Στο σημερινό Δ.Σ της Εταιρίας Τουρισμού είχαμε την χαρά να φιλοξενούμε τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τέως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και οινοποιό.
Ο κύριος Μπουτάρης είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Ελληνικού γίνεσθε με μεγάλη εμπειρία και ενδιαφέρον για την περιοχή μας καθώς κατάγεται από το Νυμφαίο και ζει κάποια διάστημα του έτους στην περιοχή.
Μας κατέθεσε προβληματισμούς και νέες ιδέες για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Περιφέρειάς Δυτικής Μακεδονίας.
Υπάρχει Εταιρία Τουρισμού; Τι ακριβώς κάνει;
Υπάρχει και δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Φίλε Γιώργο δεν είναι θέμα ιδεών. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας πράξεων. Είναι θέμα διευκολύνσεων και κερδών των tour operators, οι οποίοι διακινούν τον τουρισμό. Εξασφαλίστε τους αυτά και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Είσαι άνθρωπος της αγοράς και καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Κύριε Γιώργο. Τι σχέση μπορεί να έχεις εσύ με τον τουρισμό; Στον Θεό που πιστεύετε σοβαρευτείτε ρε λίγο εκεί στην Περιφέρεια. Με κοτούλες και πράσινα άλογα νομίζετε θα κάνουμε χαίρι;
Εμείς βλέπουμε ότι εδώ κ 1.5 χρόνο δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για τον τουρισμό, μόνο τηλεδιάσκεψεις κ θεωρία. Άστε αυτούς που μπορούν να κάνουν κάτι για εμάς. Ένας ξενοδόχος..
Γιάννης Μπουτάρης
-Κρασάς αδιαμφισβήτητος
-Μπροστάρης για τη Δυτική Μακεδονία
1. Οινοποιείο ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ στη Σιάτιστα από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (ο ένας εκ των δύο φίλων είναι ο Γιάννης Μπουτάρης)
2. Οινοποιείο Παράγκα στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αμύνταιο από το 1996-1997 (η μεταμόρφωση και η απογείωση ενός τελειωμένου χώρου)
3. Μελέτη για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στο Νομό Κοζάνης (2002-2004)-η πρώτη μελέτη στην Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο για τις μελέτες στη Νάουσα, στη Γουμένισσα, στην Κρήτη κ.α., χάρη και στο Νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα, που έβλεπε πολύ μακριά
4. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (ας μιλήσουν άλλοι ειδικοί, αν και μέλος και υποστηρικτής του από το 1997)
-Συνεμπνευστής των Δικτύων Επισκέψιμων Κελαριών μέσα από την Ένωση των Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδας-πρώην ΕΝΟΑΒΕ (Δρόμοι του Κρασιού). Στην περιοχή μας με πυρήνα τη Σιάτιστα δημιουργείται το πρώτο δίκτυο στην Ελλάδα επισκέψιμων κελαριών «Οινοευφροσύνη» περίπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας
Προσωπικά οφείλω πολλά στον Κυρ-Γιάννη. Με αποκαλεί «Θύμιο μου», όποτε συνομιλούμε που για μένα αποτελεί τιμή (να σημειωθεί ότι πάντοτε σηκώνει το τηλέφωνο). Από τη γνωριμία μας στην παρουσίαση των οίνων BELLA ROSA & BELLA TOYMPA στην κάβα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα κάπου στα τέλη 1998-αρχές 1999, στις μοναδικές και ανεπανάληπτες Εκδηλώσεις Οίνου και Πολιτισμού στον Πελεκάνο και την Εράτυρα από το 1999-2003, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της προαναφερθείσας μελέτης 2002-2004, κατά τη διάρκεια σύστασης του προαναφερθέντος δικτύου ΟΙΝΟΕΥΦΡΟΣΥΝΗ και από την «κουμπαριά» μεταξύ των ΔΥΟ ΦΙΛΩΝ (αναφέρομαι αναλυτικά σε αυτήν στο άρθρο μου ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ-αναζητήστε το, αξίζει), κατά τη συσχεδίαση του Οινοποιείου Παύλου-Κάγκα (έχοντας επηρεαστεί από το άρθρο του Κυρ-Γιάννη-Το Οινοποιείο Ξενώνας) και σε πολλά άλλα που μπορούμε να συζητήσουμε κατ΄ιδίαν πίνοντας ένα κρασί του, έως και σήμερα 2021 παραμένει αγέρωχος-αετός με εξαιρετική διαύγεια πνεύματος.
Γι΄αυτό και ο Κυρ-Γιάννης συνεχίζει να γεννοβολά ιδέες. Να τον ακούμε λοιπόν! «Ακούτι» που έλεγε και ο Αείμνηστος Φλωράκης*
*ΥΓ Από αυτά ελάχιστα δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του «Γιάννης Μπουτάρης 60 Χρόνια Τρύγος» (αξίζει να το διαβάσετε για πάρετε μια γεύση Σύγχρονης Αμπελοοινικής Ιστορίας), όπως ελάχιστα αναφέρονται για την περιοχή της Σιάτιστας στο βιβλίο της κ. Σταυρούλας Κουράκου (της Γριάς του κρασιού) για το Ξινόμαυρο. Όχι γιατί δεν το αξίζαμε, αλλά γιατί ΕΜΕΙΣ θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη, χωρίς να καβαλάμε το καλάμι.