Eπιστολή αναγνώστη στο Kozan.gr με αφορμή τη στάθμευση αυτοκινήτου σε θέση για ΑμεΑ στο πάρκινγκ supermarket της περιοχής (Φωτογραφία)

28 Απρίλιος 2017
00:47

Σας στέλνω τη συγκεκριμένη φωτογραφία και το παρακάτω κείμενο για περαιτέρω προβληματισμό, ΟΛΩΝ μας. Το αυτοκίνητο της φωτογραφίας ήταν σταθμευμένο  σε θέση για ΑμεΑ στο πάρκινγκ supermarket της περιοχής. Αφού ενημερώθηκε το προσωπικό, αμέσως τον κάλεσαν και του ζήτησαν να μετακινήσει το αυτοκίνητο. Η απάντηση του ηλικιωμένου κυρίου ήταν “αφού έχει χώρο και δίπλα ποιο το πρόβλημα”. Το προσωπικό ευγενικότατο του εξήγησε ότι απαγορεύεται (τ’ ότι έπρεπε να το ξέρει ούτε λόγος) και επέμειναν στο να μετακινήσει το αυτοκίνητό του, το οποίο και τελικά έκανε. Ελπίζω ποτέ να μη χρειαστεί αυτός ο άνθρωπος και όσοι έχουν την ίδια νοοτροπία, ν’ ανακαλύψει το τι αντιμετωπίζουν τ’ άτομα με ειδικές ανάγκες, καθημερινά, εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών.

5 σχόλια

  • Απλά τυχαίο και εσύ αμέσως να τον δώσεις στεγνά πως δεν πήρες την αστυνομίας
    κανονικά αυτό έπρεπε να κάνει βάση νόμου

    • Φιλε την παρτη τους μονο ο υπολοιπος κοσμος να κοψει το λαιμο του. Ειναι πολυ χαρακτηριστικο παραδειγμα το παραπανω σε αδειο παρκινγ δημιουργησαν θεμα χωρις λογο

  • τυχαίο;;;;;;
    ΚΑΝΟΝΑΣ

    (από την άλλη, τυχαίο και οι τόσες θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ ακριβώς ΜΠΡΟΣΤΑ σε γνωστά κφά της πόλης)

  • Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε:

    1) Το να φτάνουμε σε ένα σημείο με υπάρχουσες κενές θέσεις π.χ. ΑμεΑ δεν σημαίνει ότι παρκάρουμε όπως να’ ναι, γιατί σε λίγη ώρα ΔΕΝ θα υπάρχουν κενές θέσεις και ο επόμενος ΑμεΑ που θα καταφτάσει δεν θα βρει να παρκάρει, με τον αρχικό κύριο να έχει καβαλημένες δύο θέσεις.

    2) Σοβαρό φάουλ του σουπερ μαρκετ. Για τις θέσεις ΑμεΑ υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ να τηρούνται (και όχι απλά «καλό είναι να τηρούνται». Οι προδιαγραφές ορίζουν πλάτος όχι 2,3-2,5 μ που είναι για τις κοινές θέσεις, αλλά τουλάχιστον 3,30 μ. Αυτό δεν είναι για λόγους άπλας, αλλά απλά για να χωράει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς για την είσοδο και έξοδο από το ΙΧ (π.χ. να στήσει δίπλα το καροτσάκι του, να κάνει κινήσεις ένας υπέρβαρος ή ηλικιωμένος, να βοηθηθεί ένα παιδί με πρόβλημα κλπ.). Όταν λοιπόν ένα ΑμεΑ βρεθεί σε μία θέση ΑμεΑ με πλάτος όχι 3,3μ αλλά 2,3μ (όπως αυτή η θέση της φωτό), τότε τί νομίζετε ότι θα κάνει; Αν στριμωχτεί στα 2,3μ, απλά δεν θα μπορέσει να βγει, καθώς υπάρχει και ο τοίχος εκεί δίπλα. Θα αναγκαστεί να πιάσει διπλή θέση για να αφήσει τον απαιτ«ούμενο χώρο για να μπορέσει να βγει από το ΙΧ του.

    Τέλος, και επειδή γνωρίζω σε ποιο κατάστημα βρίσκεται το σημείο, στο οποίο πηγαίνω κάθε εβδομάδα, όταν ορίζουμε θέσεις ΑμεΑ ή οικογένειας (το σύμβολο που φαίνεται αριστερά στη φωτό) δεν βάζουμε ένα γενικό σήμα «να καλύπτει αριστερά-δεξιά τις επιθυμητές θέσεις», αλλά τοποθετούμε σήμανση σε κάθε συγκεκριμένη θέση ξεχωριστά που θέλουμε να ορίσουμε, τοποθετώντας πινακίδα ΑμεΑ ή οικογένειας στον τοίχο στο κέντρο της κάθε θέσης, ή βάφοντας το σύμβολο στο δάπεδο κάθε θέσης ξεχωριστά. Εφόσον έχουμε πολλές θέσεις, τα σήματα θα επαναλαμβάνονται σε κάθε θέση ξεχωριστά, ώστε να γίνεται σαφές ποιες είναι οι θέσεις και να μην κινδυνεύουμε να τις καταπατήσουν επειδή απλά δεν ήταν σαφές ότι επρόκειτο για ειδικές θέσεις.

  • Επίσης σε πάρκινγκ 10 θέσεων σε γνωστό σούπερ μάρκετ παρκάρουν συνήθως 5-6 και απλά δεν τους νοιάζει τπτ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι