Τέλος Ιουνίου η επενδυτική απόφαση για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5» σε μονάδα φυσικού αερίου – Πληροφορίες θέλουν το κόστος της μετατροπής να αποτιμάται σε περίπου 250 εκ. ευρώ – Η υλοποίηση αυτής της απόφασης, δηλαδή να είναι έτοιμη το 2025, φέρνει τρία χρόνια νωρίτερα την απολιγνιτοποίηση

24 Μάιος 2021
08:26

Προχωρά ολοταχώς η διοίκηση της ΔΕΗ στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για τη μετατροπή της τελευταίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής – «Πτολεμαΐδα 5»- που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με καύσιμο το λιγνίτη, σε σταθμό με φυσικό αέριο και έτοιμη υποδομή για την υποδοχή και υδρογόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης αναμένεται να φέρει τη σχετική εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συνεδριάσει στο τέλος Ιουνίου. Εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να ληφθεί και τυπικά η τελική επενδυτική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει και τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα όπως και τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες για τη μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5» σε μονάδα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης της λειτουργίας της ως λιγνιτική μονάδα, δηλαδή το 2025.

Η λιγνιτική μονάδα έχει αποπερατωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Με δεδομένους τους εθνικούς στόχους για την απολιγνιτοποίηση αλλά και το ράλι των τιμών των CO2  σε επίπεδα άνω των 40 με 44 ευρώ τον τόνο, ο Γιώργος Στασσης είχε αναγγείλει τον Απρίλιο τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5», σε μονάδα φυσικού αερίου. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης, δηλαδή να είναι έτοιμη το 2025, φέρνει τρία χρόνια νωρίτερα την απολιγνιτοποίηση.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος  απαντώντας στις ερωτήσεις εξήγησε πως η μονάδα με καύσιμο τον λιγνίτη θα είναι ζημιογόνος.

Η ΔΕΗ επίσης θα προχωρήσει και σε αύξηση της ισχύος της «Πτολεμαϊδας 5» από τα 660 MW στα 1.000 MW. Θα πρόκειται για έναν ευέλικτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με δυνατότητα της αύξησης της ισχύος του από τα 300 στα 1.000 MW σε χρονικό διάστημα μόλις μισής με μία ώρα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το κόστος της μετατροπής να αποτιμάται σε περίπου 250 εκ. ευρώ, ενώ ο κ. Στάσσης φέρεται να είχε σημειώσει στους αναλυτές πως η «Πτολεμαΐδα 5» θα είναι ανταγωνιστική και χωρίς να τη στήριξη του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος (CRM) που διεκδικεί η κυβέρνηση από την Κομισιόν για την ενίσχυση των ευέλικτων μονάδων.

energypress.gr

12 σχόλια

  • ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ : ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ CO2. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΚΛΠ

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ : Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050 ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ .

    • Γιατί συνεχίζει να εκλύει CO2. Και οι άλλοι πληρώνουν απλά έχουν πολύ καλύτερο καύσιμο κυρίως γι’αυτό παραμενουν κερδοφόρες

    • Ναι μπορεί να λειτουργήσει και τα έσοδα της όλα να μην φθάνουν για τα πρόστιμα και πρασινο φόρο και ρύπους. Φαίνεται οτι δεν το έχεις χαμπάρι φιλαράκι.

      • Η Γερμανία έχει θέσει ως νέο στόχο το 2038 από το 2050 που είχε μέχρι πέρσι. Εσύ που το έχεις χαμπάρι, γιατί το 23 από το 50; Πρωτοπόροι; Γιατί όμως; Για να σώσεις τον πλανήτη; Είσαι καλά;

  • Τοσα χρονια κοιμομασταν και τρωγαμε στην μαπα τον λιγνιτη,τωρα ξυπνησαμε που θα διωξουμε τον καταστροφικο λιγνιτη!!!! Μπραβο στον μητσοτακη!!!!

    • Εσύ για να λες μπράβο στον μπαρουφα ψεκασμενο της Πάρνηθας για την καταστροφή που προκαλεί σίγουρα κοιμάσαι όρθιος βολεμενε.

    • ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι