λογικά αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τα μόλις 376,5 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι των 647 εκατ. του 2019.

«To 2021 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης προτού η επιχείρηση περάσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», φαίνεται να είπε χθες στους αναλυτές ο Γ.Στάσσης, προβλέποντας ότι τα φετινά EBITDA θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Μεταβατική χρονιά το 2021

Στην πράξη, η φετινή χρονιά θα είναι μεταβατική, στρώνοντας το έδαφος για το 2022. Τότε που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά και η επιχείρηση θα βάλει στα ταμεία της το τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφού οι δεσμευτικές προσφορές, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων της σύμβουλος, δεν προβλέπεται να κατατεθούν πριν από το 3ο φετινό τρίμηνο. Στις παραπάνω στοχεύσεις της επιχείρησης, αναμένεται να συμβάλει η περαιτέρω εξομάλυνση της χρηματιστηριακής αγοράς, βοηθούσης και της διασύνδεσης από 11 Μαΐου με την Βουλγαρία.

Οσο για τους ξένους θεσμικούς, η διοίκηση ευελπιστεί η εταιρεία να γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική. Το έδειξε η ανταπόκριση των ξένων θεσμικών στην πρόσφατη ομολογιακή έκδοση (SLB), μέσω της οποίας άντλησε συνολικά 775 εκατ ευρώ με επιτόκιο 3,875%, όταν σήμερα αυτό διαπραγματεύεται στο 3,05%, δείγμα της πολύ καλής υποδοχής του bond από τις αγορές. «Ολες οι από εδώ και πέρα εκδόσεις μας θα είναι Sustainability Linked Bonds», φέρεται να είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης κατά την χθεσινή ενημέρωση προς τους αναλυτές, όπου οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν την τύχη της «Πτολεμαίδα 5» και την απόφαση της ΔΕΗ να ξεμπερδεύει με τον λιγνίτη όχι το 2028, αλλά το 2025. 

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με οργανισμούς και ξένες ιστοσελίδες που παρακολουθούν την πορεία απανθρακοποίησης παγκοσμίως, ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν δεσμευτεί σε πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στα μέσα της δεκαετίας.

Το 2021 η Γαλλία

Η 13η ευρωπαϊκή χώρα που πρόκειται να το κάνει θα είναι η Γαλλία. Την σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ήδη από το 2017. Εκτοτε ο πρόεδρος Macron έχει δεσμευτεί να έχει κλείσει ως τα τέλη της χρονιάς όλα τα εναπομείναντα ανθρακικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον, ότι σε μια χώρα που η παραγωγή ρεύματος προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια, η απόφαση των Γάλλων έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Το 2019, μόλις το 0,3% της παραγωγής ηλεκτρισμού προήλθε από άνθρακα.

Το 2023 η Πορτογαλία

Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Πορτογαλία, η απανθρακοποίηση έχει επισπευσθεί. Το ανακοίνωσε η κυβέρνηση Costa το 2019 φέρνοντας το τέλος του άνθρακα επτά χρόνια νωρίτερα, στο 2023 από το 2030. Σήμερα λειτουργούν στην χώρα μόνο 2 μονάδες, οι Sines (1,3 GW) και Pego (618 MW). Το πρώτο έχει προγραμματιστεί να κλείσει φέτος και το δεύτερο το 2023.

Το 2023 η Σλοβακία

Στη σύνοδο κορυφής του One Planet το Δεκέμβριο στο Παρίσι, ο σλοβάκος υπουργός Περιβάλλοντος László Sólymos όρισε το 2023 ως έτος-στόχο για το τέλος της βιομηχανίας άνθρακα, τόσο για τα ορυχεία, όσο και για τον τομέα της ενέργειας. Το σχέδιο περιβαλλοντικής στρατηγικής 2030 του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα, έκανε λόγο για «προοδευτική κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από άνθρακα» λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χαρακτηρίζοντας ως «περιβαλλοντικά επιβλαβείς» τις ετήσιες επιδοτήσεις που καταβάλλει η σλοβακική κυβέρνηση για την παραγωγή άνθρακα.

Το 2024 η Βρετανία

Σε 3,5 χρόνια από σήμερα αναμένεται να έχει κλείσει και ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Μ. Βρετανία. Το αρχικό πλάνο έκανε λόγο για το 2025, ωστόσο επισπεύθηκε κατά μια χρονιά από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson. Από τον Απρίλιο του 2020 μόνο 4 ανθρακικές μονάδες παραμένουν σε λειτουργία: Η West Burton A και Ratcliffe-on-Soar στο Nottinghamshire, το εργοστάσιο άνθρακα Kilroot στη Βόρεια Ιρλανδία και δύο μονάδες στην τοποθεσία Drax στο Γιορκσάιρ.

Το 2025 η Ιταλία

Τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής άνθρακα έχει ανακοινώσει η Ιταλία ήδη από το 2017. Μια νέα ενεργειακή στρατηγική, που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, στοχεύει στην επίτευξη του στόχου το 27% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται ως το 2030 από ανανεώσιμες πηγές. Τελευταία πάντως χρονιά που θα λειτουργήσει ανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού στην γειτονική χώρα θα είναι το 2025.

Το 2025 η Ουγγαρία

Το ίδιο ισχύει και για την Ουγγαρία. Το ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο αρμόδιος υπουργός Attila Steiner, έπειτα από συνάντηση της Powering Past Coal Alliance. Για να το πετύχει αυτό, η Ουγγαρία θα διατηρήσει την υπάρχουσα πυρηνική της ισχύ, περίπου 2 GW, ενώ θα αυξήσει στα 6 GW την παραγωγή από ηλιακή ενέργεια. Στην χώρα έχει απομείνει εν ζωή ένα μόνο ανθρακικό εργοστάσιο, ο σταθμός Matra, ισχύος 950 MW. Μόλις αυτό κλείσει, τότε στην θέση του θα αναπτυχθεί σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών, ισχύος 200 MW.

Το 2025 η Ιρλανδία

Μια ακόμη χώρα που προγραμματίζει να έχει ξεμπερδέψει με τον άνθρακα ως το 2025. Τότε πρόκειται να κλείσει και ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα – το ESB Moneypoint- ισχύος 900 MW. Το έχει ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση ήδη από το 2018.

Το 2030 η Δανία

Σήμερα διαθέτει τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Esbjerg πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα έως το 2023, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση στο Nordjylland και το ίδιο πρόκειται να κάνει ο σταθμός στο Fyn μέχρι το 2030.

Το 2030 ο Καναδάς 

Στην περίπτωση του Καναδά, η χώρα θα χρειαστεί να φτάσει το 2040, προκειμένου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από βιώσιμες πηγές.

Το 2038 η Γερμανία

Το σχέδιο κατάργησης των μονάδων άνθρακα έχει ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο 2019. Η υλοποίηση ωστόσο του project συνεπάγεται κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις, ύψους 40 δισ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια σε περιοχές της Γερμανίας όπου η εξόρυξη άνθρακα και η παραγωγή άνθρακα εξακολουθούν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για τις τοπικές οικονομίες. Οσο και αν ακούγεται περίεργο, το σχέδιο απανθρακοποίηση στην περίπτωση της Γερμανίας δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Το 2040 η Χιλή

Η χώρα έχει δεσμευτεί να έχει κλείσει και τις 28 μονάδες της γύρω στο 2040. Η χιλιανή κυβέρνηση «τρέχει» το σχέδιο Energy 2050 που στοχεύει στην κάλυψη του 70% των εθνικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική και ωκεάνια ενέργεια.

Το 2050 η Ουκρανία

Η σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα περιγράφεται στο σχέδιο του υπ. Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ουκρανίας ως μέρος του νέου green deal της χώρας με ορόσημο το 2050. Το σχέδιο είχε ανακοινώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020.

energypress.gr

30 σχόλια

  • Πρέπει να μπει τέλος και για την κυβέρνηση και όσους συμφωνούν με αυτές τις πολιτικές
    Γιγαντώνουν τις εταιρίες αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς έλεγχο που επενδύουν σε ΑΠΕ με φορολογικά κίνητρα αλλά και χωρίς σεβασμό στις περιβάλλον αλλά και τις χωροταξικές ανάγκες σε ότι αφορά φωτοβολταϊκά
    Η ώρα της αλήθειας ήρθε
    Κοζάνη οικονομικός όλεθρος

    • Οτι και να λες οτι και να φωναζεις δεν εχει αξια..ειστε μια μικρη μειοψειφία που εμαθε στους χοντρους μισθους με μηδεν προσοντα… Θελουμε προοδο και το καρβουνο ειναι παρελθον,,Η ΔΕΗ πλεον εχει κερδη αυτο τα λεει ολα…Πανε τωρα και σηκωσε την κόκκινη σημαία με το στυλιαρι και βαλε την κασετα να παιζει

  • Ουδείς έως αυτή τη στιγμή να πανηγυρίσει για τα άριστα οικονομικά αποτελέσματα.
    Ουδείς θεσμικός πολύ δε περισσότερο συνδικαλιστής να γράψει μια αράδα για την μείωση κατά 30% της λιγνιτικής παραγωγής.
    Ερημοποίηση της περιοχής βλέπανε μόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση που θα πουλούσε 1 σταθμό στην περιοχή σούρνοντας φέρετρα τσι ρούγες της Κοζάνης και τσι Πτολεμαΐδας.
    Σήμερα σιγή, περιμένουν να πάρουν την παχυλή σύνταξη και να μετακομίσουν σε καλύτερες περιοχές.

  • Επιτελους μετα απο πολλα χρονια θα αναπνεουμε και μεις σαν ανθρωποι,θα νιωσουμε και εμεις τι σημαινει καθαρη ατμοσφαιρα και οσο για τους προφητες-καταστροφολογους τους αφηνουμε στον μιζερο μικροκοσμο τους,τον κομματικο μικροκοσμο τους(τσιριζα)!!!!!!!

      • Ενω πριν με τον λιγνιτη ηταν ο παραδεισος της ελλαδος!!!! Παρτετο αποφαση ησαστε μια μικρη μειοψηφια που χανει προνομια,η πλειοψηφια ειναι υπερ της απολιγνιτιποιησης σας αρεσει δεν σας αρεσει!!!!!

  • Μπραβο στην ΔΕΗ και στον Μητσοτακη… οχι αλλο καρβουνο ,,θελουμε ανανεωσιμες πηγες ενέργειας ….Οι οπισθοδρομικοί ας σκούζουν

  • Πρόοδος αγαπητοί “προοδευτικοί” και “οικολόγοι” του αριστερού μπλόκ (όπως και αν σας λένε) είναι να διαβάζεις τα σημάδια των καιρών και να παίρνεις αποφάσεις προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος. Η Κοζάνη δεν θα εξαφανιστεί απο το χάρτη σώνει και καλά επειδή θα κλείσουν οι καμινάδες και επειδή το παρακαλάνε οι συνδικαλιστές απλά για να δικαιωθούν και να το παίξουν μετά “επαναστάτες”. Η Κοζάνη θα βρεί το δρόμο της και ίσως λίγα χρόνια απο τώρα – καλά να είμαστε όλοι μας – να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας κάποτε θα λάμβανε τέλος…όποιος δεν το καταλαβαίνει απλά αιθεροβατεί.

  • Ενω πριν με τον λιγνιτη ηταν ο παραδεισος της ελλαδος!!!! Παρτετο αποφαση ησαστε μια μικρη μειοψηφια που χανει προνομια,η πλειοψηφια ειναι υπερ της απολιγνιτιποιησης σας αρεσει δεν σας αρεσει!!!!!

  • Απορω πως δεν ξεσηκωνεται ο κοσμος.απο αυτη τη δεη υπαρχει ζωη στις πολεις μας.δεν θα μεινει ουτε καφε μπαρ να λειτουργει αφου τα κλεισουν ολα.ολα μια αλυσιδα ειναι.αλλα ειπαμε μητσοτακης και ξανα μητσοτακης για το καλο ολων μας

  • Πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση: άλλο να εισάγεις κάρβουνο και να σταματάς τις εισαγωγές, όπως όλες οι πιο πάνω χώρες κι άλλο να έχεις κάρβουνο και να το κλείνεις για να καις φυσικό αέριο. Τα περί “ανανεώσιμων” είναι στάχτη στα μάτια των άσχετων με τα ενεργειακά.

      • Ποια πράσινη ενέργεια διάβασε λίγο πόση ενέργεια χρειάζεται για μια ανεμογεννήτρια να γίνει και ποσό θα αυξηθεί το ρεύμα βλέπε Αυστραλία οι λιγνιτικές μονάδες βάζουν κάτω όλους τους ανταγωνιστές με τα κατάλληλα φιλτρα

        • Τα ιδια λεγατε και για την ιδιωτικοποιηση του ΟΤΕ,και τι απιθανα δεν ειχαμε ακουσει τοτε,μεχρι που ειχαν πει οτι τα νησια δεν θα εχουν τηλεφωνο κτλ κτλ!!! Με κρατικο ΟΤΕ πληρωναμε 200 με 300 ευρω το μηνα,και τωρα 20 με 30 ευρω το μηνα,η συγκριση ειναι αμιλεικτη!!!!!

          • οτι να ναι τι σχεση εχει η ενεργεια κ το ρευμα με τις τηλεπικοινωνιες.μην συγκρινεις ανομοια πραγματα

      • Έχεις κάθε δικαίωμα να θες τον ουρανό με τ’ άστρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στην τεχνική πραγματικότητα, που λέει πως όταν υπάρχει κακοκαιρία η παραγωγή των δήθεν “Α”ΠΕ δεν είναι δεδομένη. Γι’ αυτό έχουμε γεμίσει μονάδες αερίου. Όταν λοιπόν “θέλεις πράσινη ενέργεια”, στην πραγματικότητα καις αέριο. Που το μόνο πράσινο που έχει είναι το χρώμα των δολαρίων που πληρώνουμε.

  • Σωστά όχι άλλο κάρβουνο !!!
    Αλλά πού είναι οι άλλες επενδύσεις?
    ….. νέες θέσεις εργασίας ?????

  • αραγε τι γινανε οι επαγγελματιες χειροκροτητες των εκδηλωσεων; τωρα μονο στα σχολια βαραν παλαμακια αλλα δεν γινετε καλη ατμοσφαιρα, κριμα!

  • Ένα από τα συμπεράσματα με όλη την κατασκευή αλλά και το κλείσιμο της Πτολεμαΐδας 5 είναι ότι άδικα έγινε η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Να θυμίσω ότι η μετεγκατάσταση της ποντοκώμης έγινε γιατί χρειαζόταν λιγνίτη η μονάδα 5. Όμως δε βαριέσαι… λεφτά υπάρχουν.

  • βαση των σχολιων παραπανω οι υπερ της απολιγνιτοποιησης ειναι οι φιλοκυβερνητικοι που κανουν λαικ στην κυβερνηση οι ειναι οι ιδιοι οι επενδυτες των φωτοβολταικων κ ανεμογγενητριων.δεν εξηγειτα αλλιως.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.