Το Σάββατο 5/6 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση για τη δημιουργία Φοιτητικών Συλλόγων στις σχολές των τμημάτων του ΠΔΜ της Κοζάνης, μετά από κοινή συνεννόηση της ΔΑΠ, του Πρύτανη και της Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας.
Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, η πρόθεσή τους είναι να δημιουργηθεί (και με τις «ευλογίες» του Πρύτανη) ένας Σύλλογος για όλη τη Πολυτεχνική Σχολή. Στην προσπάθεια της ΔΑΠ, στην ουσία, να διαλύσει με το «έτσι θέλω» τους ήδη υπάρχοντες Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου, καλύτερος υποστηριχτής βρέθηκε ο Πρύτανης. Όπως μας ενημέρωσαν, ο ίδιος δήλωσε ότι το Ίδρυμα προτίθεται να καταβάλλει τα έξοδα για τη δημιουργία Συλλόγων, αλλά «λόγω μεγάλου όγκου εξόδων», μπορεί να διαθέσει μόνο για Σύλλογο ανά Σχολή.
Έχουμε, λοιπόν κάποιες ερωτήσεις για τη ΔΑΠ και τον κ. Πρύτανη:
-
Πως θα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις αυτοί οι Σύλλογοι; Αυτός ο Σύλλογος που θέλουν, θα αποτελείται από 5-6 χιλιάδες φοιτητές και θα αντιπροσωπεύει 5 διαφορετικά Τμήματα του Πολυτεχνείου, αλλά και τους φοιτητές της πρώην ΣΤΕΦ για όσο ακόμα θα υπάρχει το πρόγραμμα σπουδών τους. Μάλλον το Ίδρυμα προτίθεται να μας παραχωρεί και το γήπεδο της πόλης για τις Συνελεύσεις μας. Ή μήπως τέτοιους συλλόγους ονειρεύονται ΔΑΠ και Πρύτανης; Συλλόγους χωρίς λειτουργία και δράση, χωρίς διεκδίκηση. Σύλλογοι φαντάσματα που θα αποδέχονται τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιό μας.
-
Ποιο θα είναι το καταστατικό που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Συλλόγων και ποιος θα το καθορίσει; Όπως παραδέχτηκαν στην συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, για τη δημιουργία των Συλλόγων και τα καταστατικά τους «θα πάρουμε τη γνώμη της νομικής υπηρεσίας του Ιδρύματος». Τι μας λένε τόσο κυνικά δηλαδή; Ότι ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου αντί να καθοριστεί μέσα από τη συλλογική συζήτηση, τη καταστατική γενική συνέλευση των Συλλόγων που θέλουν αν δημιουργηθούν, θα είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων μεταξύ Διοίκησης του Ιδρύματος και της ΔΑΠ.
-
Επίσης στην συνάντηση αναφέρθηκε ότι «όσοι φοιτητές θέλουν να δημιουργήσουν Σύλλογο θα πρέπει να στείλουν email με το αίτημά τους στον Πρύτανη» και το Ίδρυμα θα αποφασίσει σε ποιους Συλλόγους θα δώσει τα χρήματα για την ίδρυσή τους. Αναρωτιόμαστε, με ποια κριτήρια θα επιλέξει το Ίδρυμα αυτούς τους Συλλόγους;
Αυτή τους η στάση δείχνει και το σχέδιο που έχουν κατά νου τους. Θέλουν να δημιουργήσουν Συλλόγους που θα τους έχουν «του χεριού» τους. Θέλουν οι νέοι Σύλλογοι να νομιμοποιούν από τον τρόπο ίδρυσής τους κιόλας, όλα αυτά που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να περάσει. Αναρωτιόμαστε, τα καταστατικά αυτών των Συλλόγων, που δεν θα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής συζήτησης και της διαδικασίας των συνελεύσεων των φοιτητών, τι στάση θα κρατάνε σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τα ενιαία ψηφοδέλτια και όλα εκείνα τα μέτρα που θέλουν να βάλουν εμπόδια στη συλλογική συζήτηση, δράση και διεκδίκηση των Συλλόγων μας;
Η στάση της ΔΑΠ και του Ιδρύματος πρέπει να πάρει απάντηση
Η συζήτηση για τη δημιουργία Συλλόγων στα Τμήματα του Πολυτεχνείου, που δεν υπάρχουν σήμερα Σύλλογοι, είναι αναγκαία. Η συζήτηση αυτή, όμως, δεν μπορεί να γίνει «πίσω από κλειστές πόρτες», χωρίς τους φοιτητές. Δεν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, όσο οι σχολές μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένουν κλειστές. Πρέπει να προβληματίσει τον καθένα μας το ποιος μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία:
-
Οι δυνάμεις της ΔΑΠ που τόσο καιρό στηρίζουν όλη την πολιτική της ΝΔ, που έχει αφήσει ενάμιση χρόνο τους φοιτητές μακριά από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά τους, που προσπαθεί να στήσει μια ψεύτικη «ειδυλλιακή» εικόνα για την κατάσταση με την τηλεκπαίδευση, που στήριξε με νύχια και με δόντια το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοίδη και άλλα πολλά, τώρα μας λένε ότι νοιάζονται για τους φοιτητές και τους συλλόγους τους.
-
Η Πρυτανεία, που δεν έχει απολύτως καμία δουλειά να παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές συζητάνε και οργανώνονται, καμία αρμοδιότητα να ανοίγει και να κλείνει Συλλόγους.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι υπόθεση όλων των φοιτητών και όχι μερικών «παραγόντων» και συζητήσεων «πίσω από κλειστές πόρτες»
Ο Φοιτητικός Σύλλογος, όμως, είναι η οργάνωση των φοιτητών για να υπερασπιζόμαστε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας, να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε για ό,τι συμβαίνει. Για να οργανώνουμε τη μορφωτική, πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα μέσα στα Τμήματα, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όποιον την έχει ανάγκη. Για να συνεργαζόμαστε με το σωματείο των εργαζομένων του κλάδου που αύριο θα βρούμε δουλειά, για να διεκδικούμε από κοινού τα εργασιακά μας δικαιώματα και να γνωρίζουμε τις εξελίξεις στο επάγγελμά μας.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος και η οργανωμένη συζήτηση και πάλη είναι το όπλο των φοιτητών για πραγματικά σύγχρονες, δωρεάν και ολοκληρωμένες σπουδές, κόντρα στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις Σχολές, τις σπουδές, το πτυχίο και το μέλλον μας.
Στους Φοιτητικούς Συλλόγους για τη δημιουργία τους, τη λειτουργία και τη δράση τους, μοναδικοί που έχουν λόγο είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και όχι η κυβέρνηση και ο Πρύτανης. Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τη δράση των Φοιτητικών Συλλόγων, για αυτό προετοιμάζει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει στη δράση και λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω δηλώσεων της υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ανήγγειλε «ενιαία ψηφοδέλτια» στις φοιτητικές εκλογές, λες και οι διαδικασίες των φοιτητικών εκλογών ορίζονται διά νόμου και όχι από τους ίδιους τους φοιτητές και τις συλλογικές αποφάσεις τους. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε συνέχεια της συζήτησης που άνοιξε η κυβέρνηση και για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στους Συλλόγους. Το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» είναι μια βαθιά αντιδραστική πρόταση, που ακυρώνει τις διαφορετικές απόψεις, ιδέες, αξίες, στόχους και αιτήματα των φοιτητών, που εκφράζονται μέσα και από τα ψηφοδέλτια και που συνθέτουν τα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Αντίστοιχα οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έχουν σαν στόχο την εξάλειψη της συλλογικής συζήτησης, ακόμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι δείγμα του τι Συλλόγους θέλουν κυβέρνηση, Διοικήσεις και δυνάμεις, όπως η ΔΑΠ, δηλαδή Συλλόγους που δεν θα αντιδρούν, δεν θα παλεύουν συλλογικά και οργανωμένα για τα δικαιώματά τους. Δεν είναι τυχαίο. Φοβούνται την οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη, γιατί μόνο μέσα από αυτή μπορούμε να κερδίσουμε τις σύγχρονες σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει. Για αυτό προχωράνε και στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην απεργία. Γιατί μας ετοιμάζουν σπουδές, δουλειά και ζωή που θα μας γυρίζει χρόνια πίσω και δεν θέλουν να «κουνιέται φύλλο».
Καλούμε τους φοιτητές των τμημάτων μας να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, το δικαίωμα των φοιτητών να συζητάνε, να οργανώνονται, να αγωνίζονται μέσα από τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους.
-
Δεν αναγνωρίζουμε καμία προσπάθεια για δημιουργία Φοιτητικού Συλλόγου στην Πολυτεχνική Σχολή, χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι φοιτητές, και ενώ ήδη υπάρχουν Φοιτητικοί Σύλλογοι ανά τμήμα.
-
Οργάνωση των φοιτητών ανά τμήμα. Να δημιουργηθούν μετά από συζήτηση όλων των φοιτητών, μόλις επιστρέψουμε στα αμφιθέατρά μας, Φοιτητικοί Σύλλογοι στα νεοϊδρυθέντα τμήματα. Παράλληλα, καλούμε τους φοιτητές άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση ανά έτος, να δημιουργηθούν επιτροπές ετών. Στα τμήματα που υπάρχουν ήδη Φοιτητικοί Σύλλογοι, να προχωρήσουν οι απαραίτητες καταστατικές διαδικασίες για την μετονομασία τους με τη μαζική συμμετοχή όλων των φοιτητών.
-
Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης της Κυβέρνησης στη λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων θα μας βρει απέναντί της. Ούτε σκέψη για παρέμβαση Κυβέρνησης και Πρυτανικών αρχών στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Φοιτητικοί Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών.
Εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια
της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.