Οριστικό τέλος μπαίνει στα 37 τμήματα που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου – Ποια αφορούν το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας

27 Μάιος 2021
15:49

Οριστικό τέλος μπαίνει στα 37 τμήματα που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με απολύτως μικροπολιτική στόχευση.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2019 ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 133 νέα τμήματα ΑΕΙ –105 αποτελούσαν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά και 28 ήταν εντελώς καινούργια–, τα περισσότερα με έδρα στην περιφέρεια. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσουν το 2020 ή το 2021 άλλα συνολικά 37 νέα τμήματα –πολλά εκ των οποίων «ψηφίστηκαν» ύστερα από βουλευτικές τροπολογίες, κάποιες εκπρόθεσμες–, προσθέτοντας στον ακαδημαϊκό χάρτη ακόμη έξι πόλεις. Μεταξύ των αντικειμένων τους ήταν η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός. Τα 37 τμήματα θα είχαν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Αρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Αργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

aei-oristiko-ochi-gia-37-nea-tmimata0

Με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2019, η λειτουργία των 37 αυτών τμημάτων ανεστάλη, ώστε να επανεξεταστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της. Ως εκ τούτου, δόθηκε χρόνος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠ, να προχωρήσει σε αξιολόγηση των 37 τμημάτων.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από το 2019 έως και σήμερα τα ιδρύματα που έχουν κάποια από τα 37 υπό αναστολή τμήματα ζήτησαν να προχωρήσει η αξιολόγησή τους και εύλογα να είναι θετική. Τα περισσότερα όμως άφησαν τις αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρξαν και κάποια που πήραν απόσταση από την απόφαση λειτουργίας νέων τμημάτων.

Ωστόσο, καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 πέρασε χωρίς κάποια απόφαση, οι παρεμβάσεις ηγεσιών κάποιων ΑΕΙ εντάθηκαν ώστε τα τμήματά τους να αξιολογηθούν και όσα «περάσουν» να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, ξεκινώντας –έστω τα πιο «ώριμα», με διδακτικό προσωπικό και υποδομές– τη λειτουργία τους από τον επόμενο Οκτώβριο, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Ομως, το «όχι» της κυβέρνησης είναι οριστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αξιολόγησή τους δεν προχωράει από την ΕΘΑΑΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη. Σε αυτόν εντάσσονται και η μη ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και οι πρόσφατες συγχωνεύσεις τεσσάρων τμημάτων με απόφαση Συγκλήτου στο ίδιο ΑΕΙ.

Οι εξελίξεις θα επισπευσθούν από τον Οκτώβριο, όταν πλέον θα υπάρξουν τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ με κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

kathimerini,gr

19 σχόλια

  • Για να μπει οριστικό τέλος σημαίνει ότι ξεκίνησαν, έγιναν προγράμματα σπουδών, βρέθηκαν υποδομές κ.α. Τίποτα από όλα αυτά δεν έκαναν τα πανεπιστήμια , και οι φορείς, Βουλευτές κ.α. Συνεπώς το ΤΙΠΟΤΑ που υπήρχε ΕΜΕΙΝΕ τίποτα. Τώρα τα πανεπιστήμια έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και να διεκδικήσουν νέα τμήματα.
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πιστεύω για τα παραπάνω τμήματα, εκτός της αναγραφής τους σε μία απόφαση, καμία άλλη απόφαση Πανεπιστημίου η φορέα υπάρχει..

  • Επίσημη πηγή του Υπουργείου Παιδείας και έχει κάτω από τους τίτλους των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, ως Πανεπιστήμιο το “Δυτικής Αττικής”? Με ΝΔ η Δυτική Μακεδονία μετακόμισε στην Αθήνα, θα έχουμε και θάλασσα!

    • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Α(Χ)ΡΙΣΤΟΥΣ! Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ; ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.

      • Το γράφημα είναι από την Καθημερινή … προφανώς το έχει κάνει κάποιος που πέρασε στο πανεπιστήμιο , γράφοντας μόνο το όνομα του.

    • O συριζα ειχε βγαλει αυτο το πλανο με τις ονομασιες των σχολων και σε ποιο πανεπιστημιο θα ανηκουν.συγνωμη που στο χαλαω.

  • Για τον τσιριζα αναβαθμιση παιδειας σημαινει καθε χωριο και ΤΕΙ καθε πολη και ΑΕΙ!!!! Επισης καποιος να γραφει 3 και να περνα μαθηματικος στην σαμο!!!! Βαφτισαν μεσα σε μια νυχτα για ψηφοθηρικους λογους τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ!!! Ευτυχως δεν προκειτε να ξανακυβερνησουν αρκετο κακο εκαναν στην χωρα!!

    • Μάθε πρώτα ορθογραφία κ ύστερα τσιριζε όσο θέλεις αφού για σένα πολιτισμός είναι οι τσιριδες σου. Αυτό ξέρεις αυτό κάνεις.

      • Mαλλον μπερδευσαι,οι τσιριδες και ο λαικισμος ταιριαζουν μονο στον τσιριζα,χαχαχαχαχαχα!!!!

    • Είδαμε και τους ανέμελους του Χάρβαρντ που αν δεν είχαν κληρονομήσει το όνομα του μπαμπά ούτε καφετζήδες στη Βουλή δεν θα ήταν αχαχαχαχ φιλάκια Φουρθιώτηδες ζήστε τον μύθο της κυβέρνησης τσίρκο για λίγο ακόμα με την μις παγουρινο να οδηγεί και την παιδεία στο μαύρο χάος όπως και όλα τα υπόλοιπα.
      Δύο γαϊδάρων άχυρα δεν μπορείτε να μοιράσετε βρε άριστοι απ’τα lidl μου θέτε και αναβαθμίσεις. Παρεμπιπτόντως η θεία που το παίζει υπουργός Παιδείας ούτε καν πανελλαδικές δεν έδωσε με μπαμπά καθηγητή και μιλάτε κι από πάνω.

      • Σε κοβω να εχεις πρωτυπο τον πολακη με τα επιχειρηματα που παραθετεις!!! Ουτε σε 100 χρονια δεν θα ξανακυβερνησετε,σωθηκαμε μια και καλη απο εσας!!!!

    • Τα ΤΕΙ δεν έγιναν ΑΕΙ, ήταν!

      Πέρα από αυτό όμως, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι κατάργησής τους, ξεκίνησε η διαδικασία επανασύστασής τους. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η ιδιότυπη αντίληψη περί επιστημοσύνης διάφορων ντεμέκ επιστημόνων τύπου ΤΕΕ.

      Αν εξεταστεί με ορθολογικά και ευρωπαϊκά στοιχεία η εκπαιδευτική δομή της χώρας, ένα από τα πρώτα “πανεπιστήμια” που πρέπει να κλείσει είναι αυτό της δυτικής μακεδονίας. Είναι στο σύνολό του για την ικανοποίηση τοπικιστικών ρουσφετιών και τίποτα άλλο…

  • Δεν καταλαβαίνω πραγματικά ποιο είναι το πρόβλημα με την εικόνα… Είναι γνωστό άλλωστε πως η Πτολεμαΐδα είναι δίπλα από τον Ασπρόπυργο και η Κοζάνη λίγο έξω από την Ελευσίνα. Η Φλώρινα μπορεί να ξεφεύγει λίγο βέβαια επειδή είναι πιο βόρεια κοντά στα Λιόσια αλλά και πάλι Δυτική Αττική πιάνεται πως κάνετε έτσι δηλαδή!

  • Πάγια πολιτική της Δεξιάς ανέκαθεν ήταν οι περιορισμοί στο δικαίωμα της μόρφωσης για τους πολίτες, προκειμένου να μορφώνονται μόνο τα παιδιά της άρχουσας τάξης και να διαιωνίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Όποιος έχει λεφτά να πληρώνει για ένα πτυχίο κι όποιος δεν έχει λεφτά να γίνεται φτηνό κρέας στη δούλεψη των αφεντικών. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η Δεξιά.

    • Οντως με τον συριζα ειχαμε αναβαθμιση της παιδειας,εγραφες το ονομα σου και περνουσες οπου ηθελες!!! Αρκει βεβαια να ειναι ευχαριστημενοι οι ιδιοκτητες των διαμερισματων οι ιδιοκτητες καφετεριων και παει λεγοντας!!!!

      • Καταρχήν τις θέσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τις άνοιξε το Πασοκ το 1982, για όποιον δεν έχει μαυρομπλε παρωπίδες. Κι όσο για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και καφετεριών, δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη κι όχι στις υπόλοιπες πόλεις. Ας κλείσουν σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να τις μεταφέρουν στην επαρχία! Και χωρίς να μειώσουν τις συνολικές θέσεις!

    • Αυτοί που ζητούν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο , σοβαρό,με αξιοκρατία στην επιλογή των καθηγητών,με φοιτητές που μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς παρεμπόδιση από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο,που έχουν το υπόβαθρο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, είναι αυτοί που θέλουν τα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό εξωτερικό ,να αποκτήσουν εφόδια στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο . Γιατί ούτως η άλλως οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους έξω .Άρα αφήστε τις ιδεοληψίες σας και δείτε ποιόν εξυπηρετεί εν τέλει ένα δημόσιο πάνεπιστημιο.Οχι με τρία να ονομάζεται φοιτητής.

  • Ο κάθε πικραμένος συριζαίος με πτυχίο διαιτολογίας από πανεπιστήμιο του Πακιστάν ήθελε τη δική του έδρα στην Ελλάδα και ο Γαβρόγλου του έκανε τη χάρη. Τώρα αν θα πήγαινε και κανένας φοιτητής θα ήταν διπλό κέρδος. Δυστυχώς το σχέδιο απέτυχε γιατί βγήκε η ΝΔ.

  • Θέλω κι εγώ ένα τμήμα στο χωριό μου ,να γράφω μόνο το όνομα μου και να περνάω στο πανεπιστήμιο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι