Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, για την κατασκευή μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο, προχώρησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της ακύρωσης είναι ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είχε προωθηθεί σε μία εντελώς διαφορετική συγκυρία, αναφορικά τόσο με το ενεργειακό «μέλλον» της περιοχής, όσο και με το επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα επαναξιολογήσει σε δεύτερο χρόνο πώς θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση. Η επανεξέταση αυτή θα βασισθεί στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση του λιγνίτη από το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής έως το 2025, καθώς και στο καινούριο business plan που έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή ο Όμιλος.
Για τη μονάδα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση θα παρέχει 25 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα εγκατασταθεί σε μια περιοχή 58.000 τετ. μέτρων, κοντά στον πρώην ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Η μονάδα προβλέπεται επίσης να παρέχει θερμική ενέργεια (με ισχύ παραγωγής 45MW), ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της θυγατρικής της ΔΕΗ ήταν η θερμότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη λειτουργίας της τοπικής τηλεθέρμανσης.
Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο Δήμος Αμυνταίου κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία δύο μονάδες τηλεθέρμανσης συνολικής ισχύος 30 MW, με μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη, για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της περιοχής. Επίσης, όσον αφορά τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία, έχει συμφωνηθεί η ενοποίηση των δικτύων Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, τα οποία θα τροφοδοτούνται με θερμικό ρευστό τόσο από την «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα συνεπικουρείται από τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε παραμείνει «παγωμένος» από το 2018, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας και την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Στη σχετική πρόσκληση είχαν ανταποκριθεί δώδεκα εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στόχος ήταν με τον στρατηγικό εταίρο που θα αναδεικνυόταν από τον διαγωνισμό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να κατασκευάσει και να λειτουργήσει από κοινού τη μονάδα. Παράλληλα, θα συμμετείχε σε εταιρεία που θα ιδρυόταν για τη δημιουργίας κομπόστ από βιομάζα, με το οποίο θα τροφοδοτείτο η μονάδα.
energypress.gr
Από κάτι τέτοιες ειδήσεις φαίνεται η σοβαρότητα μιας επιχείρησης.
Λέει, ξελέι και η συγκεκριμένη επιχείρηση πάντα ανάλογα με τις επιταγές κάθε κυβέρνησης