Μπορεί το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που έχει θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση να έχει εγείρει σημαντικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ετοιμάζονται να δώσουν απεργιακή απάντηση στις 3 Ιουνίου, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όμως, βλέπει και θετικές πτυχές.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην τοποθέτησή της στη σχετική δημόσια διαβούλευση, με την η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 “θεσπίζονται θετικές ρυθμίσεις”.
Όμως, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, “το κεφάλαιο ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας δίνει την δυνατότητα να ισχυριστούμε ότι η κυβέρνηση γυρίζει την εργασία εκατό χρόνια πίσω”.
Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για “προσπάθεια κατάργησης του θεσμού του συνδικάτου και εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και σε εμβληματικές Επιχειρήσεις της χώρας όπως ο Όμιλος ΔΕΗ, που διέπονται από Κανονισμούς και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεκαετιών”.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι “η αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως, συνδυαστικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας δημιουργεί, συνθήκες για μείωση της απασχόλησης, αύξησης της ανεργίας, εντατικοποίηση της εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση των ατυχημάτων ”.
Αναφερόμενη, δε, στις διατάξεις του άρθρου περί Προστασίας Συνδικαλιστικής Δράσης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα περιπλέκονται “όταν υπάρχουν περισσότερες από μία συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ίδιο εργοδότη”, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ομίλου ΔΕΗ: “λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων (Ενεργειακά Κέντρα της χώρας) δραστηριοποιούνται 28 Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις οι οποίες έχουν από 50 μέλη η μικρότερη έως 4500 μέλη η μεγαλύτερη και 2 Ομοσπονδίες με συνολικό αριθμό μελών περισσότερα από 14000 χιλιάδες. Και σε συνδυασμό με την κατάργηση του άρθρου 15 του ν. 1264/1982 που έκρινε μεταξύ άλλων ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας, διενέξεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη είναι βέβαιο ότι γκρεμίζει την ουσία του συλλογικού εργατικού δικαίου”.
Η ΓΕΝΟΠ δηλώνει έτοιμη να εκθέσει τις απόψεις της στα πλαίσια της διαδικασίας ακρόασης φορέων, όταν το σχέδιο νόμου εισαχθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή.
energypress.gr
Γιατί μήπως υπάρχει συνδικάτο η ΓΕΝΟΠ…..