Μόνο η Ελλάδα λέει αντίο στον άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη – Nέες μονάδες σε Τουρκία, Σερβία, Βοσνία

3 Ιούνιος 2021
07:05

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αναμένεται να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη έως το 2025, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της περιοχής, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παραμένουν δεσμευμένες στη συνέχιση της χρήσης άνθρακα και μάλιστα σχεδιάζουν ή υλοποιούν έργα νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή λιγνίτη, ισχύος περίπου 10 GW για τα επόμενα 8-10 χρόνια.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IENE, το μερίδιο των στερεών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 10-15 χρόνια αναμένεται να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα αν όχι να αυξηθεί, σε πολλές χώρες της περιοχής όπως η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία, καθώς οι χώρες αυτές θα επιδιώξουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Νέες μονάδες άνθρακα σε Τουρκία- Βοσνία-Σερβία

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει νέες μονάδες καύσης άνθρακα ισχύος 3.160 MW, η Βοσνία Ερζεγοβίνη 1.830 MW, η Σερβία 1000 MW, κλπ. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο δρόμος προς τη μετάβαση σε ένα «πιο πράσινο» μέλλον για τη ΝΑ Ευρώπη, με μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου και ΑΠΕ, φαίνεται δύσκολος και αβέβαιος, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι στη ΝΑ Ευρώπη απαιτείται πιο ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τον άνθρακα καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται εύκολα, ενώ υπάρχει έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και κυβερνητικής προθυμίας.

Η ΝΑ Ευρώπη στο σύνολό της είναι μια περιοχή υψηλής έντασης άνθρακα, εξαιρουμένης της Αλβανίας της οποίας το σύστημα βασίζεται σχεδόν πλήρως στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Για τις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που είναι πλούσιες σε στερεά καύσιμα, η πρόκληση θα είναι ο τρόπος σταδιακής διαφοροποίησης του ενεργειακού τους μείγματος.

Οι μεγάλες ποσότητες εγχώριων αποθεμάτων άνθρακα που παρέχουν σχετικά φθηνό ενεργειακό εφοδιασμό εμποδίζει μια αποφασιστική κίνηση προς την απανθρακοποιήση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης σχεδιάζουν ή υλοποιούν έργα για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα / λιγνίτη, τα οποία κατά τα επόμενα 8-10 χρόνια θα προσθέσουν περίπου 10 GW νέας ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως εκ τούτου, η εξάρτηση της περιοχής από τα στερεά καύσιμα είναι πιθανό να αυξηθεί, παρά τις δεσμεύσεις για αυξημένη χρήση ΑΠΕ.

Εν ολίγοις, η παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα κινείται αυξητικά, προσθέτοντας σημαντική ισχύ έως το 2025 (1,5 GW ετησίως για τη SEE και 2,5 GW για την Τουρκία, δηλαδή συνολικά 4 GW ετησίως για τα επόμενα 7-8 χρόνια). Ενώ η νέα χωρητικότητα ΑΠΕ την τελευταία τριετία είναι μικρότερη από τα 500 MW ετησίως και περίπου 1,5 GW, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα και των αναμενόμενων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Μέχρι σήμερα, οι δεσμεύσεις για τη διανομή δικαιωμάτων CO2 έχουν γίνει κυρίως από ανεπτυγμένες χώρες με σχετικά υψηλά επίπεδα Κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Φόβοι για ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και η περιφερειακή ανάπτυξη έχουν καθυστερήσει, κυρίως λόγω των φόβων του κοινωνικού αντίκτυπου και της απώλειες θέσεων εργασίας.

H ετήσια έρευνα για την αγορά άνθρακα από την Refinitiv, που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου, σε δείγμα περίπου 300 ερωτηθέντων διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία πιστεύει πως οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές για το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο περίπου στα 40 ευρώ τον τόνο, και να φθάσουν στα 80 ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μάλιστα αναλυτές του Refinitiv σημειώνουν ότι οι τιμές του CO2 στην ΕΕ θα διαπραγματεύονται κοντά στα 90 ευρώ έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

17 σχόλια

  • Ετσι και εμεις πρεπει να εχουμε προτυπα τους Τουρκους, Βοσνιους και Σερβους οχι βελανιδοφαγους Νορβηγους Σουηδους και Δανους …. Λεμε ΝΑΙ στον ΛΙΓΝΙΤΗ εκει ειναι το μελλον να ξερετε … Θελω συνταξη απ τα 55 και 100 χιλιαρικα εφαπαξ και τα παιδια μου μεταναστες

    • Τούρκοι, Βόσνιοι, Σέρβοι κι εμείς, όλοι έχουμε λιγνίτη. Όπως και οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι. Οι Νορβηγοί κι οι Σουηδοί δεν έχουν στάλα λιγνίτη, αλλά έχουν νερά, πολλά νερά, πάρα πολλά νερά. Έχουμε μήπως νερά και δεν το ξέρουμε;
      Όσο για τους Δανούς, 50% κάρβουνο έχουν για ηλεκτροδότηση. Εισαγόμενο, δεν έχουν ούτε αυτοί κάρβουνο! Το ρεύμα απ’ τις ανεμογεννήτριες το πουλάνε σε Νορβηγούς, Σουηδούς και Γερμανούς και εισάγουν από εκεί υδροηλεκτρικό. Εμείς τα Βαλκάνια έχουμε γείτονες, δεν έχουμε τη Σκανδιναβία!

  • Ποιος δεσμεύτηκε; Η Ε.Ε.; Ποιος την υπολογίζει πια; Το Σύμφωνο του Παρισιού, εφεύρεση των Γερμανών βιομηχάνων είναι η πολιτική μας; Γιατί;

    Τώρα ας “σώσουμε τον πλανήτη” εδώ στην Δυτική Μακεδονία σαν καλά διαχρονικά κορόιδα κι ας κάνουμε για τρίτη φορά σερί τα πειραματόζωα.

    Δεν υπάρχει σωτηρία.

  • ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΗΛ. ΕΝ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ. ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΕΣΠΕΥΣΜΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ.

  • Με δεκα χερια θα ψηφισω μητσοτακη στις επομενες εκλογες μονο και μονο που επιτελους δεν θα αναπνεουμε στην περιοχη αυτον τον διαολο που λεγεται λιγνιτης!!! Ειναι απο τις λιγες φορες που η ελλαδα ειναι στην σωστη κατευθυνση!!!!!!!

    • 32% αύξηση η τιμή της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο, με το καλημέρα, λόγω “βιομάζας”. Κι έρχεται νέα αύξηση του χρόνου. Όσο για Κοζάνη-Πτολεμαΐδα, ετοιμάσου για τουλάχιστον 200% αύξηση με το φυσικό αέριο. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις την ικανοποίηση να βλέπεις τα φωτοβολταϊκά των Γερμανών στον κάμπο!

      • Ξεχασες να μας πεις οτι θα βρεχει φωτιες απο τον ουρανο,θα κυκλοφορουν ζομπι σε πτολ/δα και κοζανη,θα ανοιξει ο δρομος στα δυο,θα εχουμε τσουναμι κτλ κτλ!!! Παρτετο αποφαση ο κοσμος εξελισεται και προχωραει και ευτυχως το ιδιο κανει και η ελλαδα!!!

    • Και εμεις με δεκα χερια θα τον μαυρίσουμε τον μπαρουφα της Πάρνηθας στις εκλογές ψευτοοικολόγε του πληκτρολογίου που μου κόπτεσαι ξαφνικα και για το περιβάλλον αιντε αιντε τωρα….μαθαμε ξαφνικα η νεα μοδα τωρα ποναμε το περιβαλλον αχχ ναιιι να κλεισειι η κακια η Δεη…. αλλα παράληλα βρωμιζω ομως εγώ το περιβαλλον απο πισω διαφορετικα με χιλιους δυο τροπους αλλα μου φταιει η ”κακια” η Δεη. Αστα σαπια ρε ανωνυμε ελεος δηλαδη η υποκρισια σας βαραει ταβανι

      • Γεια σου γιωργο τι χαμπαρια ? Χαιρετισματα στον τσιπροκιο στο σουνιο!!! Χαχαχαχαχαχα!!!!!

    • Αν αυτό ήταν το πρόβλημα του Μητσοτάκη, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

      Οι φίλοι του, όπως τους αποκαλείς εσύ, μπορούν να βγάλουν χρήματα και με τον λιγνίτη και χωρίς τον λιγνίτη.

      Το θέμα είναι, με ‘μας τι γίνεται;

  • Εσεις ολοι που ειστε υπερ του λιγνιτη για χ ψ λογους να αναλαβετε εσεις το κοστος των ρυπων και να πληρωνεται 40 ευρω τον τονο!!! Εκει να σας δω ποσο λαρτζ ειστε χαχαχαχαχαχαχα!!!!

    • Εσυ που εισαι υπερ των λουκετων δηλαδη και εισαι υπερ οποιος μεινει ανεργος θα τον συντηρησεις εσυ ρε βολεμενε? Εκει να σε δουμε ποσο λαρτζ εισαι.
      Με λιγνιτη πορευτηκες στα σιγουρα 60 χρονια τωρα.
      Δεν θα κανουμε πειραματα τωρα μεσα σε 1-2 χρονια γιατι ετσι θελει ο Κουλης να εξυπηρετησει ιδιωτικα συμφεροντα.

  • Μητσοτακισμος γαρ…
    δεν περιμεναμε κατι καλυτερο!
    Να ζησουμε να την θυμόμαστε την περιοχη
    Καληνυχτα Εορδαια καληνυχτα ΠΕ Κοζανης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι