Η Βιβή Κατάνα, από την Κοζάνη, μιλά για την κατάσταση στην Γερμανία: Δεν ξέμειναν από κρεβάτια ΜΕΘ τα γερμανικά νοσοκομεία

16 Μάιος 2021
21:52

Το δρόμο του εξωτερικού επέλεξε πριν έξι χρόνια και η Βιβή Κατάνα. Η γιατρός από την Κοζάνη μετά τις σπουδές Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και λόγω της αναμονής για ειδικότητα (δύο χρόνια αναμονή για ειδική παθολογία και περισσότερα χρόνια για ρευματολογία) άρπαξε την ευκαιρία μιας υποτροφίας για πτυχιούχους άνεργους νότιων ευρωπαϊκών χωρών και τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύει στην αλυσίδα νοσοκομείων Ζάννα στο Μπέκλαντ στο βόρειο προάστιο του Ντίσελντορφ.

Σε μια πόλη 500.000 – 600.000 κατοίκων με 9 νοσοκομεία και αντίστοιχες κλινικές και εντατικές (15 κρεβάτια σε καθεμία) για περιστατικά κορονοϊού η γερμανική πόλη δίνει μάχη για να σταθεί όρθια στην πανδημία. «Αν και πιέζεται το σύστημα δεν βρέθηκε στα όρια του. Ούτε υπήρξε στιγμή να μην έχουν διαθέσιμα κρεβάτια και ΜΕΘ. Δεν θα το έλεγα» είπε η κ. Κατάνα και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι άλλαξε η καθημερινότητα στο νοσοκομείο γιατί εν μία νυχτί κάποιες κλινικές όπως γαστρεντορολογικές, οφθαλμολογικές μετατράπηκαν σε κλινικές Covid. Και από την πρώτη μέρα αυτής της περιπέτειας δημιουργήθηκαν απλές κλινικές κορονοϊού και ΜΕΘ στη Γερμανία. Ήταν πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Πιο γρήγοροι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα από τη Γερμανία

Όπως εξηγεί κάθε δύσπνοια και βήχας αντιμετωπίζονταν ως περιστατικό Covid με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος της δουλειάς (από έξι εφημερίες το μήνα έκαναν 8) και η φύση της καθημερινότητάς τους. Η δυσκολία, όπως λέει, ήταν το συνοθύλευμα καινούργιων πραγμάτων στα οποία όλοι οι γιατροί έπρεπε να προσαρμοστούν. «Tο πιο δύσκολο κομμάτι για μενα με τον κορονοϊό είναι ότι δεν ξέρεις από τη μια ώρα στην άλλη τι μπορεί να συμβεί γιατί ενδέχεται να αλλάξει άρδην η εικόνα του ασθενούς  Ήταν αγεωγράφητα νερά.

Το άγνωστο ήταν αυτό που φόβιζε. Πήγαινες στη δουλειά με το φόβο μήπως κολλήσεις και εσύ. Και μιλάμε για μια χώρα με πολύ στιβαρό σύστημα υγείας, με πολύ μεγαλύτερο εξοπλισμό, με πολύ περισσότερο χρήμα και χωρητικότητα. Δεν θεωρώ ότι τα πήγε υπερβολικά καλύτερα η Γερμανία από την Ελλάδα. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, η Αθήνα τα έχει πάει πολύ καλύτερα στους εμβολιασμούς όπου προχωρούν πολύ πιο γρήγορα». Δεν θα ξεχάσει ποτέ μια οικογένεια Γερμανών η οποία νόσησε όλη. Και ο πατέρας της οικογένειας ενώ ήρθε μόνος και περπατώντας στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί δύο μέρες αργότερα κατέληξε χωρίς να μπορεί να τον δει κανείς από τους κοντινούς συγγενείς του.

 

ethnos.gr – Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι