Απολογισμός του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας “Νικόλαος Κασομούλης”

18 Μαΐου 2021
09:14

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας “Νικόλαος Κασομούλης” με τίτλο: Ο επαναπροσδιορισμός του Ελληνικού Έθνους σε σχέση με τα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο μετά  τον 19ο αιώνα. Ρήξεις και συνέχειες”, το οποίο συνδιοργάνωσε με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης και της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κατά το διάστημα 14-16 Μαΐου 2021.

Στην επιτυχία του συνέβαλε πρώτα από όλα  η σύμπραξη   με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, οι ιδιαίτερα αξιόλογες Εισηγήσεις των συμμετεχόντων και φυσικά η τέλεια συνεργασία μεταξύ Οργανωτικής, Επιστημονικής  και Κριτικής Επιτροπής. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε  η παρουσία του Αθανασίου Πουπνάρα που ως μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΜ Νικόλαος Κασομούλης και Πληροφορικός στήριξε τεχνικά όλο το συνέδριο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το συνέδριο το φοβόμουν για πολλούς λόγους: αρχικά για την διαδικτυακή του υπόσταση και έπειτα για την ιδιαίτερη θεματολογία του. Ευτυχώς που οι φόβοι μου αποδείχθηκαν αβάσιμοι και όλα εξελίχθηκαν κατ΄ ευχήν. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς από την στιγμή που το στήριξαν διακεκριμένοι Επιστήμονες από όλους τους χώρους, αρκετοί με περισσότερες των μία Εισηγήσεων και με θέματα άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πολλές ευχαριστίες και στους Ακαδημαϊκούς οι οποίοι πλαισίωσαν το συνέδριο και το στήριξαν από κάθε άποψη. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου αναλύθηκαν πολλές πτυχές της  νεότερης Ελληνικής Ιστορίας οι οποίες αφορούσαν στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στην θρησκεία, στην τέχνη, στις όψεις του καθημερινού βίου, σε πολιτικά γεγονότα, στην τοπική Ιστορία και όλες μαζί σκιαγραφούν μια εικόνα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Οι θεματικοί κύκλοι του συνεδρίου ήταν οι εξής:

Ιδεολογικές Προεκτάσεις

– Εκπαίδευση

– Στον απόηχο του Διαφωτισμού

– Κοινωνία- Πολιτισμός

Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις

Τριλογία

 “Αναζητώντας την ελληνοχριστιανική μας ταυτότητα, σε έναν αναγεννώμενο, από τις στάχτες του, κόσμο”

Τριάντα τρεις εισηγήσεις συνέθεσαν τις ενότητες αυτές. στις οποίες περιγράφηκαν στιγμές  του αγώνα της εθνικής αποκατάστασης του Ελληνικού Έθνους, σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικοπολιτικού και πολιτισμικού βίου, μέσα από μία διαθεματική προσέγγιση. Ιστορικοί, άνθρωποι των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καλλιτέχνες, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, νομικοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, ο καθένας μέσα από την επιστήμη του, ερμήνευσε γεγονότα, στάσεις και συμπεριφορές της επαναστατημένης Ελλάδας και της πορείας της προς την συμπόρευση  με την πολιτισμένη Δύση. Τους ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή τους. Η έκδοση των πρακτικών θα αποτυπώσει όλη αυτήν την προσπάθεια.

Με την ευχή για ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από την πανδημία και την επιστροφή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη συμβολή σας και να ευχηθώ καλή αντάμωση σε κάτι νέο με καλύτερες συνθήκες.

Σας ευχαριστώ.

Δρ. Όλγα Κούρτογλου

Πρόεδρος της ΕΕΔΜ Νικόλαος Κασομούλης

Ένα σχόλιο

  • Ποιοι είναι αυτοί βρε παιδιά; Ένωση επιστημόνων Δ.Μ ??? είμαστε χιλιάδες επιστήμονες στην Δ.Μ., εσείς στην ένωση πόσοι είστε???

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι